Boeken

15x: ultieme zomerboeken

Heb je een mooie vakantie naar de zon geboekt maar weet je niet welke boeken je moet inpakken? Ik help je op weg met 15 titels die -voor mij althans- onmisbaar zijn in je koffer. Ik heb voor ieder wat wils toegevoegd. Doe er je voordeel mee. Enne, fijne vakantie!

Romans:

 1. Emma Straub – Badgasten: uitgeverij Ambo Anthos: Alleen die omslag al! Dit boek leeft, voelt en ademt de vakantiesfeer. Waan je op het idyllische Mallorca met de ontwrichtte familie Post die probeert er ondanks alle onderhuidse spanningen toch een leuke vakantie van te maken.
 2. Brooke Davis – De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird: uitgeverij Ambo Anthos: Ook al zo’n ideaal vakantieboek, over een wanhopige maar bij vlagen ook hilarische zoektocht van de kleine Millie Bird en haar bejaarde compagnons naar haar moeder, waarbij ze half Australië doorkruist.
 3. Marcel Vaarmeijer – De gloriedagen van Walter Gom: uitgeverij Luitingh Sijthoff: De grote verrassing van dit jaar; wat een heerlijke, Nederlandse roman. En: Marcel Vaarmeijer heeft belooft dat er bij succes van deze eerste roman over Walter Gom, er een tweede deel komt. Lezen dus, dit heerlijke boek over de bijzondere Walter Gom en zijn onderbuurvrouw met wie hij een adviesbureau opricht, met alle gevolgen van dien. Het Nederlandse antwoord op Graeme Simsion!
 4. Jean-Paul Didierlaurent – De voorlezer van 6:27: uitgeverij Xander: Zelden las ik zo’n vertederend boek als de roman van Didierlaurent. Liefde voor literatuur, met ontroerende personages, een Amelie-sfeer en een opmerkelijke liefde, De voorlezer van 6:27 heeft het allemaal.
 5. Jelmer Jepsen – De circusvrouw: uitgeverij Xander: Mijn eerste kennismaking met Jelmer Jepsen voerde mij direct naar het paradijselijke eiland Elba, waar de nuchtere, Hollandse Margriet een nieuw bestaan opbouwt. Maar wat verbergt zij? En zal het haar lukken haar verleden te ontlopen of haalt het haar uiteindelijk toch in? Ontnuchterend, grappig en met heerlijke personages: ideaal voor op vakantie!
Bron: dougslati.com
Bron: dougslati.com

Literatuur:

 1. Ronald Giphart – Harem: uitgeverij Podium: Ik herenigde mezelf dit jaar met een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers, Ronald Giphart. In deze roman duikt hij de wereld van de vrije liefde en fotografie in, met verbluffend mooi resultaat. Om stil van te worden.
 2. Nina Polak – We zullen niet te pletter slaan: uitgeverij Prometheus: “Waarom heeft dit boek niet meer prijzen gewonnen?” is een van de eerste dingen die je je na het dichtslaan van We zullen niet te pletter slaan afvraagt. Polak heeft een intense, gevoelige stijl, en haar personages – een broer en zus die elk hun weg in de liefde proberen te vinden- zijn helder, mooi en eerlijk neergezet.
 3. Alex Boogers – Alleen met de goden: uitgeverij Podium: Rauw, bruut maar o zo eerlijk, dit grotendeels autobiografische boek van Alex Boogers. Hij schokt, verrast en wekt ontzag met een verhaal over een jongen die voor een dubbeltje geboren wordt en nooit een kwartje zal worden. Of toch wel?
 4. Inge Schilperoord – Muidhond: uitgeverij Podium: Dit boek -ik geef het meteen toe- moet ik zelf nog lezen, maar dit gaat deze maand nog gebeuren. Een bijzonder verhaal over een tbs’er die er alles aan doet om niet opnieuw de fout in te gaan, maar voor wie de verleiding gedurende een zomer wel erg groot wordt.
 5. Christos Tsiolkas – Barracuda: uitgeverij Ambo Anthos: Hoe schud je je verleden van je af om te worden wie je voorbestemd was te worden? En wat doe je als dit niet lukt, wat blijft er dan van je over? Een jonge zwemmer droomt van de Olympische Spelen maar zijn de offers die hij maakt voldoende, of had hij er harder voor moeten werken?

Thrillers: 

 1. Karin Slaughter – Mooie meisjes: uitgeverij Cargo: Karin Slaughter, dat is toch voldoende om je over de streep te trekken, toch? Mooie meisjes is scherp, vernietigend hard maar o zo spannend. Twee zussen komen achter een gruwelijke waarheid van de echtgenoot van een van hen. Wat kunnen ze doen om het verleden recht te zetten zonder hier zelf aan onderdoor te gaan? Slaughter zoekt met deze thriller de grenzen van het toelaatbare op. Zinderend spannend!
 2. James Carol – De poppenspeler: uitgeverij De Fontein: Een van de origineelste thrillers die ik in tijden las. De recensie verschijnt volgende week, tegelijk met Sue van Boekenz.nl, maar ik kan vast verklappen: zo’n bizarre thriller heb je nooit gelezen. Een moordenaar laat zijn slachtoffers als kasplantjes achter en de politie tast in het duister.
 3. Tess Gerritsen – Meisje vermist: uitgeverij The House of Books: Back to basics met thrillerkoningin Tess Gerritsen. Voor zij zich aan thrillers wijdde, schreef ze romantische thrillers. Meisje vermist is een heerlijke kennismaking met een geheel andere kant van Gerritsen. Wie had gedacht dat ze zo meeslepend over liefde en moord kan schrijven? Ontdek het onder het genot van een cocktail en een zomers zonnetje.
 4. Paula Hawkins – Het meisje in de trein: uitgeverij A.W. Bruna: De thriller van het jaar, overladen met prijzen en niet weg te denken uit de CPNB Top 60. Het meisje in de trein is verrassend opgebouwd en Rachel, het hoofdpersonage die in de trein naar haar werk iets vreemds constateert bij een stel dat ze dagelijks ziet, is een bijzonder karakter. Ontdek deze zomer waarom dit boek zo’n enorme hype is.
 5. Josh Malerman – De kooi: uitgeverij A.W. Bruna: Wanneer je personages de wereld niet kunnen zien, hoe lang kun je dit dan spannend houden? Lang, bewijst Malerman in deze bijzondere thriller over een wereld waarin mensen enkel geblinddoekt veilig zijn voor de wezens die buiten op hen wachten. Een vrouw maakt met haar jonge kinderen een levensgevaarlijke reis door Amerika, op zoek naar veiligheid. Met deze intense thriller zit je continu op het puntje van je (strand)stoel.

Met welk boek strijken jullie deze zomer neer op het strand/ aan de rand van het zwembad/ bij een meer cq. waterplas/ gewoon in het gras?

14 gedachten over “15x: ultieme zomerboeken

 1. Ik heb ‘mooie meisjes’ van Karin Slaughter, Nina Polak ‘we zullen niet te pletter slaan’ klaarliggen en ik wil het derde deel van Karl Ove Knausgård ‘Zoon’ gaan lezen…, veel te veel natuurlijk voor 17 dagen, maar ja thuis lezen we gewoon weer lekker door ;)
  Leuk! Al je tips! Bedankt daarvoor!
  Groetjes weer Désirée

  1. Karl Ove Knausgard is een schrijver die ik nog steeds wil leren kennen, heb jij zo een tip met welk boek ik het beste kan beginnen?
   Veel leesplezier je 17 vakantiedagen (en daarna natuurlijk!)

   1. Vader is het eerste deel van de zesdelige ‘mijn strijd’.
    Dus dat is het boek waar ik
    mee zou beginnen. Hij heeft ook nog ‘Engelen vallen langzaam ‘ geschreven maar die heb ik niet gelezen.
    Een érg verslavende werking heeft deze schrijver op mij!
    Maar ik las laatst ook dat sommige mensen het vreselijk vinden.
    Ben dus benieuwd hoe jij deze schrijver vindt ….
    Groetjes weer! Désirée

 2. Ik schuif De gloriedagen van Walter Gom wat hoger op mijn stapel en nu ik je zo vaak over Badgasten hoor praten, moet ik die ook maar eens ergens gaan bestellen! Dank voor de tips :-)

  1. Walter Gom is echt ge-wel-dig, beloofd! (ziehier mijn eigen versie van niet goed geld terug-garantie, at your service -maar niet letterlijk hè? Haha)
   En Badgasten; ik hou van verhalen over families en dan met name enigzins ontwrichte families! Bovendien is het allemaal zo goed voor te stellen..! Je mag anders de Engelse variant wel na mij hebben? (als je tenminste tot eind augustus kunt wachten)

 3. Ik ga dit jaar naar Stockholm (Zweden) dus niet echt een zon, zee, strandvakantie ;) en ik denk dat ik mijn e-reader ga meenemen zodat ik op dat moment kan kiezen welk boek ik wil lezen.
  Bedankt voor de boekentips!

 4. Ik raad ‘Lange dagen’ van Pia de Jong aan: een tiener gaat met haar overenthousiaste vader trekken in Lapland (terwijl ze tien keer liever onder de mediterraanse zon wil bakken). Maar het wordt uiteindelijk een reis om nooit te vergeten.
  Zelf wil ik o.a. ook ‘Muidhond’ gaan lezen en ‘Het relaas van Solle’ door Andreas Oosthoek.

 5. Het meisje in de trein en de poppenspeler trekken me allebei wel aan, jammer dat ik mijn vakantie al heb gehad maar goed… thuis lees ik natuurlijk net zo gemakkelijk door!

 6. Ik begin morgen in Little Beach Street Bakery van Jenny Colgan. Nog nooit eerder een boek van haar gelezen, maar de kaft ziet er zó leuk uit :-D. En ik las leuke recensies erover.

  Leuke tips! Mooie meisjes moet ik wel echt lezen. En De poppenspeler lijkt me ook spannend.

  1. Die omslag ziet er inderdaad heel leuk uit! :-) hoor graag van je hoe ‘ie uiteindelijk beviel!
   En De poppenspeler recenseer ik komende woensdag op dit blog, maar vast een tipje van de sluier: erg origineel en superspannend! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s