Boeken

Q&A: deel 1 van de antwoorden

De laatste week van mei is ingegaan en dus zal ik -zoals beloofd- antwoord geven op de gestelde vragen van de Q&A van een paar weken geleden. Ik kreeg ontzettend leuke, interessante en grappige vragen binnen. Zoveel zelfs, dat ik er twee blogposts aan wil wijden. Vandaag, en verderop in deze week. Ik wil namelijk wel uitgebreid bij elke vraag stilstaan, en dat lukt het beste als ik het opdeel. Vandaag dus deel 1. Ik ben benieuwd wat jullie van mijn antwoorden vinden, dus laat dit gerust weten!

Afbeelding van meghunt.com
Afbeelding van meghunt.com

1:Vanwaar deze exhibitionistische actie?
Omdat ik erg benieuwd was in hoeverre mijn lezers mij, de persoon achter dit blog, wilden leren kennen. Aan de hand van het aantal binnengekomen vragen kan ik constateren dat die behoefte er absoluut was. Ik andersom ben altijd benieuwd wie jullie zijn en waar jullie voorkeuren liggen. Een blog bijhouden is in die zin toch een wisselwerking. Ik vind het leuk om niet alleen boeken te recenseren en daarvan een blogpost te tikken, maar ook om een stukje van mezelf te laten zien. Momenteel doe ik dat al door mijn leesvoorkeuren kenbaar te maken met onder andere het project Elke maand een Murakami, maar ook een themaleesmaand of -week kan dit nader aanduiden voor mijn lezers. Ook het boekenproject The Book Detectives is een goed voorbeeld van mijn eigen kleuren onthullen, laten zien waar mijn interesses liggen en hoe ik over bepaalde zaken denk. Om een uitgebreider kijkje in mijn leven te nemen heb ik deze Q&A opgestart. Gewoon, om eens een extra kijkje in de keuken te nemen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden!

2:Hoe ziet je favoriete zomerdag eruit?
Mijn favoriete zomerdag is niet te warm, ik hou er niet van als het dertig graden is in Nederland. Ik vind 25 graden een fijne temperatuur, en ga het liefst zwemmen met mijn vriend en een paar goede vriendinnen. Het strand is favoriet, en ik heb uiteraard een fijn boek mee om me soms mee af te kunnen zonderen. Zonnebaden en ik gaan namelijk niet goed samen; ik ben te ongedurig, moet altijd iets om handen hebben. Zomaar een uur stilliggen vind ik zonde van mijn tijd en dus is een boek om fijn in te lezen onmisbaar. Vergis je niet; ik ben een kleine druktemaker op het strand en loop constant heen en weer van het water naar mijn handdoek, maar er moet ook gelezen worden! De dag aan het strand sluiten we af met een barbecue en cocktails. Perfect, toch?

3:Waarom Murakami?
Leuk, deze vraag krijg ik vaker, en ik vind het fijn er nu dieper op in te gaan. Ik las Haruki Murakami voor het eerst voor mijn leesclub Sisterhood Of The Travelling Book Club. We spraken af 1Q84 te lezen, het eerste deel welteverstaan. Maar daar bleek ik niet genoeg aan te hebben. Ik was geraakt door zijn stijl, de werelden die hij creëerde en de boeiende personages die hij beschreef. Bovendien wilde ik ontzettend graag weten hoe het verhaal afliep (voor wie het boek niet kent; het is een trilogie). Daarom kocht ik ook boek twee, die ik zo mogelijk nog boeiender vond, en veel spannender bovendien. Boek drie kon daarna natuurlijk niet uitblijven, en ook deze las ik in een paar dagen uit. Ik was erg onder de indruk en wist vanaf dat moment: dit is een schrijver waarvan ik meer werk wil lezen. En gauw ook. Ik wist echter niet hoe ik moest beginnen, waar ik moest beginnen (zijn oeuvre is zo omvangrijk!). En dus wachtte ik een tijdje voor ik opnieuw aan Murakami begon. Tot het weer begon te kriebelen. Ik liep op de Deventer Boekenmarkt en was constant op zoek naar Murakami’s. Ik wilde een Murakami op de kop tikken. Toen dit daar niet lukte, ben ik de week erop naar mijn boekhandel gegaan. Daarna was het hek van de dam en begon ik mijn project Elke maand een Murakami. Ik heb er geen moment spijt van gehad, en ben met elk boek weer blij dat ik definitief heb gekozen om het gehele oeuvre van Haruki Murakami te lezen. Wat een geweldige schrijver!

4:Als je één vraag mocht stellen aan Haruki Murakami, wat zou dat dan zijn?
Haha, dit is een hele gemene vraag! Waarom maar 1 vraag?! Aargh! Ik vind dit eerlijk gezegd een hele moeilijke vraag. Het hangt denk ik af van een x-aantal factoren, waaronder het laatst gelezen boek van hem op dat moment, de gelegenheid waarbij ik hem ontmoet en nog tal van zaken. Laatst kon je via een website een vraag stellen aan Haruki Murakami, die hij dan na een bepaalde tijd beantwoordde. Toen liep ik ook al vast op de vraag; wat zou je hem vragen? Terugdenkend aan Aladdin en de geest in de fles zou ik -als dat kan!- vragen om meer vragen, haha. Nee, ik zou waarschijnlijk iets vragen over zijn stijl, waar zijn ideeën vandaan komen of juist iets heel persoonlijks, want hij geeft niet vaak interviews dus is in zekere zin mysterieus.

5:Wat is je favoriete film en/of muziek?
Je zou het misschien niet denken maar ik kijk heel veel films en series. Ik hoor jullie denken “waar haalt dat kind de tijd vandaan?” maar het is waar. Ik ben boekverslaafde, mijn vriend is verslaafd aan films en series. Om het sociale contact met hem niet helemaal kwijt te raken door al mijn leesuren -en omdat ik het ook gewoon leuk vind!- kijken we vaak samen naar een film of serie. The Big Bang Theory, Game of Thrones, House of Cards, Homeland etc. Het gaat er allemaal in als zoete koek. Ook films kijken we graag. Mijn -huidige- lievelingsfilm is Kingsman: The Secret Service. De humor is geweldig, Samuel L. Jackson is briljant en het is compleet over the top. Inglorious Bastards en Pulp Fiction blijven ook favoriet. Maar ik kan net zo goed genieten van The Notebook en Pitch Perfect.

Qua muziek was ik vooral vroeger fan van Top 40-muziek. Net als zo’n beetje elke generatiegenoot was ook ik fan van de Backstreet Boys; de muren van mijn kamer zaten onder de posters en ik had meerdere plakboeken die ik heel fanatiek bijhield. Tegenwoordig word ik vooral blij van bands als Coldplay en Mumford & Sons.

6: Hoeveel uur kun je maximaal achter elkaar lezen?
Leuke vraag! Het hangt hierbij helemaal van het boek af dat ik aan het lezen ben. Een goede, meeslepende roman houdt me zo zeven uur aan de pagina’s gekluisterd (mits dit in het weekend is, en ik niet druk ben met andere dingen als bloggen en het huishouden). Toen het laatste deel van Harry Potter uitkwam, bijvoorbeeld, was ik er als de kippen bij en heb het boek in één middag uitgelezen. Andere boeken, waaronder die van Haruki Murakami, spreid ik liever over een paar dagen. Daar wil ik echt de tijd voor nemen, en mijn leessessies beslaan dan niet meer dan twee uren achter elkaar (gemiddeld).

Met een grote mok thee en een goed boek ben ik zo een paar uur zoet
Met een grote mok thee en een goed boek ben ik zo een paar uur zoet

7:Wat doe je met een miljoen? (let op: je moet het uitgeven, je mag het niet weggeven)
Ook dit is weer zo’n leuke vraag! Vriendlief en ik hadden het er onlangs namelijk over. Onze conclusie: We zouden niet zozeer iets wijzigen in ons uitgavepatroon maar zouden wel heel veel gaan reizen. Met een miljoen zouden we dus sowieso een prachtige wereldreis maken (hallo Vietnam, Fiji-eilanden, Malediven, Nederlandse Antillen, Azië, Australië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Japan, etc) en omdat mijn vriend familie en roots in Vietnam heeft, zouden we daar ook een vakantiehuis nemen. Heerlijk overwinteren in Vietnam! Thuis zouden we direct verhuizen. Groter, mooi, eigen. Met ruimte voor een eigen bibliotheek. Daarnaast is het dan ook tijd om mijn heimelijke droom van een koffiebar/boekcafé te realiseren. Genoeg starterskapitaal!

8:Lees je ook wel eens een boek op een terrasje?
Nee, eigenlijk nooit. Wel een leuk idee! Misschien dat ik deze zomer eens ga neerstrijken op een terrasje, met een boek als enig gezelschap. Het probleem (voor zover je het een probleem kunt noemen) is nu dat ik altijd in leuk gezelschap verkeer als ik een terrasje pak. Het is -helaas- niet sociaal verantwoord om je in die hoedanigheid af te zonderen met een boek ;-)

9:Als je je boekenkast indeelt op kleur, van welke kleur heb jij dan de meeste boeken?
Haha, ook al zo’n leuke vraag! Interessant, want ik heb hier eigenlijk nooit echt over nagedacht. Mijn boekenkasten bevatten veel kleur en variatie, dus een overheersende kleur valt eigenlijk niet zo goed aan te wijzen. Ik heb van alles wat, maar qua thrillers overheerst bijvoorbeeld zwart. Is dat bij jullie ook zo? Als ik mijn boekenkasten bekijk, en zie wat ik hier heb staan, dan is wit de meest voorkomende kleur.

10:Wat was als kind je lievelingsboek?
Oei, ik las als kind heel veel maar mijn favoriet(en) waren toch de boeken van Enid Blyton: De dolle tweeling en De vijf las ik he-le-maal stuk. Welke andere boeken ik ook las (en dat waren er veel), ik keerde altijd terug bij deze favorieten!

Jeugdsentiment op Koningsdag dit jaar: De vijf van Enid Blyton!
Jeugdsentiment op Koningsdag dit jaar: De vijf van Enid Blyton!

11: Hoeveel uur per dag of week besteed je aan lezen?
Ook dit hangt af van het boek, maar zeker ook van de hoeveelheid tijd die ik beschikbaar heb. Op een doordeweekse werkdag zal ik aan tenminste drie uren toekomen, aangezien mijn vriend pas na acht uur thuis is en ik de tijd tussen thuiskomen en koken/ er samen een leuke avond van maken dus vrij kan besteden. Heb ik een vrije dag en hebben we niks gepland, dan wordt dat aantal uren wel hoger; 5 of 6 uren zijn dan zeker haalbaar, mits het een geweldig boek is natuurlijk. Per week komt dat dus neer op maximaal 21 leesuren. Wauw. Ik sta er nu zelf van te kijken hoeveel dat eigenlijk is! Rond het maar af op 20 haha

12:Wat voor boeken vind je echt verschrikkelijk?
Ik heb geen afkeer van een bepaald soort genre boeken, maar er zijn zeker boeken die ik zelf niet snel zou kiezen. Fantasy-boeken bijvoorbeeld, en non-fictie behoren niet tot mijn favoriete genres. Ook bouquetreeksen en streekromans zal ik niet snel kiezen. Dit betekent echter niet dat deze genres goede titels kunnen bevatten of dat de lezers van deze boeken ‘anders’ zijn. Het is gewoon een kwestie van smaak. Ik kies liever voor een roman, thriller of literatuur. Ieder zijn eigen, toch? :-)

13a & b: Als je eens gehoord hebt van een goede film, en van deze film blijkt een boek te bestaan. In de winkel kom je twee keer het boek tegen: de versie ‘filmeditie’ en de versie ‘naar het boek van…’. Kies je voor de ‘filmeditie’ of voor ‘naar het boek van’ ? En waarom? Bijvoorbeeld als ze iets in de film aanpassen zou dit dan ook wél in de filmeditie staan en níet in de edities van vóór de film…Wat denk jij?
Ik kies dan voor het de versie ‘naar het boek van’. Omdat deze boeken er naar mijn mening vaak authentieker uitzien. Ik hou van een mooie omslag, maar vind die filmomslagen vaak niet mooi. Ik wil het liefst de originele versie, zonder film-opsmuk, maar soms is er nu eenmaal enkel de keuze tussen bovenstaande opties. Dan kies ik liever voor de ‘naar het boek van..’ editie omdat deze er waarschijnlijk authentieker uitziet.

Ik denk dat een filmeditie van een boek inderdaad vaak iets extra’s heeft, of iets aangepast heeft voor de filmliefhebbers. Jammer, want het originele boek was natuurlijk de aanleiding voor de verfilming, dus mooi genoeg, interessant genoeg. Waarom daar nog aan sleutelen?

14:Wat heb jij geleerd door zoveel te lezen?
Mooie vraag! Ik ben ervan overtuigd dat lezen mijn wereld heeft verrijkt. Niet alleen qua kennis, feitjes en dergelijke, maar zeker ook in de zin van het begrijpen van de wereld, en anderen. In boeken, vooral in literatuur, word je zo geprikkeld om verder te denken, een diepere laag te ontdekken. Dat pas ik ook graag toe in de echte wereld. Bovendien zijn er vaak wijze lessen te halen uit boeken. Kijk maar naar de sprookjes van vroeger, met hun sterke moraal. Maar ook in hedendaagse literatuur valt veel te leren over hoe personages problemen aanpakken en welke gevolgen dat heeft, of welke mooie uitspraken ze juist doen over het leven. Tot slot wil ik benadrukken dat je door te lezen andere werelden leert kennen, en deze zelf kunt vormgeven. Waar dit bij bijvoorbeeld films als voor je is ingekleurd, heb je bij boeken de vrijheid dit zelf te doen. Gebruik die fantasie en kleur je wereld. Je zult zien dat bij elk nieuw gelezen boek je kleurenpalet uitbreidt.

15:Wat is jouw eerste herinnering aan lezen?
We zijn een weekendje weg met de familie, naar het hotel van mijn oom. Ik ben helaas ziek geworden, en mijn moeder leest me voor, nadat ik in bad ben geweest. Ik weet niet exact hoe oud ik ben in deze herinnering, maar het kan niet ouder dan zes jaar zijn geweest. Vroeger werden mijn broer en ik altijd veel voorgelezen, en ik vond het altijd heerlijk. Ik kalmeerde ervan en ik leerde allerlei werelden kennen! Dat is het eerste waar ik aan denk.

Dit was deel 1, ik zal later deze week ook deel 2 van de antwoorden posten!

10 gedachten over “Q&A: deel 1 van de antwoorden

 1. Mijn dochter is dol op boeken. Zij heeft een boeken abonnement. Elke maand krijg zij 4 boeken. Van die 4 boeken lees ik 1 aan haar voor, 1 leest zij aan mij voor en die andere 2 leest ze zelf.
  Mijn dochter is een echte dromer en zij vind het heerlijk als er voorgelezen wordt. En Natuurlijk vind ik dat ook fijn want dan is het even lekker rustig in huis.

  Mijn dochter leest 4 boeken per week. Hoeveel boeken las jij gemiddeld per week toen je 6 was??

  1. Ik denk dat ik op die leeftijd ongeveer 2 a 3 boeken las. Ik weet in ieder geval dat ik het maximum van onze bibliotheek (7 boeken per 3 weken) altijd meenam. Nooit minder, en vaak gingen we alweer eerder terug naar de bieb voor nieuwe boeken. Wat ik wel altijd deed was een boek meerdere keren lezen, om het verhaal nog een keer in me op te kunnen nemen. Leuk dat je dochter ook zo’n leesfanaat is! :-)

  1. Haha klopt. Het geld is dan puur om de boel te versnellen :-) Eigenlijk zijn mijn gelddromen best ‘klein’. En oh ja, bijna vergeten: ik zou natuurlijk ook heel veel boeken kopen ;-)

  1. Haha dank je! Ik plaats denk ik komende donderdag het tweede -en voorlopig!- laatste deel. Wie weet, over een half jaar nog een keer zo’n Q&A, het is mij in ieder geval goed bevallen! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s