Recensie

Recensie: De onderwaterzwemmer

P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer: uitgeverij Atlas Contact

Een vader die nooit meer verschijnt, een reis naar Afrika die op een ramp uitloopt en een bezoekje aan Cuba dat levensveranderend zal blijken. Tin, de hoofdpersoon uit De onderwaterzwemmer is niet geboren voor het geluk. Het onheil volgt hem overal, waar ter wereld hij zich ook bevindt. Hoe hij hiermee omgaat en wat dit met hem doet, beschrijft Thomése op boeiende en gedetailleerde wijze.

De onderwaterzwemmer is opgedeeld in  drie delen. In deel één is Tin een veertienjarige jongen die in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog met zijn vader de oversteek maakt via een rivier naar het bevrijde deel van Nederland. Hijzelf haalt de overkant, maar zijn vader komt niet uit het water tevoorschijn. Gekweld door de onzekerheid, en later door immens schuldgevoel blijft Tin wachten aan de waterkant. Maar zijn vader komt nooit meer terug. Dertig jaar later, in deel twee, is Tin op vakantie naar Afrika met zijn vrouw Vic. Zij sponsort een albino kindje via een goed doel en is vastbesloten hem te vinden. Met tegenzin begint Tin aan de reis, en naarmate hun vakantie vordert, hoe groter het gevoel van onheil wordt dat zich in zijn buik roert.

Onbewust wordt hij geconfronteerd met het verdwijnen van zijn vader, maar wanneer de rampspoed zich in monsterlijke proporties aandient zal Tin eens en te meer bij zichzelf moeten nagaan wat voor soort man hij is, en wil zijn. Weer dertig jaar later ligt Tin in een Cubaans ziekenhuis; ellendig, alleen en vol pijn. Zijn dochter heeft hem de gebeurtenissen in Afrika nooit vergeven, en hij wacht rustig tot de dood hem komt halen. Hij overdenkt zijn leven en staat stil bij de dingen waar hij spijt van heeft. Zal er nog verlossing komen of is Cuba zijn eindstation? De-onderwaterzwemmer P.F. Thomése staat in literaire kringen bekend als een schrijver die niet schroomt zijn veelzijdigheid te tonen. Hij excelleert op verschillende vlakken; poëzie, romans, korte verhalen en essays, om maar een aantal te noemen. Diezelfde verscheidenheid laat Thomése ook in De onderwaterzwemmer zien; in elk deel toont hij een andere schrijfstijl. Deel één is erg literair, met prachtige beschrijvingen van intens verdriet en schuld, en een groeiend besef dat de toekomst nooit meer zal worden zoals Tin het had verwacht. Ik verloor mezelf in de omschrijvingen, prachtige zinnen en intens gevoel van onmacht.

Wat was deel twee anders, vergeleken met deze intense eerste ervaring. Het lijkt of Thomése zijn lezers een adempauze gunt, want het tweede deel is luchtiger, vlotter, en uiteindelijk ook erg spannend. Thomése schrijft over Afrika met meer flair, meer sjeu, maar door het onheilspellende voorgevoel van Tin weet je dat je afstevent op iets vreselijks. Dit zorgt voor een bijzondere combinatie, die je aan de pagina’s geboeid houdt. Het derde deel tot slot is ontnuchterend, en volgt mijns inziens te snel op het slot van deel twee. Liever was ik nog even in Afrika gebleven, liever had ik gelezen over de confrontatie tussen Tin en zijn dochter. In plaats daarvan bevind je je in opnieuw een compleet andere setting, met weer een andere stijl. Realistischer, maar ook weemoediger.

De Tin in zijn verschillende levensfases heeft in elk deel een geheel eigen stem gekregen. Thomése heeft wat dat betreft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Hij speelt met de taal, speelt met zijn personage en blijft gedurende het hele boek boeien. De onderwaterzwemmer wordt in de media en bij andere bloggers, waaronder Inge (wiens lovende recensie mij definitief over de streep trok) geroemd. Ik begrijp nu eindelijk waarom: De onderwaterzwemmer is intens, krachtig en vooral ontzettend mooi.

De onderwaterzwemmer – P.F. Thomése €19,99

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands! logo_ikleesnederlands_a_v2

8 gedachten over “Recensie: De onderwaterzwemmer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s