Boeken

Mini-bookhaul: naar de bieb

Het was al een hele poos geleden, nog voor mijn zelfopgelegde shopverbod, dat ik me in de bibliotheek begaf. Maar het knaagde, het zeurde. Een stemmetje in mijn hoofd zei me steeds: “Ga nu toch eens langs de bibliotheek. Haal weer eens een paar fraaie titels in huis die geen ruimte innemen omdat je ze toch weer retourneert.” En dus is dat precies wat ik deed.

Van tevoren had ik allerlei titels in mijn hoofd. “Die ene toptitel zal er vast zijn, en anders die toptitel wel!” Let wel: toptitels uit de CPNB Top 60. Nieuwe boeken dus. Hoe naief, en verkeerd gedacht. Een appje van een vriendin had me al aan het denken moeten zetten. “Ik ging naar de bieb met een hele lijst must reads die ik van je blog af heb gehaald, maar ze hadden er niks! Boeh!” Logisch. Het is natuurlijk vakantieperiode en wat doet de fervente boekliefhebber dan? Juist, boeken inslaan bij de bibliotheek om mee te nemen op vakantie, naar het strand of gewoon de tuin in.

Me dit beseffend toen ik rondneusde in de bibliotheek, en constaterend dat er inderdaad weinig ‘toptitels’ (want: wat zijn toptitels eigenlijk? Is dat een titel die het gros van Nederland leest of is dat -in mijn optiek- geheel afhankelijk van je eigen smaak en invulling?) aanwezig waren, ben ik me breder gaan oriënteren. Wat zijn nu boeken die ík heel graag wil lezen in plaats van de boeken die me in mails van uitgeverijen of via lijsten als die van de CPNB worden toegejuicht? Al snel kwam ik uit bij deze drie titels. Lezen jullie mee?

biebjehaul
Van groot naar klein: mijn boekenbuit uit de bibliotheek

1: Gery Shteyngart: Kleine Mislukkeling – uitgeverij Arbeiderspers: Een boek met een levensverhaal. Ik ben gek op levensverhalen, coming of age romans. Het meegroeien met een personage vind ik heerlijk, en ik heb het gevoel dat ik met Kleine Mislukkeling wat dat betreft goed aan mijn trekken kom. Het boek is een literaire autobiografie van Gery Shteyngart zelf, die op zevenjarige leeftijd met zijn ouders emigreerde van Leningrad naar Amerika. Zijn ouders hopen dat hij advocaat wordt, of dokter, maar de astmatische jongen is een dromer. Zo droomt hij van een vreemdeling die hem geld geeft om een hamburger bij de MacDonalds te kopen, en dat er iemand verliefd op hem wordt. Van huis uit krijgt hij de ‘troetelnaam’ Misloeskja Kleine Mislukkeling. Temidden van een Joods-Russisch gezin droomt Gery van de Amerikaanse droom.

2: Tom Lanoye: Gelukkige slaven – uitgeverij Prometheus: Deze roman staat al langere tijd op mijn ereader klaar, maar van lezen wil het maar niet komen. Pragmatisch als ik ben, heb ik bedacht dat het lezen van echte pagina’s me wellicht beter af gaat dan vanaf een beeldschermpje lezen. Het is in ieder geval een poging waard, want het verhaal spreekt me erg aan. In Gelukkige slaven gaan twee Tony Hanssen’s op zoek naar de betekenis van hun leven. De ene Tony woont in Buenos Aires waar hij een gevaarlijk spel speelt als de toyboy van een rijke, oudere Chinese dame. De andere Tony is in Zuid-Afrika en wil een wildpark binnendringen met een precisiegeweer en oorlogsmunitie. Op weer een ander continent ontmoeten deze twee Tony’s elkaar, en komen erachter dat ze elkaar nodig hebben bij het bereiken van hun doelen.

3: Abdelkader Benali: Bruiloft aan zee – uitgeverij Pandora: Bij de Qwerty & Azerty literatuurquiz werd een vraag gesteld over dit eerste boek van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Benali. Inge wist te vertellen dat dit een prachtig boek is, en sindsdien spookt het al door mijn hoofd. Toen ik deze titel dus bij de bibliotheek zag liggen, heb ik deze direct meegenomen. Het verhaal klinkt even hilarisch als leerzaam en onderhoudend. Rebekka, het zusje van hoofdpersoon Lamarat, gaat trouwen. Op de vooravond van de bruiloft echter, gaat haar bruidegom Mosa ervandoor. Hij wordt door zijn vader gesommeerd de bruidegom terug te halen, en wat volgt is een zoektocht door Marokko, die eindigt in een bordeel.

Ik ben in ieder geval erg blij met mijn biebboeken. Kennen jullie deze drie boeken? 

Advertenties

9 gedachten over “Mini-bookhaul: naar de bieb

  1. Tja, uit de bieb neem je vaak iets anders mee dan verwacht, maar dat is juist ook wel leuk :) Ik ben ooit (lang geleden) begonnen in ‘De langverwachte’ van Abdelkader Benali, maar dat viel me zo tegen dat ik het na een paar bladzijden al heb opgegeven. Over ‘Bruiloft aan zee’ heb ik wel vaak goede dingen gehoord, dus ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

    1. Ik ken hem verder totaal (nog) niet als schrijver (hoewel ik wel ‘van horen zeggen’ bekend ben met enkele titels van hem) dus ook ik ben erg benieuwd. Het verhaal klinkt in ieder geval zowel grappig als interessant.

      1. Ik vond ‘Bruiloft aan zee’ echt een tof boek! Benali speelt met de taal, spot met clichés en vertelt een goed verhaal. Het is ook wel een beetje een gek boek, maar als het lukt om je daaraan over te geven, zul je er echt van genieten!

  2. Je hebt je goed weten in te houden Tessa. Ik ben benieuwd wat je van Bruiloft aan zee vindt. Ik heb De Langverwachte hier in de kast staan, maar na het lezen van de comment van Lalage heb ik zo’n donkerbruin vermoeden dat het boek ook nog wel een tijdje op zijn plek zal blijven liggen..

    1. Je kunt het ook gewoon proberen, dan merk je snel genoeg of je hetzelfde vindt als ik. Dit was bovendien zeven jaar geleden, misschien zou ik er nu wel anders over denken ;)

  3. Van “Gelukkige slaven” heb ik al veel gehoord maar het is niet zo mijn genre dus ik denk niet dat ik het snel zal lezen. De 2 andere boeken ken ik niet maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar “Bruiloft aan zee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s