Persoonlijk

Plog: Een weekje Berlijn

Zoals de meesten van jullie inmiddels hebben begrepen – en ook hebben kunnen volgen via mijn Instagram– was ik de afgelopen week in Berlijn. Samen met mijn moeder maakten we er een geslaagde moeder-dochterweek van. Voor mij was het mijn tweede bezoek aan deze wereldstad, voor mijn moeder de eerste keer en dus viel er veel te bezichtigen.

Mijn camera en mijn telefoon hebben overuren gedraaid met het maken van foto’s van mooie, sfeervolle of gewoon interessante bezienswaardigheden, en omdat dit er zoveel zijn en ik zo vol verhalen zit, heb ik besloten geen blogpost maar een plogje te maken over mijn Berlijnweek. Ik neem jullie mee van dag tot dag.

Maandag 4 mei: We kwamen in de namiddag aan en wilden uiteraard wel stilstaan bij de Dodenherdenking. Daarom gingen we naar het Holocaust Monument, tussen Potsdamer Platz en de Brandeburger Tor.

joods monumentjoods monument gangIndrukwekkend!Een gevoel van benauwdheid overvalt je als je door het monument heen loopt.

joods monument luchtWe waren niet de enige Nederlanders die hadden besloten hier naartoe te komen. Om 20:00 uur stonden verscheidene groepjes Nederlanders op om hun respect te betuigen aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

brandeburger torOok bezochten we de Brandeburger Tor en Unter den Linden.

Dinsdag 5 mei: Bezocht: Alexanderplatz, Oberbaumbrücke, East Side Gallery, Häckescher Hof, Haus Schwartzenberg, Reichstag, monument van de boekverbranding in 1933.

east side gallery infoDe East Side Gallery was mooi, maar ik vond dat er weinig informatie werd verschaft over de val van de Muur.

east side gallery 4east side gallery 3east side galleryToch is dit een niet te missen stuk Berlijn. Het is mooi om te zien hoe de Berlijners de Muur ‘eigen’ maakten. En de kunstwerken op de Muur zijn erg bijzonder.

haus schwartzenbergVooral Haus Schwartzenberg maakte erg veel indruk.

haus schwartzenberg 2De ongeknutselde, rauwe graffiti en vele posters die hier te vinden zijn laten een boeiende kant van Berlijn zien.

haus schwartzenberg anne frankTevens is hier een grote Anne Frank-foto op de muur geschilderd. De hofjes waren indrukwekkend, met hun graffiti of juist fraaie winkeltjes en eetplekjes.

reichstagHelaas was het niet mogelijk een ticket voor de Reichstag te boeken voor deze week, dus we hebben dit indrukwekkende gebouw enkel van buiten kunnen bewonderen.

het monument voor de boekverbranding: een symbolische bibliotheekruimte, met lege planken waar rijen boeken hadden moeten staan.
het monument voor de boekverbranding: een symbolische bibliotheekruimte, met lege planken waar rijen boeken hadden moeten staan.

Woensdag 6 mei: We gingen naar de Fernsehturm, Bernauer Straße en Checkpoint Charlie.

fernsehturmalexander platzHet uitzicht vanaf de Tv-toren was prachtig! Het was mooi, helder weer dus je kon tot ver buiten de stadsgrenzen van Berlijn kijken. Hierna gingen we naar de Bernauer Straße, waar een heus Muur-park is.

bernauer StraßeDit was ontzettend heftig en indrukwekkend; hier krijg je pas echt een goed besef wat de gevolgen waren van het plaatsen van de Muur.

Het gevoel van opgesloten zitten, verwezenlijkt bij Bernauer Straße
Het gevoel opgesloten te zitten, verwezenlijkt bij Bernauer Straße

De benauwdheid, de strijd van zowel Oost- als West-Berlijners tegen de DDR en de Stasi, hun drang naar vrijheid en vrijheid an sich dringen hier zo goed tot je door!

checkpoint charlie - paspoortenHierna volgde Checkpoint Charlie, maar dat is wel erg commercieel en toeristisch. Het Mauermuseum dat ernaast gelegen is, is dan wel weer een aanrader.

checkpoint charlie docOfficieel is het verboden er foto’s te nemen maar dat zag ik achteraf pas *ahum*.

Donderdag 7 mei: Museumdag! Op het programma stonden het DDR-museum, het Stasi-musuem en het Joods museum. Dit laatste museum hebben we helaas niet meer bezocht; toen we er om 19:20 uur aankwamen, werd ons medegedeeld dat het de ‘vrije avond’ was van het museum, en dus niet meer toegankelijk..(dit ondanks de openingstijd tot 20:00 uur)

DDR museum - jeugdliteratuurDDR museum - camerasHet DDR-museum is een echte aanrader: het is interactief (je mag werkelijk overal aanzitten en in bladeren, snuffelen en ontdekken) en leerzaam.

DDR museum keukentje De woonkamer in DDR-stijl is geweldig! Vergeet hier bij een bezoek vooral niet de kastjes en deurtjes te openen; hier ligt nog meer huisraad en historie verborgen.

DDR museum jeugdliteratuur 2Jeugdliteratuur: de welwillende DDR-burger werd al jong gecreëerd.

“Veilige’ boeken – andere, meer Westerse boeken waren verboden in de DDR.

stasi museumHet Stasi-museum was iets grimmiger, maar dat past uiteraard goed bij de aard van het museum.

stasi museum polaroidsHoe de geheime dienst opereerde, wie hun spionnen waren en welke methodes ze gebruikten bij het spioneren en afluisteren, alles is hier terug te vinden. Interessant!

stasi museum documenten

stasi museum cameraLiterair werd het bij Prenzlauer Berg, waar we in de Sredzkistraße een stop maakten bij de boekenbibliotheek in de bomen, oftewel de Bücherbaum.

boekenboomBij Anna Blume, hiernaast gelegen, hebben we, op aanraden van Marjolein van Berlijn-blog, heerlijke taartpuntjes gegeten.

Groots en erg smakelijk: yummy!
Groots en erg smakelijk: yummy!

Prenzlauer Berg is trouwens een hele fijne wijk.

gezellig Prenzlauer BergDe stijl van de gebouwen doet denken aan Parijs, de boetiekjes, cafés en andere eetgelegenheden onder de appartementen zijn gezellig.

gezellig Prenzlauer Berg 2De hele wijk oogt relaxed, rustig en vooral sfeervol. Het was erg bijzonder om ook deze kant van Berlijn te ontdekken. Ik heb ook twee nieuwe boeken gekocht in Prenzlauer Berg; Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote en de Engelse variant van De kleurloze Tsukuru Taziki en zijn pelgrimsjaren van Haruki Murakami.

Vrijdag vertrokken we helaas alweer naar huis. Berlijn is een heerlijke stad! Ik zou hier zo weer heen kunnen, en elke dag iets nieuws ontdekken. Maar snel in herhaling :-)

Advertenties

18 gedachten over “Plog: Een weekje Berlijn

  1. Dank je! :-) ik was er 9 jaar geleden voor het eerst, maar ik heb nu een heel ander -positiever- beeld van Berlijn gekregen. Wellicht omdat ik nu bewuster was van de historie, en ik het destijds vooral koud had (het was toen een ijzige januarimaand)

  1. Dank je! Berlijn is een stad met veel gezichten, met veel historie en bovenal veel geschiedenis. Het is ongelooflijk wat de Berlijners allemaal hebben moeten doorstaan, wat vrijheid werkelijk inhoudt en bovenal zie je een geweldige, sterke stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Erg indrukwekkend dus inderdaad, zeker een bezoekje waard!

  1. Ja, zeker doen! Ik vind het echt een perfecte stad voor jou, gezien je interesses :-) ik hoorde gister via FB dat Isabel er ook net is geweest dus mocht je nog meer tips willen; we staan tot je beschikking!

 1. Mooi! Het DDR-museum kan ik mij nog goed herinneren, terwijl het al dik tien jaar geleden is dat ik daar was. Inmiddels ben ik al een paar keer terug geweest in Berlijn en dit jaar gaan we weer. Het is gewoon een hele leuke stad :)

  1. Wat leuk dat je geregeld naar Berlijn gaat! Ik had zelf het gevoel veel nieuwe dingen te hebben ontdekt, bij dit tweede bezoek. Heb jij dat ook steeds?
   Tof dat je dit jaar opnieuw gaat, jaloers! :-)

 2. Wat een superleuke plog! Ziet er uit als een ontzettend toffe en afwisselende trip. Ik vind het altijd leuk om te zien wat anderen doen als ze in Berlijn zijn. Dat gevoel nieuwe dingen te ontdekken heb ik trouwens ook nog steeds! De stad verandert zo snel dat er altijd wel weer iets nieuws te zien is. Dat verklaart deels mijn liefde voor deze bijzondere stad ;-).

 3. Leuk om je plog te zien Tessa! Je hebt toch aardig wat dingen gezien die wij gemist hebben. Ik kan zo nog eens terug, er was er in juli nog. Je hebt heel wat musea gezien ook, interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s