Must reads

Must reads: juni

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken.

1: Karin Slaughter – Mooie meisjes: uitgeverij Cargo

mooiemeisjesEen nieuwe Slaughter: yes! Het is helaas geen nieuwe titel in de reeks van Will Trent en Sara Linton, die verschijnt in de zomer van 2016, maar een stand alone. Mooie meisjes gaat over Claire Scott, die op het nieuws een item ziet over de verdwijning van een meisje. Hierdoor denkt ze ongewild terug aan de vermissing van haar eigen zusje, alweer twintig jaar geleden. Dit mysterie is nooit opgelost, maar wanneer Claire gaat speuren en de waarheid ontdekt, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn. Ik ben erg benieuwd naar deze thriller. Hoezeer ik ook geniet van de verhaallijnen met Trent en Linton, de vorige titel van Slaughter, Veroordeeld, ook een stand alone, beviel ook erg goed. In wezen heeft Karin Slaughter nog nooit teleurgesteld, en dat verwacht ik met Mooie meisjes ook niet.

2: Jelmer Jepsen – De circusvrouw: uitgeverij Xander

circusvrouwDeze maand lees ik met mijn boekzusters van SOTTBC het tweede boek van Jelmer Jepsen: De circusvrouw. In tegenstelling tot wat je misschien vermoedt is het geen biografie van een vrouw die in het circus leeft en reist, maar net als Vallen als het heet is een literaire roman. Dit keer schrijft Jepsen over de zoektocht naar geluk en de goochelen met de waarheid. De hoofdpersoon, Margriet Alberda, leeft op Elba. Ze lijkt hier een gelukkig leven te leiden, maar in werkelijkheid vluchtte zij halsoverkop voor haar problemen in Nederland. In De circusvrouw gaat Jepsen dieper in op de vraag in hoeverre je je verleden werkelijk achter je kunt laten en verdriet voorgoed kunt begraven. Het lijkt mij een erg indrukwekkend boek. Ik heb er in ieder geval enkel lovende dingen over gehoord, en ook Vallen als het heet is wordt zeer aangeraden. Tijd dus om kennis te maken met deze Nederlandse schrijver.

3: Marlon James – Een beknopte geschiedenis van zeven moorden: uitgeverij Lebowski

zevenmoordenKnalgeel, dik en een intrigerende titel: drie aspecten die mij enorm aantrekken in dit boek. Bovendien heb ik -voor zover ik me kan herinneren- nooit een roman uit of over Jamaica gelezen. Met Een beknopte geschiedenis van zeven moorden zal er dus sowieso een nieuwe wereld voor me opengaan. Zoals te verwachten valt met zo’n zelf verklarende titel gaat het over moord. Op de vooravond van een belangrijk benefietconcert worden in het huis van Bob Marley 56 kogels afgevuurd. Marley en zijn vrouw blijven ongedeerd. Deze mislukte aanslag is slechts het uitgangspunt van deze roman, die lezers langs de gevaarlijkste periode uit de Jamaicaanse geschiedenis voert. Bendeleden, CIA-agenten, een journalist, een vrijgevochten jonge vrouw en de geest van een vermoorde politicus nemen je mee naar hun wereld, van het door bendeoorlogen en machtspolitiek geteisterde eiland in de jaren ’70 naar de door rudeboys gedomineerde crackpanden van New York in de jaren ’80, om te eindigen op een onherkenbaar veranderd Jamaica in de jaren ’90. Ik kan niet wachten!

4: James Carol – De poppenspeler: uitgeverij De Fontein

poppenspelerIk hou van goede thrillers, en ik geloof dat De poppenspeler zo’n thriller is. Het verhaal is in ieder geval even luguber als creatief. De poppenspeler gaat over de jacht van profiler Jefferson Winter naar een moordenaar die eigenlijk geen echte moordenaar is. In plaats van zijn slachtoffers te vermoorden bewerkt de dader de slachtoffers met messen en voert hij lobotomie uit, waardoor ze kasplantjes worden. Rachel Morris heeft een date met een man met wie ze al maanden chat. Ze zit in een ongelukkig huwelijk en deze chatvriend begrijpt haar zó goed. Zij zal het volgende slachtoffer zijn. Maar is deze maniak wel de échte kwade genius, of is er iemand anders die de regie voert? Deze thriller lijkt me even angstaanjagend als knalgoed. Ik hou van thrillers die intelligent in elkaar zitten, waarbij je zelf flink aan het denken wordt gezet, en De poppenspeler lijkt me zo’n thriller.

5: Emma Straub – Badgasten: uitgeverij Ambo/Anthos

badgastenstraubIk zit bijna te stuiteren van ongeduld; ik kan niet wachten tot dit boek verschijnt! Volgende week ligt Badgasten in de winkel, en ik wens nu al vurig dat het zover is. Het verhaal spreekt me enorm aan, laat staan de geweldige omslag. Het boek is gelauwerd in het buitenland, en ik ben heel benieuwd wat ik er uiteindelijk van vind. Hoewel ik in de must reads altijd nieuwe boeken probeer te presenteren kondigde ik Badgasten al eerder aan in mijn zomer must reads. Het verhaal gaat over een gezin uit Amerika dat vakantie viert op Mallorca. Hoewel het gezin zo op het oog idyllisch lijkt, worden naarmate de vakantie vordert steeds meer scheurtjes zichtbaar. Sneren worden uitgedeeld en oude wonden opgereten. Ik ben bij Badgasten vooral erg benieuwd naar de psychologische inslag, in combinatie met de humor die hierin schijnt voor te komen. Het klinkt voor mij als een gouden combinatie.

14 gedachten over “Must reads: juni

  1. Je hebt een goede smaak, Tess. Ik ben nu “De poppenspeler” aan het lezen. Erg spannend en gruwelijk. Het boek van Marlon James ligt al klaar, en ik wacht vol spanning op “Mooie Meisjes”. :)

  2. De poppenspeler! Daar kijk ik nu ook naar uit! En natuurlijk De Circusvrouw van Jelmer Jepsen, wat een geweldig boek vond ik dat. Ik kijk ook al uit naar onze bespreking zaterdag, ben benieuwd of iedereen zo enthousiast is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s