Persoonlijk

Q&A: deel 2 van de antwoorden

De laatste week van mei is ingegaan en dus zal ik -zoals beloofd- antwoord geven op de gestelde vragen van de Q&A van een paar weken geleden. Ik kreeg ontzettend leuke, interessante en grappige vragen binnen. Zoveel zelfs, dat ik er twee blogposts aan wil wijden. Ik wil namelijk wel uitgebreid bij elke vraag stilstaan, en dat lukt het beste als ik het opdeel. Vandaag dus deel 2. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn antwoorden vinden, dus laat dit gerust weten!

Afbeelding van meghunt.com
Afbeelding van meghunt.com

1:Welk boek zou je zelf geschreven willen hebben en waarom?
De wereld volgens Garp
, van John Irving. Ik weet nog heel goed dat toen ik er voor het eerst in begon te lezen, ik meteen geraakt was door de stijl en de verhaallijnen. John Irving is een meesterlijke verteller, en zijn boeken weten me elke keer weer te verbazen en te verrassen. De wereld volgens Garp was mijn eerste kennismaking met Irving, en ik heb van elke letter genoten. Wat een wonderlijk verhaal, en wat een ongelooflijk schrijftalent is John Irving! Ik heb sowieso een voorkeur voor ietwat absurde verhalen (denk: Murakami!) en John Irving past heel goed in dit straatje. Dit boek is nog altijd één van mijn favorieten. Qua originaliteit ben ik heel jaloers op Waar is Bernadette? van Maria Semple. Ook dit boek zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben, en heeft me op alle fronten verrast. Lees hier waarom.

2: Wat voor baan heb je en hoeveel uur werk je? Ik sta er namelijk versteld van hoeveel boeken jij leest!
Ha, zulke vragen heb ik meer gekregen! (spoiler alert: verderop in deze blogpost ga ik in op wat voor baan ik heb) Ik weet het: ik lees bizar veel boeken, maar mijn grootste voordeel is dat ik een hoge leessnelheid heb. Bovendien heb ik er -wellicht door mijn opleiding Journalistiek- geen probleem mee mijn mening te verwoorden, wat ervoor zorgt dat ook mijn recensies snel af zijn. Zo bouw ik soms fijne reserves op voor periodes dat ik het wat drukker heb. Deze week bijvoorbeeld heb ik veel vooruit gewerkt. Ik heb een fulltime baan van 36 uur per week, bij de gemeente in mijn stad. Ik ben dus ambtenaar en zonder aan teveel clichés te willen voldoen kan ik wel zeggen dat er op mijn werk soms tijd en ruimte is om te lezen, tussen de bedrijven door. Wat dat betreft heb ik het erg getroffen. Plus: mijn vriend is pas laat thuis zodat ik in de uurtjes dat hij er niet is, ook leestijd heb. Het is dus een combinatie van factoren die zorgt dat ik mijn blog steeds weer weet te vullen :-)

3: Heb je schrijfambities om zelf aan een roman te beginnen?
Nee, op dit moment niet. Er spoken soms wel verhaal ideeën door mijn hoofd, maar het wordt nooit concreet genoeg om echt iets mee te doen, of beter gezegd: ik neem nooit de tijd om het concreet te maken. Daarnaast geniet ik momenteel veel te veel van lezen en het ontdekken van auteurs om zelf schrijfplannen uit te werken. Maar wie weet, ooit, in de toekomst.. Zeg nooit nooit! Plus: ik heb er natuurlijk al een hele carrière als stripboekenschrijfster op zitten!

stripboeken luutje
De door mij ontworpen en getekende stripboeken over een kleine, dappere dolfijn

4: Vanaf welke leeftijd ongeveer ben je begonnen met lezen?
Hiervoor heb ik een hulplijn in moeten schakelen, namelijk mijn ouders haha! Volgens hen is was dat toen ik vijf werd. Mijn broer leerde me lezen in de schoolvakantie, dus toen ik in groep 3 kwam had ik al een “hele voorsprong op de rest van de klas”. Het zat er dus in ieder geval vroeg in! Enne, broerlief: bedankt!

5: Kun je door je liefde voor boeken ook weleens kritisch zijn op boeken? Of is dat lastig in verband met je rol als blogger, bij uitgeverijen die je gratis boeken sturen? (want: je recensies zijn altijd zo positief)
Zeker wel! Het overgrote deel van mijn recensies is inderdaad positief, maar dat is niet omdat ik de druk voel van een uitgeverij of schrijver. Absoluut niet. Ik geef altijd eerlijk mijn mening, maar ik denk dat ik mijn smaak goed genoeg heb ontwikkeld om te weten welke titel wel bij mij past en welke niet. Dat neemt niet weg dat ik soms danig teleurgesteld kan zijn in een boek. Denk aan een Belladonna van Mathilde Hoekstra, waarvoor ik zelfs raad van een aantal andere bloggers heb gevraagd bij het schrijven van de recensie. Maar ook SJ Watson’s Tweede leven kon mij niet bekoren, en van het beroemdste boek van John Green, Een weeffout in onze sterren, was ik ook niet erg onder de indruk. En dan was er nog Om het nu van Barry Smit en De wraak van Prada van Lauren Weisberger. Oh en breek me de spreekwoordelijke bek niet open over Herman Brusselmans! Zo zien jullie, er zijn wel degelijk titels die mij tegenvallen, maar gelukkig weet ik ze het grootste deel van de tijd te ontwijken (omdat het niet erg frequent voorkomt dat ik een negatieve recensie schrijf, weet ik deze uitschieters dan ook zo op te sommen).

Druk van de uitgeverij voel ik sowieso niet; ik heb in mijn recensiebeleid zelfs staan dat ik altijd 100% eerlijk ben, maar ik probeer altijd wel netjes te blijven. Een boek totaal afkraken zul je mij niet zien doen, ik wil toch altijd een lichtpuntje proberen te vinden. Ik ben van nature positief en eindig niet graag met een negatieve toon. Maar ben ik echt niet blij met een gelezen boek, of heb ik die -bij hoge uitzondering- niet eens uitgelezen, dan zal ik dat in nette bewoordingen zeker vermelden.

6: Enig idee hoeveel boeken je al gelezen hebt in je leven?
Poeeehhh, dat moeten er honderden zijn! Zo niet duizenden haha Ik heb altijd ontzettend veel gelezen, maar ik kan er geen nummer aan verbinden. Gelukkig heb ik tegenwoordig Goodreads om mijn leesvorderingen bij te houden, en het afgelopen jaar stond de teller op ruim 120 gelezen boeken. Trek daar 40 vanaf en ik denk dat 80 een goed gemiddelde is per jaar, althans: voor dit blog bestond (tegenwoordig lees ik gemiddeld 100-120 boeken per jaar). Mijn tienerjaren besloegen helaas geen fanatieke leesjaren, maar daarvoor was ik juist wel weer erg fanatiek aan het lezen. Ik ben nu 30, dus dat zou uitkomen op ongeveer 1700 boeken (met aftrek van mijn tienerjaren en mijn vroegste kinderjaren). Dat kan wel aardig kloppen, haha (wauw, wat veel zeg!)

7:Waar werk je? Wat doe je om brood op de plank te brengen?
Ik werk bij de gemeente in mijn stad. Daar werk ik als ambtenaar in het callcenter en aan de ontvangstbalie. Mijn werkzaamheden bestaan uit het verschaffen van informatie over bijvoorbeeld vergunningen en uitkeringen, maar ook het doorvoeren van verhuizingen, het uitdraaien van uittreksels, paspoorten en rijbewijzen uitreiken en meldingen opnemen. Daarnaast zit ik ook in het Twitter-team van de gemeente; ik beantwoord dus ook klantvragen via social media. Het is een leuke baan, die wellicht niet aansluit bij mijn opleiding Journalistiek, maar het is verrassend; elke dag is weer anders en mijn collega’s zijn geweldig!

8: Wat is je mooiste blogmoment?
Oei, lastig! Ik heb zulke fijne dingen meegemaakt deze afgelopen 2,5 jaar, die zijn niet op één hand te tellen. Daarom zal ik er een paar bijzondere momenten uit pikken.

  1. Het moment dat ik mijn blog omgooide van algemeen blog zonder rode draad naar boekenblog: Dit was een heel bepalend moment, omdat ik toen ineens zo duidelijk voor ogen had waarom ik blogde, wat ik ermee wilde en wat ik wilde bereiken. Dat gevoel is nooit meer weggegaan.
  2. Mijn Ronald Giphart-moment: Ik had op een vrijdagmiddag Harem uitgelezen, en ik moést direct mijn gevoelens in een recensie tikken. Ik zat in tijdsnood, want er werd door enkele collega’s op mij gewacht voor een etentje, maar bijna koortsachtig ben ik gaan typen, tot ‘ie af was. Ik ben rustig gaan eten, maar toen ik op een bepaald moment op mijn telefoon keek, zag ik dat Ronald Giphart een tweet had gestuurd over mijn recensie, en die loog er niet om: hij was stil van mijn recensie! Wauw! Ronald Giphart is één van mijn favoriete Nederlandse schrijvers, dus dit was erg bijzonder.
  3. Alle ontvangen boeken: Dat ik van uitgeverijen boeken opgestuurd krijg om te recenseren blijft voor mij altijd bijzonder. Ik vind het ontzettend fijn dat ik goede relaties heb opgebouwd met de Pr-afdelingen van uitgeverijen en dat zij vaak naadloos aanvoelen wat mijn smaak is. Ik zie het als blijk van waardering dat zij hun boeken met mij delen. Daar zal ik altijd dankbaar voor blijven.
  4. Alle interacties met lezers: Ik vind het nog altijd supertof als jullie, mijn lezers, de moeite nemen om een reactie achter te laten bij een blogpost. Ook complimenten, advies en tips die ik ontvang zijn mij erg dierbaar! Ook in tijden dat het minder met me ging, steunden jullie me. Ik ben onwijs blij met de trouwe schare volgers die ik heb, dus bij deze: dank jullie wel!
  5. Interview: Begin januari werd ik door Casper Luckerhof (één van de boekpanelleden van De wereld draait door en boekverkoper in Haarlem) geïnterviewd voor Boekblad. Hij werkte aan een artikel over ‘upcoming boekenbloggers’, en ik was één van de bloggers die hij heeft benaderd. Het was ontzettend leuk om geïnterviewd te worden over iets waar ik zo gepassioneerd over ben, en het was dan ook een prettig gesprek. Nog prettiger was het artikel dat een maand later verscheen; Booming Boekenbloggers had het als titel, en medeblogster Inge werd ook genoemd.

9: Schrijf je zelf ook, naast je blog?
Nee, helaas niet meer zoveel. Dit was voorheen wel zo. Ik was, naast mijn baan als ambtenaar, druk als freelance journalist. Vooral voor MyBusinessMedia heb ik een tijdlang veel nieuwsberichten geschreven. Dat was ontzettend leuk, maar daar kwam helaas een eind aan. Ook schreef ik langere tijd voor Studenten.net, maar dit paste uiteindelijk niet meer goed bij mijn interesses. Daarnaast heb ik, naast recensies op dit blog, ook boekrecensies geschreven voor 8Weekly.nl. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ik had een uitstekende eindredacteur, die me altijd op punten als grammatica en zinsconstructies wees waar ik zelf overheen keek. Tegenwoordig schrijf ik nog recensies voor Boekreviews.nl, maar niet meer in de frequentie waarin ik dat twee jaar geleden deed. Tijdsgebrek is een grote stoorfactor. Dit blog is het belangrijkst, en dat zal ook altijd zo blijven.

10: Hoe ben je begonnen met bloggen
Dat heb ik eigenlijk te danken aan Linkedin. In een groep voor journalisten opperde iemand dat het een goed idee zou zijn een blog te beginnen, om mijn schrijfvaardigheden bij te houden, en tevens om mezelf op een originele manier in de kijker te spelen. Vandaar dat dit blog ook mijn naam draagt, omdat het in eerste instantie bedoeld was als portfolio-site en niet als boekenblog, en niet een leuke, originele boekennaam heeft (tkg: mocht ik ooit besluiten over te schakelen naar een andere naam, dan wordt dit blijeboeknerd.nl en ja, die naam heb ik alvast geclaimd haha). Ik blogde over van alles, van een schaatsuitje met mijn vader tot het ergerlijk hippe taalgebruik bij De wereld draait door. Ik had totaal geen rode draad, tot ik met een vriendin sprak, die zelf plannen had een modeblog te starten. Ze vroeg me welke passies ik had, waarover ik écht zou willen schrijven. Daardoor kwam ik al heel snel op lezen uit. Ik wist: boeken, schrijvers, lezen, dáárover wil ik bloggen! Sindsdien heb ik enkel nog over boeken geblogd. En dat bevalt nog altijd supergoed! (wel jammer: zoals waarschijnlijk de meeste beginnende boekenbloggers dacht ik superorigineel te zijn met mijn blog over boeken, maar dat is natuurlijk niet zo haha! Ik heb geweldig leuke mede-boekbloggers, en een stiekem zesde puntje van mooie blogmomenten is de fijne blogsfeer onderling)

Tot zover alle antwoorden op de Q&A. Nog eens de antwoorden van het eerste deel nalezen? Dat kan hier. Ik hoop dat jullie dit uitstapje leuk vinden, ik heb het in ieder geval graag gedaan! :-)

5 gedachten over “Q&A: deel 2 van de antwoorden

  1. Superleuk weer om te lezen! En boffen is dat hè, dat je zo snel kan lezen. Mijn moeder vroeg me vroeger altijd of ik soms pagina’s oversloeg, maar ik lees echt alles. Ben er meestal superblij mee want dat maakt het mogelijk zoveel meer boeken te lezen, maar soms als ik een boek echt heel mooi vind, vind ik het wel eens jammer, dan is het veel te vlug uit. Heb jij dat ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s