Boeken

Update: zelfopgelegd koopverbod

Twee weken geleden blogde ik over het door mij zelf opgelegde boekenkoopverbod. Het waren twee zware weken, maar ik heb ze -min of meer- overleefd!

Ik moet direct toegeven: helemaal zonder kleerscheuren ben ik er niet vanaf gekomen deze twee weken. Ik heb een nieuw boek toegelaten in mijn huis. Maar het is slechts bij deze ene gebleven, beloofd! Via Twitter vroeg een pr-medewerkster van Bertram & De Leeuw of ze me een boek op mocht sturen. Dit was afgelopen week, en de enige reden dat ik heb toegezegd is (naast dat het een leuk boek is natuurlijk) dat ik zelf weet dat ik er pas komende maand aan toe kom. Dus eigenlijk mag het. Of niet. Stiekem is het vals spelen natuurlijk. Maar voor de rest heb ik me keurig gedragen.

Help, mijn huis puilt uit!
Help, mijn huis puilt uit!

Ik heb niks gekocht. Voor een verjaardag moest ik echter wel in de boekhandel wezen (arghh, de Grote Test) maar het is me gelukt niks voor mezelf te kopen. Yes! Ik was bijzonder trots op mezelf, kan ik wel zeggen. Voor de rest heb ik de afgelopen weken vooral boeken gelezen. Die kon ik mooi van mijn leeslijst afstrepen. Die leeslijst ziet er als volgt uit, en de titels met een vinkje () erachter heb ik inmiddels uit (ik hoop uiteraard steeds meer van de lijst te kunnen aanvinken):

 • Christos Tsiolkas – Barracuda (bibliotheek)
 • Brooke Davis – De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird
 • Jean-Paul Didierlaurent – De voorlezer van 6:27
 • Silvia Avallone – Staal
 • Thomas Lieske – Onder de waterspiegel (bibliotheek)
 • Nick Hornby – Funny girl
 • Michael Houlebeque – Elementaire deeltjes
 • Zadie Smith – NW
 • Gustaaf Peek – Godin, held
 • Gregoire Delecourt – Alles wat je ziet
 • E. Lockhart – Wij leugenaars
 • Jennifer Niven – Waar het licht is (e-reader)
 • Peter Verhelst – De kunst van het crashen
 • Myrthe van der Meer – PAAZ (e-reader)
 • Myrthe van der Meer – UP (e-reader)
 • Esther Verhoef – Lieve mama (e-reader)
 • Teresa Toten – De onverwachte held van kamer 13B
 • Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende (e-reader)
 • Peter James – Doodsklok (e-reader)
 • Elizabeth Haynes – In de schaduw van de maan (e-reader)
 • Nelle Neuhaus – Boze wolf (e-reader)
 • Jelmer Jepsen – Vallen als het heet is
 • Jannah Loontjens – Misschien wel niet
 • Haruki Murakami – De jacht op het verloren schaap
 • Takashi Hiraide – De kat
 • Emma Donoghue – Kamer
 • David Mitchell – Geestverwantschap

Zoals je ziet is het een bescheiden waslijst, waarvan ik tot nu toe zeven titels ‘weglas’. Dit is echter niet alles wat ik nog ongelezen in de kasten heb liggen. Ik ga de komende maand(en) dan ook mijn koopverbod -deels- voortzetten. Ik heb me bij deze voorgenomen om beter en meer na te denken over de aankopen die ik doe, zodat ik niet weer met een huis vol ongelezen boeken eindig (iedereen: bedankt voor de survivaltips, ze hebben echt geholpen!). Een nieuwe ik, een bedachtzamer en duurzamer ik! Eens kijken in hoeverre ik het ga volhouden want er komen in juni alweer zulke fijne titels op de markt (waarover morgen meer in mijn must reads)!

Over juni gesproken, bij deze even een huishoudelijke mededeling: vorig jaar had ik juni uitgeroepen tot Maand van het Spannende Boek op dit blog. Daar is door omstandigheden echter niet meer zoveel van gekomen, destijds. Dit jaar roep ik juni uit tot Maand van het Ongelezen Boek. Ik wil de komende maand verder met mijn ongelezen boeken. De voorlezer van 6:27, PAAZ en In de schaduw van de maan zijn de eerste titels die de komende weken ter recensie gepost zullen worden. Ik ben momenteel bezig meer titels uit de leeslijst te lezen. Hebben jullie specifieke titels uit bovenstaande lijst die jullie graag terugzien op dit blog?

* Ik moet hier echter wel als kanttekening bij plaatsen dat ik op 13 juni weer een date heb met mijn boekzusters van SOTTBC, en hiervoor zal ik nog een nieuw boek moeten kopen. We lezen namelijk De circusvrouw van Jelmer Jepsen. Die vrijheid mag ik mezelf wel veroorloven, toch? *

10 gedachten over “Update: zelfopgelegd koopverbod

 1. Erg leuk om te zien wat je gelezen hebt van je lijst. Ik merk dat ik tegenwoordig ook een stuk bewuster koop en ik moet zeggen dat ik daardoor meer geniet van het lezen, bijna alle boeken die ik dit jaar heb gekocht heb ik al gelezen en ze liggen niet meer te verstoffen, wat een erg fijn gevoel is. Daarnaast is het op die manier ook niet zo dat ik veel boeken heb die lang blijven liggen en waar ik op den duur mijn interesse in verlies en de ongelezen boekenlijst wordt een stuk leuker op die manier. Natuurlijk heb ik van mijn enthousiaste boekenkoop periode ook nog heel veel boeken liggen, maar doordat ik nu iets minder enthousiast koop raak ik hier ook langzaam doorheen :) Overigens ben ik heel erg benieuwd naar wat je van Godin, held vindt. Ik wil dit boek zelf ook nog lezen maar ik heb er zoveel verschillende recensies over gezien dat ik nog wel een beetje twijfel. Ik ben dus erg nieuwsgierig wat jij erover te zeggen hebt!

 2. Een boek opgestuurd krijgen door een uitgeverij is iets anders dan een boek kopen he, dat vind ik toch ;) De eerste weken zijn het moeilijkste maar daarna gaat dat steeds beter en beter. Ik vind het toch leuk om mijn boekenkast te zien ‘slinken’ en dan te weten dat ik ooit wel nieuwe boeken kan kopen om de ‘gaten op te vullen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s