Boeken

Manuscripta 2015: de hoogtepunten

Begin september strijkt het reizend circus Manuscripta neer in Zwolle. Op en rondom het centrum wordt het nieuwe boekenseizoen geopend met optredens en interviews van en met auteurs, voordrachten en zelfs boottochtjes met auteurs. Bovendien wordt op Manuscripta ook de prijs voor de beste boekverkoper van het jaar bekend gemaakt.

Er is zoals elk jaar voldoende te doen, maar hoe beslis je waar je heen gaat, en wat je links laat liggen? Er komt een schare bekende en minder bekende schrijvers en prominente Nederlanders naar Zwolle, waaronder (in willekeurige volgorde): Stefan Brijs, Arthur Japin, Jan Siebelink, Matthijs van Nieuwkerk, Heleen van der Kemp, Anne-Gine Goemans, Tomas Ross en Angela Groothuizen. De festiviteiten vinden plaats op verschillende locaties, waaronder boekhandels Waanders en Westerhof, het Stadshuis en het Rodetorenplein.

manuscripta15Om goed te weten wat waar te doen is, kan het programmaboekje op manuscripta.nl geraadpleegd worden. Hieruit haalde ik een volgende (ruwe) planning voor mezelf:

 • 12:30-13:00 uur: Stadkamer, Statenzaal – De debutanten. Met de presentatie van de boeken van Michael Bijnens, Frederik Willem Daem en Isabelle Rossaert.
 • 13:00-13:30 uur: Villa Hofvliet, de serre – Interview met Jan Siebelink en Hugo Blom.
 • 15:30-16:00 uur: Boekhandel Westerhof – Thriller & Faction: Tomas Ross en Bert Jan Kazemier.
 • 16:00-16:30 uur: Rodetorenplein, hoofdpodium – Korte verhalen met en door Arthur Japin en Onno Blom.
 • 16:00-16:30 uur: Villa Hofvliet, serre – Anne-Gine Goemans en Stefan Brijs op reis
 • 17:00-17:15 uur: Villa Hofvliet, serre – Wie is de beste boekverkoper van het jaar?

Nu zie ik, net als jullie ongetwijfeld, een dubbele ‘boeking’ in mijn plan. Arthur Japin of Anne-Gine Goemans; welke wordt het? En lukt het me uberhaupt om me aan mijn planning te houden? Van boekzuster Sue kreeg ik deze week een mailtje met de vraag of wij als Sisterhood of the Travelling Book Club met zijn allen afreizen naar Manuscripta. Ik zeg: doen! Voor zover zijn in elk geval vier van de zes om, dus het afwachten is nog op de laatste twee zusters.

Gaan jullie ook naar Manuscripta in Zwolle? En welke schrijvers willen jullie zien/ horen spreken?

Advertenties

9 gedachten over “Manuscripta 2015: de hoogtepunten

 1. Ik weet nog niet of ik naar Manuscripta ga, maar als ik ga dan zou ik heel graag Stefan Brijs horen spreken. Ik heb twee boeken van hem gelezen (De Engelenmaker en Arend) en ik ben heel benieuwd naar de persoon die achter deze werken schuil gaat. Arthur Japin is ook heel tof, maar daar heb ik al meerdere malen een lezing van kunnen bezoeken! Verder zou ik ook graag naar de boekpresentatie van ‘Het Boek van Voorheen’ van Jen Minkman gaan. Gewoon, omdat ik erg benieuwd ben naar dit boek :)

 2. Ik zou voor de debutanten en Anne-Gine Goemans en Stefan Brijs kiezen! Maar of ik erheen ga? Ik heb het me zitten afvragen: vind ik dit leuk of zit ik liever thuis in mijn stoel met een boek?

  1. Ja, de debutanten waren vorig jaar (met onder andere Bregje Hofstede) ook echt heel fijn om te horen spreken.
   Ik twijfelde ook even, maar het is zo dicht bij Leeuwarden; die treinrit maak ik gewoon even :-)

 3. Dit jaar zit Manuscripta er voor mij niet in: of ik ben nog hoogzwanger of ik ben net bevallen, haha.

  Maar jouw planning ziet er aantrekkelijk uit! Ik vermoed dat het bij Japin heel druk gaat worden en om het risico te vermijden dat je de zaal niet meer in komt, zou ik naar Anne-Gine Goemans gaan. Van Japins boek gaan we vast een zeker nog veel meer horen in de media!

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Ik weet nog dat het vorig jaar hysterisch druk was voor o.a. Hanna Bervoets, en het is maar afwachten hoe de organisatie het nu geregeld heeft.. Bovendien wil ik Anne-Gine Goemans heel graag horen spreken. Denk dat ik dus al weet welke keuze het wordt!
   Wat spannend, je zwangerschap loopt natuurlijk al bijna op zijn einde! :-) Succes nog even de laatste loodjes!

 4. Vorig jaar in Utrecht was het niet goed geregeld, voor mij is het heel ver. Maar met een gesigneerd boek van Bregtje Hofstede en een gezellige dag met mijn dochter werd Utrecht toch nog geslaagd. Dus ik wacht het nu eerst maar even af. Misschien volgend jaar dichter bij Zeeuws Vlaanderen?

 5. Leuke planning! Japin zou ik ook graag nog eens willen zien, maar ik twijfel nog of dat op Manuscripta gaat zijn aangezien Zwolle niet om de hoek is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s