Boeken

Help, een zelfopgelegd koopverbod!

Ik ga met de blogbillen bloot: ik heb de laatste tijd (iets) teveel boeken gekocht. Het moet daarom maar eens uit zijn met de pret. Ik leg mezelf bij deze een boeken-koopverbod op. Voor tenminste de rest van de maand mei. Maar hoe haalbaar is dat eigenlijk?

Voor jullie denken “Waar heeft ze het over, van boeken heb je toch nooit genoeg?”, laat mij het volgende beeld schetsen: meerdere boekenkasten, tot de nok toe gevuld, boeken passen er niet meer in maar liggen in stapeltjes voor de keurig geplaatste boeken of losjes erbovenop, ik heb nog twee ongelezen bibliotheekboeken in huis, alleen van de literatuurquiz van enkele weken geleden heb ik nog vier nieuwe -ongelezen!- boeken liggen, mijn e-reader bevat nog 37 ongelezen titels (ja, ik heb laatst geteld. Je moet toch iets in de trein onderweg naar Berlijn), bij het Boekenfestijn heb ik een aantal nieuwe titels gehaald (ook allen nog ongelezen), alleen deze week haalde ik al drie nieuwe boeken in huis en dan is er ook nog de stapel recensie-titels die ik nog moet lezen. Snappen jullie het probleem nu? Ik heb een behoorlijke leesachterstand. En het erge is: ik heb constant het gevoel dat ik niets leuks te lezen heb.

Onzin natuurlijk! Ik heb zulke fijne titels in huis: Wij leugenaars van E. Lockhart, De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird van Brooke Davis, Vallen als het heet is van Jelmer Jepsen, Staal van Silvia Avallone, De kat van Takashi Hiraide, Barracuda van Christos Tsiolkas, Funny girl van Nick Hornby en Misschien wel niet van Jannah Loontjens, om maar een paar titels te noemen. Je zou denken dat ik met zo’n fijn aanbod in huis mijn leesplezier niet buitenshuis zou zoeken. En toch doe ik precies dat. Het lijkt alsof ik niets anders wil doen dan hamsteren! Lekker boeknestelen, nog meer binnenhalen voor mijn collectie. Hoe inhalig klinkt dat? Maar het is wel zo.

tbrstapel
Er valt nog genoeg te lezen, maar toch wil ik meer: HELP!

Tijd dus om mezelf een harde grens op te leggen: vanaf NU (ja, nu!) mag ik geen nieuwe boeken meer erbij halen. Ook geen recensie-boeken aanvragen. Eerst het huidige aanbod dat ik in huis heb maar eens doorwerken. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar? De verleidingen (boekhandels, andere blogs, Instagram, Twitter, mails van uitgeverijen) liggen overal op de loer! Ik heb constant het gevoel niks te willen missen (bedankt, social media!) en handel vanuit datzelfde gevoel qua aankopen. Hoe ontloop ik dat? Help!

Ik heb jullie hulp daarbij nodig. Geef me tips om me in te houden, spreek me streng tegen; doe IETS om mij -tijdelijk- uit de boekhandels en de internetshops te houden (alhoewel de fysieke boekhandel uiteraard altijd mijn voorkeur heeft). Hoe pakken jullie een aankoopvrije periode aan? En is het jullie überhaupt weleens gelukt je aan je eigen voornemen te houden? Zo ja: hoe? Ik hoor het heel graag!

46 gedachten over “Help, een zelfopgelegd koopverbod!

 1. Succes! Ik heb mezelf eigenlijk zo’n zelfde verbod opgelegd. Ik heb meer dan genoeg boeken om te lezen en ik lijk er niet doorheen te komen. Misschien als beloning deze zomer een bloggersborrel en dan uitgelezen boeken met elkaar ruilen?

 2. Wow! Dapper van je. Misschien de hele maand mei niets meer kopen en dan jezelf belonen. En nee, niet met een boek, maar met iets anders wat je ook heel leuk vind. Heel veel succes!

  1. Dank je! Een beloning vind ik een fijne gedachte. Ik wil -hoe toevallig- al een tijdje nieuwe All Stars. Lage, zwarte. Als ik dit goed volhoud, mag ik van mezelf best die All Stars kopen :-)

 3. Ik vind het een grote schande dat jij almaar boeken blijft kopen. Wat denk je wel niet? Die boeken die je al hebt, zijn echt gemiddeld NET ZO LEUK als de boeken die je nog niet hebt. Dus wat zal je nu moeilijk doen en nog meer troep in huis halen? Lezen die handel!

  Zelf ben ik begonnen met een thema per maand. Ik weet niet hoeveel ongelezen boeken jij precies hebt, maar ik heb een stuk of honderd papieren en een stuk of 30 e-boeken. Dus, elke maand kies ik een thema (deze maand: Vlaamse schrijvers) en dan probeer ik alles dat binnen dat thema past die maand uit te lezen. Zo hoef je niet eens te kiezen wat je wilt lezen, het is vanzelf duidelijk.

  Als ik in een boekwinkel sta, denk ik aan die kast vol ongelezen boeken, en dan zinkt de moed mij in de schoenen: nóg een boek erbij? Nee, zeg. Bespaar me. (Nou ja, dan vraag ik ze soms via Netgalley alsnog aan, hmm, maar toch).

  Dus, uit met de pret – zie elk nieuw boek als een vijand van je boekenkast. Niet meer doen. Niet meer kopen. Ik zie je over een paar weken en als ik merk dat je toch boeken gekocht hebt, nou, dan ben je nog niet jarig, mevrouwtje!

  1. Ja maar, ja maar, ja maar…
   Oké, je hebt helemaal gelijk! ;-)
   Bedankt voor je magnifieke opgeheven vingertje! Thema’s aanhouden is een goed idee, vorig jaar wilde ik heel de maand juni in het teken stellen van het spannende boek, maar zie plannen vielen zoals bekend in het water. Dit jaar wil ik sowieso een herkansing doen, dus mijn thrillers moeten dan flink op kunnen raken.

 4. Ik heb het ook een keer geprobeerd, maar ik heb het niet echt volgehouden. Ik probeer (!) nu nadat ik mijn biebboeken gelezen heb, in ieder geval 1 boek van mezelf te lezen. Het duurt misschien wel wat langer voor ik al die boeken gelezen heb, maar ooit moet er een eind aan komen.

  Misschien is er ergens zo’n zelfverdedigingsgroep als van die reclame van ongewenste telefoontjes. Pak boek op, kijk, leg neer en loop naar buiten, zoiets :)

 5. Ik moest stiekem een beetje grinniken om dit artikel, leuk geschreven namelijk. Nu even serieus: GEEN BOEKEN MEER KOPEN OF AANVRAGEN TESSA! Je hebt nog heeeeeeeel veel om te lezen!! Als het niet lukt om niks te kopen, kan je misschien met je zelf afspreken dat voor iedere twee boeken die je hebt gelezen je 1 boek mag krijgen? Lijkt me lastig… Succes ermee! Ben benieuwd hoe en of het je gaat lukken! ;)

 6. Ik heb acht boeken gekocht deze maand, mijn ereader heeft meer dan 200 ongelezen boeken voor me klaar staan en ik ben nu al benieuwd naar de tientallen boeken die ik de komende maanden ga kopen ;)

  Oftewel, laat je niet opjagen en blijf lekker boeken kopen/regelen!

 7. Wat herkenbaar Tessa! Inmiddels liggen bij mij thuis meer dan 170 boeken in de kast en dan heb ik de boeken op mijn e-reader nog niet meegeteld. Ook heb het gevoel dat ik nooit iets leuks te lezen heb! Misschien is het een idee om bepaalde boeken met andere mensen samen te lezen? Dan heb je ook een stok achter de deur!

  En voor de rest…. vooral naar Judith luisteren! ;-)

 8. Ik koop bijna nooit boeken voor mijzelf, want de meeste kan je ook in de bieb lenen. Als ik in de boekhandel toch een boek wil dat ik graag wil lezen, schrijf ik dat op. Stel je voor dat ik alles zou kopen dat ik lees, dan zou mijn huis er heel anders uitzien. De boekenkasten zijn vol, dus daar kan niets meer bij.
  Nu moet ik wel opbiechten dat ik net in de boekhandel twee reisgidsen heb gekocht… maar bij de romans heb ik mijzelf erg ingehouden met bovenstaande motivatie. Eerlijk gezegd zorgen dit soort artikelen ervoor dat ik denk: waarom verwen ik mijzelf eigenlijk nooit met een mooi nieuw boek?

  Dus doe als ik en koop geen boeken meer. Voorlopig dan ;)

  1. Wat goed dat je jezelf die discipline kunt opleggen, wat dat betreft kan mijn ruggengraat er nog wat kracht bij gebruiken! De bieb is inderdaad een grote vriend, maar ook daar mag ik van mezelf even geen nieuwe boeken halen; eerst de stapel die ik thuis ongelezen heb liggen maar eens laten slinken

 9. Trouwens, kan je jezelf niet een budget opleggen? Dus dat je een bepaald bedrag per maand aan boeken mag uitgeven en meer niet. Dan is het de kunst om goed na te denken waar je dat bedrag aan gaat uitgeven, want als het op is dan mag je niet meer kopen.

  1. Ja, wat een goed idee!! Op die manier ga ik in ieder geval veel beter nadenken over de noodzaak van een boek (alhoewel voor elk boek natuurlijk goede redenen aan te voeren zijn waarom die goed in mijn collectie past haha)

 10. Moest ik tips hebben ik zou ze met veel plezier met jou delen, maar helaas lukt het me ook niet om geen boeken te kopen. Misschien dat zoiets als “als ik vijf boeken heb gelezen uit mijn boekenkast, dan mag ik een nieuwe kopen” kan helpen?

 11. Heel herkenbaar. Mijn stapel ongelezen boeken is gelukkig niet zo groot, maar het lukt mij ook nooit om te wachten met nieuwe boeken kopen tot alle oude gelezen zijn. Sinds ik digitaal lees, is het opslaan van al die boeken wel een stuk makkelijker geworden. Ik geef toe, een echt boek in handen hebben is heel anders dan zo’n e-reader, maar het lost wel het ruimteprobleem op.

  En een tip om minder te kopen? Probeer eens voor elke twee gelezen boeken maximaal één nieuw boek te kopen. Dan heb je toch af en toe het plezier van een nieuw boek, maar zal de stapel langzamerhand wel slinken. Succus!

 12. Ik heb echt heel lang volgehouden om geen boeken te kopen. De bieb is mijn grote vriend. Alleen wanneer ik écht, écht, écht een boek wil hebben dan koop ik het. En voordat ik het koop denk ik nog twee keer na :-). Zo is het mij gelukt om (veel) minder geld uit te geven aan boeken.

   1. Tja, dat was wel heel moeilijk in het begin. Maar op een gegeven moment ging ik bewust niet naar de boekhandel. En ook niet op Bol.com kijken. Daar kocht ik namelijk ook boeken. Het vergde wel wat discipline haha. Ik zei altijd tegen mezelf: je hebt al teveel boeken liggen. En mijn man zei er ook wat van: ‘lees eerst de boeken die je nog hebt liggen en koop daarna weer een leuk boek.’ Dat hielp wel moet ik zeggen. Nu kan ik zonder dat ik in de verleiding kom gewoon naar de boekhandel. :-)

 13. O jeetje, ik ben geen haar beter, heb nog meer dan genoeg boeken om te lezen, maar ga toch elke keer om. Als er een nieuwe titel verschijnt van een van mijn lievelingschrijvers, ja ook dat zijn er veel, kan ik me niet inhouden. Gelukkig zijn de kinderen de deur uit en kan ik hun oude kamers vol bouwen met boeken. Lekker blijven doen hoor, een hobby mag best geld kosten.

  1. Haha wat zalig: hele kamers die volgebouwd kunnen worden met boekvoorraden! Lijkt me een heerlijk vooruitzicht ;-)
   Ik denk dat ik sowieso maar logischer ga nadenken bij het shoppen: boeken van Haruki Murakami wil ik gewoon perse fysiek in mijn kast hebben staan (my precious!, zoiets) maar is het bij andere boeken echt noodzakelijk om ze in huis te hebben of is lenen bij de bieb niet veel handiger en economischer?

 14. Herkenbaar probleem. Ook ik heb nog zo veel ongelezen boeken dat ik me soms afvraag of ik alles in mijn leven nog gelezen krijg. Op dit moment heb ik mezelf beloofd dat ik één boek per maand mag kopen en voor de rest moet ik het doen met recensie exemplaren en wat er nog in mijn kast ligt. Succes!

 15. Oei…. dat noemen ze een uitdaging! Ik heb ook zoveel ongelezen boeken nog in huis liggen en toch blijf ik maar bijkopen..! Boeken van 3 jaar terug die ik op een markt heb gescoord en nog altijd in mijn kast wachten. Het is lastig, maar gaat je vast lukken! Er staan vast nog genoeg pareltjes in je boekenkast die de aandacht verdienen. En hoe lekker is het dat je NTL lijst straks echt een flink stuk korter is?!?

 16. Lees de boeken in je huis en haal andere uit de bieb. Beloof jezelf weer een fantastische stedentrip van het geld dat je uitspaart!

 17. Veel succes!
  Ik heb mezelf in november een boekenkoopverbod opgelegd. Ik heb echt ontzettend veel boeken en lees traag dus als ik altijd maar boeken blijf kopen krijg ik ze natuurlijk nooit uitgelezen.
  Mijn voornemen was om een jaar lang geen boeken meer te kopen… Dat is niet gelukt maar ik merk wel dat ik nu bewuster boeken koop en er beter over na denk.

 18. Ja! Ik heb de gouden tip! Een to be read jar maken: Je maakt lootjes van de titels die je nog wilt lezen, die stop je in een (eventueel leuk versierde pot) en zodra je aan een nieuw boek toe bent, trek je een lootje. Doordat je je ineens weer zo bewust bent van al die leuke boeken die op je lootjes staan, heb je ineens geen zin meer in nieuwe boeken. In theorie dan.

 19. Haha net alle reacties gelezen, denk misschien kan ik er wat mee … want heb hetzelfde probleem… Hoe vaak ik vorig jaar wel niet dacht #booknobuy en op Twitter braaf ging melden dat ik weer een poging ging wagen.. nu echt niet meer… boeken koop ik alleen fysiek in boekwinkel dus enige remedie is niet naar binnen gaan.. maar ja dat kan ik mijn favo boekhandelaar toch ook weer niet aan doen als hij mij zolang niet ziet… :O) Succes !

 20. Via via, zoals dat gaat op internet, kom ik nu hier terecht. Herkenbaar stuk: ik heb mezelf ook permanent op rantsoen gezet, omdat ik ook koop waar ik nooit aan toe zal komen. Maar zolang de vloer thuis niet doorzakt en je nog zonder probleem van keuken naar slaapkamer kan, is dat dan erg? Ik denk aan de woorden van Julian Barnes:

  ‘I still buy books faster than I can read them. But again, this feels completely normal: how weird would it be to have around only as many books as you have time to read in the rest of your life.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s