Boeken

Augustus klassieke literatuur maand

Vorig jaar organiseerde blogster Sandra de Augustus Klassieke Literatuur Maand, oftewel AKLM. Ze is helaas opgehouden met bloggen, en daardoor is er dit jaar ook geen officiële AKLM, maar toch wil ik deze maand een aantal klassiekers lezen.

De afgelopen maanden haalde ik al een aantal titels in huis. Bovendien kocht ik vorig jaar op de Deventer boekenmarkt twee klassiekers die zich er uitstekend voor lenen om gelezen te worden in augustus. Ik heb thuis nu een totaal van vijf ongelezen klassiekers liggen, namelijk:

 • Herman Melville – Moby Dick
 • W.F. Hermans – De donkere kamer van Damokles
 • Truman Capote – Breakfast at Tiffany’s
 • Louis Cuperus – Eline Vere
 • Arthur Conan Doyle – The casebook of Sherlock Holmes
Bovenaan mijn lijstje: Moby Dick
Bovenaan mijn lijstje: Moby Dick

Vijf totaal verschillende titels, waarvan drie Engels en twee Nederlands. Welke titels ik daadwerkelijk ga lezen deze maand weet ik nog niet, maar vooralsnog trekken vooral Moby Dick en Eline Vere me erg.

Welke klassiekers hebben jullie onlangs gelezen? En gaan jullie in augustus ook klassieke literatuur lezen? Ik ben benieuwd! 

12 gedachten over “Augustus klassieke literatuur maand

 1. Ik lees nu En de akker is de wereld van Dola de Jong uit 1945. In Amerika een groot succes en nog steeds in druk. Cossee haalde de Nederlandse uitgave (1947) onder het stof vandaan en gaf hem opnieuw uit. Ik denk wel dat dat als een klassieker kan gelden. Er liggen ook nog 2 debuten voor de Debutantenprijs te wachten, maar als dat allemaal lukt, dan komen daarna Madame Bovary van Flaubert en Eva van Carry van Bruggen aan de beurt. Maar misschien bewaar ik die eerste tot september, als Literasa weer een Franse maand houdt…

  1. Ah, Madame Bovary trekt mij ook erg aan. Fijne titel.
   En de akker is de wereld had ik enkele maanden geleden als must read voor de zomer genoteerd, ik wist echter niet dat dit een heruitgave is: interessant!
   Succes met je leesdoelen deze maand :-)

 2. Ik ben nu bezig in Madame Bovary :). Ik moet er wel nog even in komen. Hiervoor las ik Jekyll and Hyde uit, wat een onverwacht dun boek is wat je snel uit hebt. Het telt maar 55 pagina’s. Verder ligt Jane Eyre, Peter Pan en Little Women nog op de stapel.

 3. Ik doe ook weer mee! Weet nog niet hoeveel ik ga lezen, maar in ieder geval 1. Welke dat wordt weet ik volgende week, als het stemmen op mijn blog over is! Vooralsnog heeft Oliver Twist van Charles Dickens de meeste stemmen!

 4. Ik heb mezelf voorgenomen om in 2015 in totaal minstens 10 classics te lezen. Tot nu toe las ik oa. A Clockwork Orange, Lolita, Anna Karenina en The Handmaid’s Tale. Momenteel ben ik halverwege The Castle van Kafka, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het een klein beetje vind tegenvallen…

 5. Een maand vol klassiekers klinkt leuk!
  Mijn favorieten zijn Trots en Vooroordeel van Jane Austen & de graaf van Monte Cristo van Alexander Dumas.

  Veel leesplezier!

  Groetjes,
  Stephanie

 6. Ik las laatst Gulliver’s Travels en hoewel het verhaal soms wat in herhaling viel, vond ik het uiteindelijk een boeiend boek. Daarnaast is het leuk om eens iets te lezen wat een hele tijd geleden is geschreven.

 7. Ik wil deze graag Great Expectations van Dickens en On the Road van Kerouac uitlezen. Ik ben in beide ooit begonnen maar halverwege gestopt. Voor de liefhebbers : Jane Eyre, The Picture of Dorian Gray en Persuasion zijn echte aanraders!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s