Recensie

Recensie: De poppenspeler

James Carol – De poppenspeler: uitgeverij De Fontein

Originele thrillers; hoe vaak worden ze nog geschreven? Lijken de concepten niet erg op elkaar: Geslepen rechercheur met getroebleerd verleden jaagt op intelligente moordenaar en riskeert daarbij zelf zijn of haar leven? De poppenspeler van James Carol wijkt hiervan af, en hoe.

Ja, de good guys die op de moordenaar jagen zijn geslepen en getroebleerd, maar niet op een manier die je zou verwachten. Mark Hatcher, inspecteur, roept de hulp in van Jefferson Winter, een Amerikaanse profiler. Deze Winter is de zoon van een seriemoordenaar, en werkt na een jarenlange carriere bij de FBI nu als zelfstandig profiler. Hij vliegt de wereld over om te assisteren bij complexe zaken. In Hatcher’s geval wordt hij gevraagd te helpen bij het vangen van een unieke dader. Een man die zijn vrouwelijke slachtoffers niet dood, maar er lobotomie op uitvoert. De slachtoffers blijven als kasplantjes over en kunnen nooit meer iets voelen of vertellen over wat hen is overkomen. Voorafgaand aan hun lobotomie worden de vrouwen maandenlang gemarteld en verminkt.

De dader die Hatcher en Winter zoeken is bruut, wreed en deinst nergens voor terug. Samen met de bloedmooie Sophie Templeton, een beginnnend brigadier, vormen Hatcher en Winter het trio dat ervoor moet zorgen dat geen vrouw meer onveilig is. Maar ondertussen wordt het volgende slachtoffer al bewerkt en gekozen. Rachel Morris is ongelukkig in haar huwelijk, en gaat via internet een date aan met een man die haar lijkt te begrijpen, echt te begrijpen. Ze weet echter niet dat zij het volgende slachtoffer zal zijn van de moordenaar-die-geen-moordenaar-is. De tijd begint te dringen voor Hatcher, Winter en Templeton, en het is nog maar de vraag of hun expertise en inzet voldoende zal zijn om zowel het leven van Rachel als dat van zichzelf te redden. poppenspelerIk waarschuw direct maar: dit is geen thriller voor mensen met een zwakke maag. De details over de handelingen die de dader uitvoert zijn gruwelijk goed beschreven. Ook in het onderzoek van Winter naar de uitgevoerde lobotomie wordt in nare passages beschreven hoe de dader te werk ging. Gelukkig doseert Carol deze gruwelijkheden naarmate het verhaal vordert. Niet de daadwerkelijke handelingen maar de angst van het slachtoffer voert de boventoon. En dat is wellicht nog enger dan de beschrijving van de handelingen.

De spanning in De poppenspeler spat dan ook van de pagina’s af. Ik was totaal in de ban van het verhaal, van de spanning, van de personages en van de verloop van het verhaal. Te snel was dit boek dan ook uit. Carol schrijft snel, actief en krachtig zonder het onaangename te verbloemen. Een combinatie die ervoor zorgde dat ik letterlijk aan de pagina’s gekleefd was. Wat een geweldige thriller! Maar: zijn er dan helemaal geen minpuntjes aan dit boek? Jawel. Zo is het personage Winter, hoe origineel ook, wellicht iets te vergezocht. Hij lijkt sterk op Harry Hole van Jo Nesbo, maar de gecompliceerdheid van zijn karakter lijkt tegelijkertijd ook op die van zoveel andere helden uit de thrillerwereld.

Dat neemt echter niet weg dat het een kleurrijk personage is, waarover ik best nog meer thrillers wil lezen. En dan de uiteindelijke dader. Hoe angstaanjagend verknipt hij ook moge zijn, er zijn een paar losse eindjes die niet, of niet goed, worden verbonden. De familie van de moordenaar bijvoorbeeld blijft in mijn ogen lukraak opgevoerd. En ook het rollenspel dat hij speelt met zijn slachtoffers is mijns inziens niet goed uitgelegd. Hierdoor blijft de dader vooral ‘een rare’, terwijl er best meer verdieping in had gezeten. Desalniettemin is De poppenspeler een ingenieuze, razend spannende en vooral originele thriller. Ik durf hier te stellen: een van de betere thrillers dit jaar. Nog niet overtuigd door mijn recensie? Lees dan hier alvast een fragment uit De poppenspeler.

De poppenspeler – James Carol €18,99

Ook boekzuster Sue las deze thriller. Lees hier wat zij van De poppenspeler vond.

2 gedachten over “Recensie: De poppenspeler

  1. Klinkt goed! Ik heb wel even moeten googlelen wat een lobotomie is. Ik begrijp nu waarom je een sterke maag moet hebben. Ik heb dat, dus deze gaat op mijn lijstje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s