Boeken

Verslag: Qwerty & Azerty literatuurquiz

Afgelopen donderdag bundelden Jenny, Judith, Inge en ik onze krachten voor de Qwerty & Azerty literatuurquiz en vormden ‘Team Boekbloggers’. Vorig jaar eindigde dit team op de gedeelde 16/17e plek, dat moest en zou dit jaar beter! Dit was voor mij de eerste keer dat ik meedeed, dus ik bereidde me op alles voor.

brakkegrond1 In de Brakke Grond in Amsterdam kwamen in totaal 23 teams bijeen. Teams met bijzondere namen, of juist niet, en sommige teams hadden zelfs een BS’er (Bekende Schrijver) aan hun zijde. Zo deed Peter Buwalda mee met team Nooit meer slapen, uiteraard vernoemd naar de beroemde roman van W.F. Hermans. Uitgeverij Cossee deed mee met een team, en ook de Nederlandse Taalunie -één van de organisatoren- was vertegenwoordigd. Inge, Jenny en Judith waarschuwden me al: “Er doen onder andere boekhandelaren en medewerkers van uitgeverijen mee, serieuze vakmensen dus.” Strijdlustig begonnen we aan de strijd, hopend op een hogere plek dan vorig jaar. Bij vraag 1 van ronde 1 (Grensoverschrijdende literatuur) werd echter direct duidelijk dat het moeilijk zou worden. Er werd gevraagd naar de Vlaamse minister van Cultuur in 2013. Nu weet ik niet hoe het met jullie kennis over onze Zuiderburen en hun politiek zit, maar bij mij is dat niet erg breed, zeg maar gerust nihil.

Om ons heen klonk gezucht, gesteun, hier en daar zelfs gekreun naarmate de rondes vorderden. Hier en daar klonk ook een enthousiaste kreet, wanneer een vraag bleek mee te vallen. Tot de pauze hadden we van de eerste vier rondes gemiddeld vier van de tien vragen goed. Het was pittig, en erg gericht op de Vlaamse literatuur, literaire geschiedenis en poëzie. Ik ben dit jaar dan wel verwikkeld in de leesuitdaging Ik Lees Vlaams!, veel achtergrondkennis heb ik er nog niet van. Gelukkig bleek ik niet de enige te zijn; ook mijn teamgenoten hadden moeite met de vragen. Ondertussen waren we ook bezig met het oplossen van de Tafelvraag. Er werden op het formulier hiervan enkele vragen gesteld waarop we met cijfers moesten antwoorden. Geheel in stijl van Tien voor twaalf lieten we de meeste vragen open, dachten hier tussen de bedrijven door nog verder over na en maakten we aantekeningen.

Na de pauze ging het aanzienlijk beter. Ons gemiddelde schroefden we op naar zes van de tien vragen goed, en bovendien wisten we een paar bonuspunten te pakken. Ook werd de sfeer iets losser. Zo moest er in ronde 5 (Lijf en leden in de literatuur) de tekst van ‘Hoofd, schouders, knieën, teen, knieën, teen‘ afgemaakt worden, waarna bij het bespreken van de antwoorden uiteraard het liedje gezongen diende te worden. Ook Guus Meeuwis’ Per spoor was onderwerp van de quiz. De vragen bleven moeilijk, maar soms ging er een licht op in mijn bovenkamer. De naam van een roman uit 2011 van een Nederlandse schrijver uit Noord-Brabant die tevens de naam is van zijn overleden zoon? Tonio van A.F.Th. van der Heijden. De Nederlandse schrijver wiens boek verfilmd is en ook in Amerika de ranglijst van de New York Times heeft aangevoerd? Herman Koch. Er konden bonuspunten gegeven worden als je de titel van zijn meest recente titel correct spelde. Geachte heer M. dus, maar de jury was er in eerste instantie van overtuigd dat het Geachte meneer M. moest zijn. Gelukkig zijn ze hierop teruggekomen, want alles in mij schreeuwde dat het ‘heer’ in plaats van ‘meneer’ moest zijn. Pfiew. Ik begon -bijna!- aan mezelf te twijfelen.

Missers waren er ook. Jenny en ik bogen ons over het vraagstuk aan welke ziekte Olga uit Jan Wolkers’ Turks Fruit overleed. Kanker, wisten we. Maar welke vorm? “Wees zo specifiek mogelijk”, zei de jury. Borstkanker, meende ik. Maar dit was -natuurlijk- een hersentumor. Stom! Ook de naam van de teckel uit Jan, Jans en de kinderen was mij ontschoten. Ik wist dat hij zichzelf ‘Napoleon’ noemde, maar zijn echte naam? Lotje, natuurlijk. Maar kom er op het moment suprême maar op.. Gelukkig hebben we op andere vragen juist snel antwoord kunnen geven. De vader uit Tirza maakt geen appeltaart maar sashimi klaar voor het feest van zijn dochter, Arthur Japin speelde een rol in Flodder, de Beeldenstorm was in 1566 (dank, Inge voor je opleiding waarbij je jaartallen moest stampen!), het goedkopere broertje van de Gouden Uil is de Bronzen Uil en het schaap uit Annie M.G. Schmidt’s lezing heet Veronica.

Team Boekbloggers!
Team Boekbloggers!

En dan nu de uitslag! De tussenstand voor ons team was de 13e plek, en toen alle rondes erop zaten en alle punten geteld waren bleken we 490 punten te hebben binnengehaald. We eindigden daarmee op de 12e plek, yay! Het persoonlijk record is dus verbroken, en dat betekent dat er volgend jaar misschien een plek in de top 10 in zit. Het team dat eerste werd, de Noorderlingen, behaalde 760 punten. Als prijs kreeg ieder team een boekenpakket mee. De onze bevatte mooie titels, waaronder De kunst van het crashen van Peter Verhelst, die ik mocht meenemen. Inge heeft een vuistdik naslagwerk over de geschiedenis van de Vlaamse literatuur en poëzie mee naar huis genomen dus ik zeg: Op naar volgend jaar!

Blij met onze twaalfde plek!
Blij met onze twaalfde plek!
Advertenties

17 gedachten over “Verslag: Qwerty & Azerty literatuurquiz

  1. Leuk verslag, Tessa. Ik geloof dat ik er nu geen meer hoef te schrijven (dat scheelt!) want jij hebt het al zo mooi verteld!

    Ja, dat was een hele leuke avond. Ik heb nu al zin in volgend jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s