Must reads

Must reads: augustus

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Elena Ferrante – De nieuwe achternaam: uitgeverij Wereldbibliotheek

elenaferranteDit boek is het langverwachte vervolg op De geniale vriendin, die ik 2013 al las. Sindsdien wacht ik op het vervolg van het prachtige verhaal over de vriendschap tussen Lila en Elena die opgroeien in het roerige Italië. Hun kansen, hoop, gevoelens en onzekerheid werd in De geniale vriendin al prachtig verwoord door Ferrante, en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe het de twee vriendinnen vergaat. Lila is op haar zestiende getrouwd, terwijl Elena naar het gymnasium is gegaan om door te leren. Beide worstelen met hun identiteit, maar verliezen elkaar niet uit het oog. In deze roman zijn beide vriendinnen een stuk volwassener, en ik zie reikhalzend uit naar de ontwikkelingen die zich in De nieuwe achternaam zullen voordoen.

2: P.F. Thomése – De onderwaterzwemmer: uitgeverij Atlas Contact 

onderwaterzwemmerDit boek wordt zo’n beetje overal aangeprezen en geroemd. Zelf had ik nooit zo’n sterke behoefte deze roman te lezen, tot ik me in het verhaal verdiepte. De onderwaterzwemmer gaat over verlies, en de schuldgevoelens hierover. Hoe ga je hier de rest van je leven mee om? Hoe vormt dat een mens? In de Tweede Wereldoorlog maken de veertienjarige Tin en zijn vader een oversteek naar bevrijd gebied via een rivier, maar enkel Tin haalt de overkant. Dertig jaar later, op een Afrikaanse reis met zijn vrouw, en het noodlot opnieuw dreigt, voelt Tin dat het tijd is om alles recht te zetten. Ik ben erg nieuwsgierig naar de uitwerking van deze roman, waarvan ik al heb gelezen bij onder andere Inge dat dit prachtig moet zijn. Ik ben inmiddels in het boek begonnen en ik moet toegeven: het smaakt naar meer!

3: Eimear McBride – Een meisje is maar half af: uitgeverij Hollands Diep 

meisjehalfafDe boeken in mijn must reads zijn niet altijd de meest recent verschenen boeken, maar puur de boeken waar mijn boekenhart sneller van gaat kloppen. Zoals Een meisje is maar half af, een van de eerste publicaties van uitgeverij Hollands Diep. De omslag is prachtig, en staat daarmee in schril contrast met de inhoud. Die is namelijk hard, treurig en schokkend. Als lezer zit je dicht in het hoofd van de vertelster: de dood van haar grootvader, de fatale toestand van haar broer, de verkrachting door haar oom, de reeks anonieme, doelloze seksuele uitspattingen waarmee ze zichzelf straft.Het is een rauw boek over seksuele uitspattingen, een wrede jeugd en een zoektocht naar genezing. Dit boek staat al tijden op mijn leeslijst, dus het wordt hoog tijd dat ik deze ook eens ga lezen. 

4: Siska Mulder – Getelde dagen: uitgeverij Boekerij

geteldedagenGetelde dagen is een literaire thriller over de ondergang van een gezin, en het tonen van moed op je meest duistere momenten. Remie is gelukkig getrouwd met Laurens en samen hebben ze twee kinderen en wonen in een riante woning in ’t Gooi. Ze denkt een perfect leven te hebben, tot ze erachter komt dat Laurens een affaire heeft. Wat volgt is een vechtscheiding, waarbij alle slechte kanten van zowel Laurens als Remie naar voren komen. Op het absolute dieptepunt van hun strijd voltrekt zich een ramp: hun kinderen worden ontvoerd. Het drama brengt Remie en Laurens weer dichter bij elkaar, maar kunnen ze het noodlot nog keren?

5: Zia Haider Rahman – In het licht van wat wij weten: uitgeverij Hollands Diep

lichtvanwatwijwetenEen boek met een ingenieuze omslag, en een even ingenieus maar overzichtelijk verhaal: een veertiger, investeringsbankier met een huwelijk dat in een slop is geraakt, komt thuis om daar een vriend van vroeger aan te treffen: de Zuid-Oost Aziatische Zafar, zijn beste vriend uit zijn studietijd die jaren geleden van de aardbodem verdween. Al snel blijkt waarom Zafar is teruggekeerd: om een bekentenis af te leggen van verbijsterende proporties.Wat volgt is de geschiedenis van twee gezworen kameraden, die onafscheidelijk zijn totdat de een de ander verraadt. Hun gesprek dat in de intimiteit van de huiskamer begint, vertakt zich over de hele wereld. Een boek met lovende kritieken, die direct mijn aandacht greep. In het licht van wat wij weten lijkt me schitterend, en niets minder. 

Advertenties

3 gedachten over “Must reads: augustus

  1. Er komen zoveel mooie nieuwe boeken uit, je kunt het gewoon niet bijhouden. Af en toe is dat zo jammer…! De Onderwaterzwemmer staat op mijn wishlist echt op nummer 1. Een meisje is maar half af trekt mij dan het minst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s