Must reads

Must reads: mei

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Marta Rojals – Al dat andere: uitgeverij Signatuur

martarojalsSinds ik meedeed aan Let’s get Spanish! heb ik de Spaanse smaak weer te pakken. Deze Catalaanse roman spreekt me dan ook bijzonder aan. Het verhaal gaat over de dertiger Anna, die samenwoont met haar vriend Nel. Alles gaat goed, tot de economische crisis uitbreekt. Nel’s zus komt bij hen inwonen, Nel raakt zijn baan kwijt, de rekeningen stapelen zich op, en Anna verliest zich in een affaire met een jongere man. Langzaam maar zeker raakt ze de grip op alle facetten in haar leven kwijt. Dit lijkt me een boeiende roman over onze huidige generatie en de strijd die dagelijks geleverd moet worden in een maatschappij waarin niets meer zeker is. Ik ben benieuwd hoe een Spaanse schrijfster, toch zeker ook een land dat zwaar is getroffen door de economische crisis, een vertaalslag maakt naar de literatuur.

2: Jane Casey – De jacht: uitgeverij: Ambo Anthos

janecasey“Geschikt voor de fans van Lois Elzinga van Simone van der Vlugt”, wordt bij deze thriller genoemd. Kijk, dat wekt direct mijn interesse. Ik ben namelijk zo’n fan. Ik las echter nog niet eerder een thriller van Jane Casey, dus ik ben benieuwd hoe deze mij zal bevallen. Het verhaal gaat over een tegengestelde wereld: de politie maakt niet jacht op een misdadiger, maar de politie wordt zelf opgejaagd. Een moordenaar heeft het op politieagenten gemunt. Maeve Kerrigan en haar leidinggevende Josh Derwent onderzoeken de zaak, die een race tegen de klok lijkt want de vraag die steeds maar niet beantwoord wordt is: Welke collega is als volgende aan beurt? Dit boek past prima in de huidige maatschappij, waar in Amerika agenten constant onder -spreekwoordelijk- vuur liggen. Jane Casey situeert haar verhaal in Londen, maar het had zich qua opzet net zo goed in Amerika kunnen afspelen.

3: Peter Verhelst – De kunst van het crashen: uitgeverij Prometheus

kunstvanhetcrashenAls beloning voor het behalen van de 12e plek bij de Qwerty & Azerty literatuurquiz in Amsterdam, vorige week, mocht ik van mijn mede-teamgenoten het prachtig vormgegeven De kunst van het crashen van Peter Verhelst mee naar huis nemen. De omslag is schitterend: een zwerm vogels tegen een rode avondlucht. Prachtig en intens. Het verhaal is deels autobiografisch en vertelt over het zware ongeluk waar Verhelst bij betrokken was: hij reed op de snelweg over het wiel van een vrachtwagen en sloeg drie keer over de kop. Hij overleeft, maar tijdens de crash ontstond een scheur in tijd en ruimte. Verhelst beschrijft de plekken en tijden waar hij tijdens het ongeval een glimp van opving. De ultieme ruimte waar alles samenkomt is het eiland Sandy – ‘een traumaruimte waar in comatijd wordt gerekend en dat zich bevindt op de lengte- en breedtegraden van alle plekken ter wereld waar alle levende wezens enkele seconden of enkele uren verloren. De vermisten, de vergeters, zij die vergeten zijn, de verliezers, de spoorlozen, de dodo’s, de mammoeten en de sokken.’ Ik ben met name geïnteresseerd in de poëtische inslag die dit boek beloofd.

4: Leon de Winter – Geronimo: uitgeverij De Bezige Bij

geronimoGeronimo: de codenaam van de Amerikanen voor Osama Bin Laden. En nu de titel van de meest recente roman van Leon de Winter, die bij voorgaande boeken de actualiteit niet schuwde. Denk aan VSV, waarin de moord op Theo van Gogh een centrale rol speelde. Dit keer kiest hij voor het doden van Osama bin Laden door de Amerikaanse Navy Seals. In Geronimo laat De Winter zien hoe één daad verstrekkende gevolgen kan hebben voor de wereldgeschiedenis. Jabbar is een Palestijnse jongen die heimelijk verliefd is op een invalide bedelaresje. Hij wil heel graag twee protheses voor haar kopen, maar heeft hier zelf geen geld voor. Om aan geld te komen probeert hij het oude krukje te verkopen dat hij uit het huis van de gedode Osama bin Laden heeft meegenomen. Jabbar weet echter niet dat hij hiermee de loop van de geschiedenis een cruciaal zetje geeft..

5: Isabel Allende – De Japanse minnaar: uitgeverij Wereldbibliotheek

japanseminnaarIsabel Allende is in mijn ogen nog altijd de meest getalenteerde Zuid-Amerikaanse schrijfster. Haar thriller Ripper ligt nog klaar in mijn boekenkast om te lezen. maar dat weerhoudt me er niet van deze nieuwste roman toe te voegen als must read. Het verhaal beschrijft een gecompliceerde liefdesgeschiedenis, zoals enkel Allende die kan beschrijven. Alma wordt in 1939 als 10-jarig meisje door haar ouders naar het vrije Amerika gestuurd, veilig voor de nazi’s. Haar verdriet om haar ouders, die achterbleven, wordt verzacht door de vriendschap die ze ontwikkelt met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans-Japans echtpaar. Ishimei wordt Alma’’s grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim. Jaren later wordt dit verhaal ontrafeld door Alma’s kleinzoon Seth, die haar opzoekt in het bejaardentehuis en daar verliefd wordt op verzorgster Irina. Maar ook zij heeft geheimen.

Advertenties

6 gedachten over “Must reads: mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s