Recensie

Recensie: De kooi

Josh Malerman – De kooi: uitgeverij A.W. Bruna

Een vleugje fantasie in thrillers; Stephen King is er natuurlijk heer en meester in, maar ook Dean Koontz en meer recentelijk M.R. Carey met Het meisje met alle gaven wagen zich aan dit genre. Josh Malerman, een voormalig muzikant, duikt met zijn debuut De kooi ook in de diepe, duistere wereld van de sci-fi thriller.

De invalshoek van Malerman is even creatief als gewaagd: de hoofdpersonen in zijn boek kiezen ervoor zich letterlijk af te sluiten voor de buitenwereld. Ze willen niets zien van wat buiten is, bang om gek te worden en een gruwelijke dood te sterven. En dus blinddoeken ze zichzelf en bewegen ze zich in een zelfgecreëerd duister. Want het is gevaarlijk om te zien, vanwege de ‘wezens’. Wie ze ziet, wordt gek en staat niet meer in voor zijn of haar daden. Moord en zelfmoord lijken de enige uitweg. Na enkele voorvallen in Rusland beginnen de vreemde gebeurtenissen ook plaats te vinden in Amerika. De communicatie valt langzaam maar zeker weg, tot iedereen op zichzelf is aangewezen.

In deze nieuwe wereld bereidt Malorie zich voor om met haar twee kinderen de veiligheid van haar huis te verlaten. Jongen en Meisje zijn slechts vier jaar oud maar goed opgeleid door hun moeder, en getraind in luisteren. Ze zal hun zintuigen hard nodig hebben om een tocht van dertig kilometer te maken over een gevaarlijke rivier, naar een veilige plek. Terwijl Malorie en haar kinderen de rivier afdalen wordt er teruggeblikt op de afgelopen vier jaar, en de gebeurtenissen daar voorafgaand. Malorie en haar zus Sharon woonden samen in een huis, tot Malorie zwanger bleek en Sharon een noodlottige dood stierf. Hierna vertrok Malorie naar een opvanghuis, waar ze samen met nog zeven anderen verbleef, tot ze moest bevallen en een voorval alles op zijn kop zette. De tocht op de rivier is niet zonder gevaar, en het is maar de vraag of Malorie, Jongen en Meisje het zullen halen.

De kooi Josh MalermanDe kooi heeft me verrast. De spanning is om te snijden en de wereld die Malerman heeft gecreëerd is prachtig vormgegeven. Zonder zicht, het belangrijkste element dat een schrijver kan gebruiken om een wereld te schetsen, is het hem toch gelukt een geloofwaardige, alternatieve wereld te creëren. Het ontbreken van zicht om situaties en omgevingen te omschrijven is zelfs een sterk punt in De kooi. Het versterkt het isolement waarin de personages zich bevinden en het draagt bij aan de spanning, die in elke zin, op elke bladzijde doorsijpelt. In een wereld waar het openen van je ogen, zelfs maar voor een seconde, levensgevaarlijk is, is zelfs het halen van water in de put in je achtertuin een levensgevaarlijke onderneming is.

Maar naast de bijna onhoudbare spanning heeft Malerman de psychologische gevolgen van isolatie bijzonder goed in beeld gebracht. De groep mensen met wie Malorie het opvanghuis deelt hebben allen hun eigen kijk en gedachtes over de wezens. De één is rigoureuzer in zijn aanpak dan de ander, maar ze zorgen er met zijn allen voor dat ze het redden. Toch kan niet voorkomen worden dat er onvrede ontstaat, met verstrekkende gevolgen. De Spartaanse training die Malorie haar kinderen geeft lijkt wreed, maar in een wereld waarin niets meer is zoals het was, en je je leven nooit zeker bent, moeten aanpassingen gemaakt worden. Aanpassingen die uiteindelijk je leven kunnen redden.

Ontspannen is er met De kooi niet bij. De stijl is snel, gejaagd, actief. Het gevaar lijkt constant op de loer te liggen en zelfs de flashbacks zijn spannend; je weet immers dat Malorie alleen overblijft dus wat is er gebeurd? En waarom wil Malorie persé weg. Wat drijft haar ertoe haar veilige huis te verlaten en haar kinderen bloot te stellen aan gevaar? Op deze, en andere vragen, krijg je pas antwoord wanneer de tocht van Malorie en de kinderen lijkt te eindigen. Slim, want je blijft hierdoor aan de pagina’s versmolten. Ik kan De kooi iedereen aanraden, maar wees gewaarschuwd: eenmaal begonnen, is er geen ontsnappen aan..

De kooi – Josh Malerman €19,95

7 gedachten over “Recensie: De kooi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s