Boeken

The Book Detectives: Athenaeum boekhandel

Boeken kopen via internet? Waarom niet boeken kopen in de boekhandel, een boekhandel bij jou in de stad? Nederland is mooi, en elke stad bevat prachtige, unieke boekhandels. Boekhandels die verloren gaan in het aanbiedingsgeweld van de internetsites, de grote handelaren en de illegale downloads. Boekhandels met persoonlijke service, lezingen, boekpresentaties en een uniek assortiment. Tijd dus om deze lokale boekhandels in kaart te brengen met de Book Detectives.

Vandaag laat ik jullie kennismaken met Athenaeum boekhandel in Amsterdam.

In Amsterdam is een plein, midden in de stad, waar zich meerdere boekhandels bevinden. Een heerlijk plein voor boekliefhebbers, met aan de rand Waterstones, en verderop The American Bookstore en natuurlijk het universiteitsgebouw van de UvA. Ik loop echter graag bij Athenaeum boekhandel binnen. De sfeer is er altijd fijn, en de indeling is krap maar knus. Ik hou ervan om in de nauwe ruimtes -volgepakt met boeken- rond te lopen en geïnspireerd te raken. Athenaeum boekhandel verwezenlijkt voor mij wat een goede boekhandel moet inhouden. athanaeum22De boekhandel zit sinds 1966 gevestigd aan het Spui en heeft sindsdien enkele uitbreidingen gehad. Zo kwam er in 1969 het Athenaeum Nieuwscentrum bij, dat direct naast de boekhandel de focus legt op tijdschriften, kranten, reisboeken en boeken over mode, lifestyle en design. Toch loop ik het liefst bij de oorspronkelijke boekhandel binnen, omdat ze hier een rijk assortiment hebben aan literatuur, Engelse boeken, andere buitenlandse titels en non-fictie. Het is dan ook deze oorspronkelijke boekhandel die ik hier zal beschrijven.

Het assortiment

Bij binnenkomst sta je middenin het literaire assortiment. De wanden zijn tot de nok toe gevuld met de fijnste literatuur, zowel de Nederlandse als de vertaalde. Haruki Murakami is altijd rijkelijk vertegenwoordigd, en hoewel ik de meeste titels al in huis heb, slaag ik bij Athenaeum vaak alsnog voor een titel die in andere boekhandels niet voorradig zijn. Zo slaagde ik hier al eens voor Hard-boiled wonderland en het einde van de wereld, terwijl ik bij andere boekhandels deze titel nog steeds niet heb gespot. Wat fijn is aan de indeling van het assortiment is dat je constant overal geprikkeld wordt met nieuwe titels. Ze staan in boekenkasten, liggen op tafels, dan weer hoog, dan weer laag, dan weer in vijf rijen achter elkaar, dan weer naast elkaar opgestapeld, steeds anders. Ik kan dit het beste illustreren met foto’s, zoals hieronder. De afwisseling in presentatie is erg fijn, en prikkelt.

Dan het assortiment zelf. Zoals ik hierboven al benoemde hebben ze een ruim aanbod in literatuur. Bij binnenkomst word je hier direct mee overstelpt. Geef jezelf een moment om te oriënteren en zoom vervolgens in op verschillende hoeken en displays. Vooral van Nederlandse literatuur vind ik hier ruim vertegenwoordigd. Zowel oude als nieuwe(re) titels zijn hier verkrijgbaar. Ga je links het trapje af dan kom je in een heel ander segment: de Engelse boeken. Ook dit aanbod is ruim, erg ruim. Je merkt direct dat je in een boekhandel in een wereldstad bent, want de hoeveelheid buitenlandse boeken is erg groot. Niet alleen het assortiment Engelse boeken is groot, ook Franse, Italiaanse, Duitse, Spaanse en Portugese boeken hebben hier een plekje. Bijzonder leuk vind ik de boekenkast met Nederlandse literatuur in hun buitenlandse uitgave. Herman Koch, Peter Buwalda, Louis Couperus, Tommy Wieringa; allen zijn hier in hun buitenlandse jasjes vertegenwoordigd. Leuk om te zien hoe de vormgeving in bijvoorbeeld het Spaans is van Bonita Avenue (tkg: die is niet verkeerd).

Ga je dieper de winkel in, dan ontdek je de enorme collectie overige boeken die Athenaeum heeft: denk aan de kookboeken, thrillers, non-fictie, Spaanse boeken, Franse boeken, Amerikaanse romans, hobbyboeken en andere bijzondere boeken. Qua thrillers blijft Athenaeum boekhandel achter bij andere boekhandels; slechts twee wandkasten zijn ermee gevuld, en de sectie zelf zit links onderin voorbij de Engelse boeken weggestopt. Kom dus niet naar Athenaeum voor een mooi thrilleraanbod, maar liever als je op zoek bent naar een mooie, literaire titel. Wat ik wel weer erg bijzonder vind is de kast met Amerikaanse romans. Alle belangrijke Amerikaanse schrijvers zijn hier vertegenwoordigd, en de kast straalt klasse en diepgang uit. Op deze manier weet Athenaeum zich op bijna elke klant te richten met iets bijzonders.

Het interieur

Ik benoemde hierboven al de nauwe, krap aanvoelende ruimtes. De boekhandel oogt chaotisch vanwege het overweldigende aanbod boeken dat op allerhande manier wordt gepresenteerd maar ik vind dit persoonlijk juist erg fijn. Ik kijk elke keer weer mijn ogen uit. Wat ook erg prettig is, is dat om elke hoek een nieuwe verrassing lijkt te wachten. Sla eens een linker- of rechterhoek om, daal eens een trapje af of klim juist eens naar een verdieping hoger; er wachten speciale boeken op je. Boeken als The forbidden worlds of Haruki Murakami van Matthew Carl Strecher, de Spaanse versie van Victus van Albert Sanchez Pinol of verwonder je om het ruime aanbod muziek en kantoorartikelen.

Het leuke is dat je bij Athenaeum steeds iets nieuws ontdekt, en dat is deels te danken aan de inrichting. Door de boekhandel wandelen voelt als verdwalen, naar secties die je niet voor mogelijk houdt; gigantische kastenwanden gevuld met non-fictie, twee verdiepingen breed, Spaanse, Franse, Italiaanse, Amerikaanse boeken, kleine gangetjes om te doorkruisen, trapjes om af te dalen, steeds weer nieuwe segmenten van de boekhandel om te ontdekken.

Het eindoordeel

Voor mij straalt Athenaeum boekhandel de sfeer en finesse uit van de fictieve boekhandel uit Belle en het Beest. De wanden zijn hoog, de planken goed gevuld. Tel dat op bij de verbazingwekkend ruime voorraad boeken die ze hier -in ogenschijnlijke chaos maar toch meer gestructureerd dan je zou denken- tentoon spreiden en je hebt in mijn ogen een fantastische boekhandel. Dwaal hier rond, verlies je in het aanbod, verken en ontdek. Als er één boekhandel is waarin je prima kunt verdwalen, dan is het Athenaeum wel.

  • Deze boekhandel is geschikt voor: Echte boekliefhebbers
  • De beoordelingspunten die Athenaeum boekhandel krijgt zijn: 5, het ultieme boekenparadijs
  • athenaeum googlemapsBoekhandel Athenaeum:
  • Spui 14-16, Amsterdam
  • Twitter: @Athenaeum
  • Website: athenaeum.nl
  • Facebook: Jazeker, klik hier
  • Telefoonnummer: 020-5141460

Ook op pad als Book Detective? Kijk hier hoe ook jij mee kunt doen!

LOGO

 

4 gedachten over “The Book Detectives: Athenaeum boekhandel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s