Must reads

Must reads: juli

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Marion Pauw – We moeten je iets vertellen: uitgeverij Ambo Anthos

wemoetenjeietsvertellenVoordat Marion Pauw een schrijfpauze neemt, verschijnt deze maand eerst nog We moeten je iets vertellen. Het boek wordt geprensteerd als Pauws ‘meest persoonlijke thriller’. Het verhaal? De succesvolle Kathelijne valt voor de charmes van een oudere, getrouwde man en raakt zwanger van hem. Ze ondergaat een abortus. De dag erna vindt ze een huiveringwekkend verhaal op haar notitieblok, geschreven in haar eigen handschrift. Terwijl ze rouwt om haar ongeboren kind, gaat ze op onderzoek uit. Het -gelukkig voorlopige- laatst boek van een geliefd thrillerschrijfster? Natuurlijk wil ik die lezen! Ik vind haar werk steeds beter worden, met Grijs gebied als laatste succesthriller. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar dit persoonlijke verhaal.

2: Charles Lewinsky – Alleen maar helden: uitgeverij Meridiaan

alleenmaarheldenVan Charles Lewinsky las ik eerder Het lot van de familie Meijer en Duizend-en-één-nacht. Vooral dit laatste boek is mij erg goed bevallen. Lewinsky toonde zich in dit laatstgenoemde boek een divers schrijver, met een bevlogen pen. In deze nieuwste roman keert hij terug naar zijn honk; het schrijven over de oorlog. In 1944 strijkt in de Beierse Alpen een kleine filmploeg neer om daar een vurige propagandafilm op te nemen. Het zijn echter de nadagen van het grootse succes van de nazi’s, en hoe verder zij afstevenen op een nederlaag, hoe meer twijfel er ontstaat bij de filmploeg. De propagandafilm verandert langzaam maar zeker in een verzetsfilm tegen de nazi’s. Uit telkens nieuwe leugens en uitvluchten ontstaat een web van intriges en onverwachte gebeurtenissen. Zelfs het leven van de filmmakers komt op het spel te staan.

3: Jori Stam – Een volstrekt nutteloos mens: utigeverij Atlas Contact

nutteloosmensKorte verhalen; ik lees ze eigenlijk te weinig. Van uitgeverij Atlas Contact kreeg ik echter onverwachts deze bundel van Jori Stam opgestuurd. Een selectie van de verhalen: Een man breekt in bij de minister van Volksgezondheid om zijn moeder te wreken, een kluizenaar onderbreekt zijn isolement om de knoflooksaus bij de kebabzaak te vergiftigen en een kistendrager steelt identiteiten. Het zijn deze voorbeelden die mij over de streep trokken; elk klinken ze absurd, sinister en interessant. Ik hou van personages die niet perfect zijn, die een duister randje hebben. Volgens mij kom ik wat dat betreft met Een volstrekt nutteloos mens goed aan mijn trekken. “Een volstrekt nutteloos mens onthult de gruwelen die schuilgaan achter ogenschijnlijk onschuldige situaties”. Klinkt dat niet ontzettend intrigerend?

4: Romain Puértolas – Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt: uitgeverij Boekerij

kleinemeisjewolkingesliktRomain Puértolas brak vorig jaar door met zijn roman De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast. Met Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt heeft hij opnieuw een roman geschreven met een opvallende, en vooral lange titel. De omslag wekt echter direct de aandacht, net als het verhaal: Providence Dupois ontmoet in een ziekenhuis in Marrakech de zevenjarige Zahera, die daar al sinds haar geboorte woont. Zahera is een wees en lijdt aan de ongeneeslijke taaislijmziekte. Tussen het meisje en de jonge vrouw groeit een onbreekbare band en als Providence weer vertrekt, belooft ze Zahera dat ze zal terugkomen om haar te adopteren en mee te nemen naar Parijs. Maar op het moment waarop zij haar belofte wil inwisselen, barst de vulkaan op IJsland uit en is alle vliegverkeer platlegt. In een klooster komt ze in aanmerking met monniken die haar willen leren vliegen, zodat ze alsnog naar Zahera kan. Niet met een machine, maar door haar liefde in te zetten. Maar of dit werkt, en of ze op tijd zal zijn..?

5: Inge Schilperoord – Muidhond: uitgeverij Podium

muidhondEen roman vanuit het perspectief van een tbs’er. Die bestaan er bij mijn weten nog niet heel veel; ik ken ze in ieder geval niet. Ik ben dan ook erg benieuwd met hoeveel compassie en mededogen Inge Schilperoord dit verhaal optekent. Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, trekt hij bij zijn oude, eenzame moeder in. Hoewel hij zich voorneemt een beter mens te worden, loopt Jonathan in een fuik die tot een even onontkoombare als verrassende afloop leidt. Over het boek wordt geschreven dat het aangrijpend is, en ik kan me hier enkel nog een voorstelling bij maken. Schilperoord heeft een voorgeschiedenis als forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum, dus qua kennis over de menselijke psyche geen gebrek. Ik zie erg naar dit boek uit.

7 gedachten over “Must reads: juli

  1. Het tweede boek heb ik op m’n lijstje gezet! Al zoveel goeds over deze schrijver gehoord.
    Het laatste boek heb ik gelezen en hoop dat je er net zo van geniet als ik…prachtig debuut!

  2. Dat boek met die wolk spreekt me veel meer aan dan de fakir, dus ben benieuwd wat je daarover gaat schrijven :) En het laatste boek wil ik ook graag lezen. Heb je Inge Schilperoord ook gezien bij VPRO Boeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s