Boeken

Top 10: Tweede Wereldoorlog-boeken

Morgen herdenken we de slachtoffers die vielen in de Tweede Wereldoorlog, en andere oorlogen. Een moment van bezinning en respect voor de overledenen en elkaar. Dinsdag vieren we dat we vrij zijn, dat wij niet in onderdrukking hoeven te leven, dat we onze eigen keuzes mogen maken en geen honger, angst en oorlog kennen. De Tweede Wereldoorlog lijkt zo ver weg, maar wordt nog vaak beschreven in de literatuur. Ik zette de -in mijn ogen- tien mooiste oorlogsboeken op een rijtje:

 1. Eli Wiesel – Nacht: Voor mij is en blijft Nacht het meest indrukwekkende, indringende boek over de Tweede Wereldoorlog, en met name de gruwelen van de kampen. Wiesel schrijft op bijna poëtische wijze over de verschrikkingen die hij ziet. Hij beschrijft op pijnlijke wijze hoe het voor hem voor altijd nacht werd zodra hij in vernietigingskamp Auschwitz aankwam. Dit boek roerde mij tot tranen en verbaasde me met de literaire inslag van Wiesel. Lees. Dit. Boek.. Echt.
 2. Anne Frank – Het achterhuis: Misschien wel het beroemdste boek over de Tweede Wereldoorlog is geschreven door een Joods meisje uit Amsterdam, Anne Frank. Haar naam en haar dagboek horen bij de Nederlandse en wereldse geschiedenis. Ik weet nog dat ik, toen ik het boek voor het eerst las voor Nederlands op de middelbare school, ik gegrepen was door de steeds diepzinniger dagboekpassages die Anne aan haar Kitty schreef. Ze wordt per fragment volwassener, in een tijd dat dit niet had gemoeten. De geschiedenis is bekend, maar Het Achterhuis is een boek dat ik elk jaar wel zou kunnen lezen. Prachtig, indringend en vooral erg confronterend.
 3. Martin Gray – Uit naam van al de mijnen: Dit boek is een favoriet van zowel mij als mijn moeder. Het is het waargebeurde levensverhaal van een Joodse man die tot tweemaal toe alles verliest waar hij zoveel van hield. Het is absoluut geen verhaal met een happy ending, maar de manier waarop deze man, Martin Gray, in het leven staat is zo bijzonder. Hij blijft moed houden, blijft de kracht vinden om steeds weer opnieuw te beginnen. De verschrikkingen in zijn leven zijn amper te bevatten, maar de levenskracht van Gray spat desondanks van de pagina’s. Bijzonder mooi.
 4. Harry Mulisch – De aanslag: Ook dit boek las ik voor het eerst op de middelbare school. Het verhaal is me altijd bijgebleven, en is eenieder denk ik welbekend: de Hollandse Anton Steenwijk is de enige overlevende van zijn gezin nadat een met de Duitsers heulende politieman is vermoord. Jaren later komt hij steeds dichter bij de waarheid over de toedracht van de moord, die noodlottige avond. Mulisch laat heel mooi de oorlogen die na de Tweede Wereldoorlog gevoerd werden, terugkomen in zijn verhaal.
 5. Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah: Verfilmd en geroemd, dit verhaal over het, in Nederland vrij onbekende, Franse aandeel in de vervolging van de Joden. Sarah, die getraumatiseerd uit de oorlog komt en vol schuldgevoel zit over het overlijden van haar broertje, is jaren later het onderwerp van een onderzoek dat de Amerikaanse journaliste Julia uitvoert. Het is een onderzoek dat dichter bij haar schoonfamilie in de buurt komt dan haar lief is. Dit boek sprak mij -naast het persoonlijke drama dat wordt verteld- vooral aan om de onbekende Franse kant van de oorlog die hierin belicht wordt. Het was interessant hier meer over te leren tijdens het lezen.
 6. Antonio Iturbe – De bibliothecaresse van Auschwitz: Ik riep dit boek in 2013 uit tot het mooiste boek dat ik dat jaar las, en daar blijf ik bij. Dat er in de gruwelen van Auschwitz, dat zelfs door de natuur in de steek is gelaten en waar God zijn handen vanaf heeft getrokken, een lichtpuntje te vinden is bewijst deze roman, die gebaseerd is op waargebeurde feiten en personen. In dit boek wordt verteld over de geheime bibliotheek in Auschwitz die door enkele gevangenen met gevaar voor eigen leven werd gerund. Een must voor elke boekliefhebber.
 7. John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama: De oorlog bekeken door de ogen van een jongetje. Een zoon van een kampleider bovendien. Hij snapt niet waarom er mensen in pyjama’s op een ‘boerderij’ vast zitten. Hij sluit vriendschap met een klein, Joods jongetje maar moet die vriendschap geheim houden voor zijn vader en diens soldaten. Wanneer de vader van het Joodse jongetje verdwijnt, besluit het Duitse jongetje aan de andere kant van het hek te komen om te helpen zoeken en ook een pyjama aan te trekken. De jongen in de gestreepte pyjama is even onschuldig als naïef, maar laat op aangrijpende wijze de gevolgen van de oorlog op persoonlijk niveau zien.
 8. Denis Avey – De man die naar Auschwitz wilde: Dit boek beschrijft de ontberingen en verschrikkingen die de Britse soldaat Denis Avey doorstond. Hij werd uitgezonden naar Afrika, vocht in de woestijn tegen de Italianen en later de Duitsers, werd gevangen genomen en eindigde als krijgsgevangene in Auschwitz. Daar zag hij wat de Duitsers de Joden aandeden. Hij zag de martelingen die ze verduurden, hij zag dat ze als minder dan beesten werden behandeld. Avey wist toen dat de wereld hiervan op de hoogte moest worden gesteld. Daarom besloot hij met gevaar voor eigen leven vrijwillig het Joodse deel van Auschwitz in te gaan. Om namen en gebeurtenissen te verkrijgen. Mijn recensie van dit boek verschijnt komende dinsdag!
 9. Pieter Eckhardt & Marscha Holman – Meisjes in de oorlog: Dit boek heb ik onlangs van mijn moeder gekregen. Zij was er bijzonder van onder de indruk. Een eerste bladersessie leert mij dat dit boek mij ook zal imponeren. Het boek bevat dagboekfragmenten van verschillende meisjes voor en ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze meisjes komen uit verschillende milieus: Joodse meisjes, zigeunermeisjes, gewone Duitse meisjes, meisjes uit Nazi- of NSB-gezinnen; alle meisjes. Mijn moeder beschreef het mooi: “Je leest over de levens van de meisjes, tot je je op een bepaald moment realiseert dat je al een tijd niets meer van een meisje hebt gelezen. Dan besef je je: dat meisje is dood.” Mooi, en mogelijk net zo aangrijpend als Het achterhuis.
 10. Markus Zusak – De boekendief: Mijn tiende titel is tevens verfilmd, zoals dat zo vaak gebeurt met goede boeken. Opvallend bij De boekendief is dat het grotendeels verteld wordt vanuit het perspectief van De dood. Via diens ogen leer je Liesel kennen. Dit Duitse meisje valt De dood op door haar liefde voor boeken, waardoor ze enorme risico’s neemt. Liesel wordt in een pleeggezin geplaatst, bij een sympathiek anit-Nazi gezin. Haar pleegvader leert haar lezen, en dat is het begin van een grenzeloze liefde voor boeken. Die liefde gaat zo ver dat ze verboden boeken uit het vuur van de nazi’s redt. De dood komt van tijd tot tijd bij haar kijken, uit een zelfs voor hem onverklaarbare interesse. Een bijzonder boek; ik moet toch maar eens de verfilming zien. 

Welke boeken zouden op jullie lijstje niet ontbreken?

27 gedachten over “Top 10: Tweede Wereldoorlog-boeken

 1. Twee van de bovenstaande boeken nog niet gelezen, zet ze op mijn ntl-lijst. Ik zal verborgen zijn van Eline Rosenhart, prachtig boek en De jongen op het houten kistje van Leon Leyson is ook erg mooi. Alle boeken over de oorlog zijn trouwens mooi en indrukwekkend.

 2. Ik zou twee boeken willen noemen die in Duitsland spelen. Het eerste is Slachthuis 5 van Kurt Vonnegut. Een geweldige roman over het gewelddadige bombardement van Dresden in februari 1945. Tijdens het bombardement was Vonnegut als krijgsgevangene in Dresden. Hij moest na het bombardement puin en lijken ruimen.
  Het andere boek gaat ook over een bombardement en is geschreven door de Duitse auteur Gert Ledig. Het boek heet Vergelding en behandelt een bombardement vanuit diverse perspectieven. Aangrijpend, met name als het bombardement zelf wordt beschreven.

 3. Mooi samengesteld lijstje! ‘De Aanslag’ is inderdaad heel mooi geschreven door Harry Mulisch. Ik las het ook op de middelbare school en het is een verhaal dat je bij blijft. En het boek ‘Meisjes in de Oorlog’ wil ik nog lezen. Op mijn lijstje zou ook niet ontbreken het boek “Trouw tot het einde” geschreven door Anthony Richardson. Dat boek is een waargebeurde oorlogsroman over een Tsjechische piloot en zijn hond die hij als pup ontdekt als hij wordt neergeschoten op vijandig gebied.

 4. Moederland, Het duitse meisje, de lege stad, Joodse buren, De tweeling, Donderdagskind, zwartboek en noem het maar op. Heb het meeste van je lijstje allemaal al gelezen. misschien 1 of 2 niet. ben altijd wel op zoek naar nieuwe ervan.

 5. Mooie lijst, ik ken er slechts een aantal, maar zal zeker eens kijken of ik nog een paar anderen wil lezen!
  Wist je trouwens dat niet alleen de oorlogsslachtoffers van WOII worden herdacht, maar álle oorlogsslachtoffers? Kleine toevoeging ;)

 6. ‘De boekendief’ inderdaad. En ‘Uit naam van al de mijnen’. Twee nog redelijk nieuwe boeken zijn ‘Een liefde in oorlogstijd’. Een supersuffe titel, maar een prachtig boek. En ook geweldig ‘Als je het licht niet kunt zien’. Momenteel lees ik ‘De nachtegaal’ en dat belooft ook erg indrukwekkend te zijn. ‘De tweeling’ zie ik hierboven staan. Ja, ook erg mooi.

 7. Mooie lijst Tessa, Nacht ga ik zeker lezen. Wat zijn er toch veel mooie boeken over die verschrikkelijke tijd. HhhH van Laurent Binet vond ik ook erg goed, over Hitler’s handlanger Heydrich, wel heel heftig ook.

 8. Clara’s Oorlog van Clara Kramer, waargebeurd verhaal over het onderduiken in een krappe uitgegraven kelder in Polen. Alsof je er zelf in zit, zo duidelijk beschreven.

 9. Ik ben eerlijk gezegd niet zo heel erg geïnteresseerd in de oorlog en lees er ook niet echt veel over maar boeken zoals De boekendief, De bibliothecaresse van Auschwitz en De jongen in de gestreepte pyjama heb ik wel gelezen en zeker geen spijt van gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s