Uncategorized

Naar Berlijn!

Volgende maand ga ik naar Berlijn. YAY! Terug naar de stad waar zoveel historie en cultuur samenkomen. Samen met mijn moeder ga ik er een leuke moeder-dochterweek van maken.

De laatste -en enige- keer dat ik Berlijn bezocht was ik eenentwintig. Samen met mijn medestudenten van de opleiding Journalistiek gingen we in januari (!) naar Duitsland, en het was koud. Ontzettend koud. Russisch koud. Maar Berlijn zelf was adembenemend mooi. Op elke straathoek vind je geschiedenis, overal komt de cultuur je tegemoet. Checkpoint Charlie, de Muur, het Joods Museum, Brandeburger Tor, Unter den Linden; alles leeft, bruist en ademt historie. West is modern, mooi en indrukwekkend, Oost is bijzonder, authentiek en barst van de geschiedenis. Ja, je leest het al: dit nieuwe tripje naar Berlijn wordt een feest der herkenning.

Deze mooie panoramafoto heb ik schaamteloos overgenomen van Holidayguru.nl
Deze mooie panoramafoto heb ik schaamteloos overgenomen van Holidayguru.nl :-)

Ik heb er ontzettend veel zin in. Het hotel is geboekt, de stadsgids is binnen, de routes kunnen worden uitgestippeld en de voorpret barst al aardig los. MAAR..(ja, er is een maar) Ik weet echt niet (meer) waar de lekkerste lunchplekjes zitten, waar je het lekkerst kunt eten en wat bovendien fijne, literaire plekjes zijn in de stad. Ook al ga ik er met mijn moeder heen, ik wil toch iets literairs gedaan hebben, dat snappen jullie als geen ander natuurlijk. Dus: ik heb tips nodig! Insiders-tips, ervaringstips, goede tips. Wat zijn de places to go om lekker te zitten en te genieten van een heerlijke, niet al te dure (!) maaltijd of lunch? En waar kun je ’s avonds het fijnst een afzakkertje halen? Alle tips zijn meer dan welkom :-)

Dus: schroom niet en help mij aan een nóg fijnere Berlijn-week! Alvast reuze bedankt iedereen.

P.s: Ik zal dit keer niet om te lezen vakantieboeken vragen; ik barst thuis van de leuke boeken dus dat zit helemaal goed. Bovendien gok ik dat ik ’s avonds uitgeput van alle bijzondere indrukken in slaap zal vallen.

25 gedachten over “Naar Berlijn!

 1. Dat wordt fantastisch! Ik was er vorig jaar met jonge kinderen, dus dat is niet echt het gezelschap om de stad literair te ontdekken, maar wij maakte wel veel gebruik van het openbaar vervoer, buslijn 100 rijdt bijna dezelfde route als veel van die hop on hop off, maar is veel goedkoper (dat kun je dan weer aan boeken uitgeven). Er zijn zoveel leuke plekken om iets te eten of te drinken echt… Must do is een stuk langs de muur lopen East Side gallery. Als je al veel over Berlin hebt gelezen, zal de trip een leuke ervaring worden, steeds lopen in je boeken. Veel plezier

 2. Wat leuk! Veel plezier! Ik heb helaas ook geen tips voor je, want ben er nog nooit geweest. Maar staat zeker nog op mijn lijstje, al is dat nu een beetje ver weg ben ik bang. Dus geniet ik van de mooie foto’s en verhalen op andere blogs! Dus ben benieuwd hoe het was als je weer terug bent :)

 3. Ik kan me nog herinneren toen ik als klein meisje in Berlijn was – met de trein op vakantie – dat vlakbij de Hauptbahnhof de dierentuin zit. Toen ter tijd hadden ze daar ook één panda, maar ik ben laatst te weten gekomen dat alle panda’s eigendom zijn van de Chinese Staat en dat ze dan vaak maar een paar jaar in een buitenlandse dierentuin doorbrengen, ‘te leen’, om het zo maar te zeggen. Of die panda er nog is dat weet ik niet maar in vond het toen wel een leuke dierentuin. Tevens is het Olympisch Stadion aan te raden, ook gezien de geschiedenis van de Spelen tijdens de oorlog, bezetting en scheiding van Duitsland.

  1. Dierentuinen vind ik altijd leuk. Gaaf dat je er een panda hebt gezien, dat lijkt me zo mooi!
   Het Olympisch Stadion vind ik een hele fijne tip, een mooi stuk geschiedenis van Duitsland, dank je!

 4. Ik was er in augustus vorig jaar en hier een klein verslagje over de grootste boekhandel in Berlijn: https://christinabrouwers.wordpress.com/2014/08/27/augustus-2014/
  Wat Antoinette zegt klopt helemaal qua openbaar vervoer. Wij hadden een handzaam en informatief boekje over/van Berlijn wat gemakkelijk in je tas past. Het heet “Berlijn in kaart”en uitgegeven bij Dominnicus. 8 stadskaarten met per kaart leuke adressen en tips voor dat deel wat op de kaart staat.

 5. Berlijn is inderdaad prachtig! Het is alweer even geleden dat ik er ben geweest, maar wat ik me herinner is dat door het dwalen (afwijken van grote straten) ik de leukste plekjes tegenkwam :)
  Veel plezier!

 6. Mooi vooruitzicht!
  Berlijn is uhm… Berlijn!

  Laatste keer dat ik er was, is zo’n 6 jaar geleden.
  Naast alle bekende plekken, kwamen we uit bij een hippe bar met panoramablik over Berlijn: Solar: http://www.solarberlin.com/ Aanrader!

  Andere restaurants met panoramablik: http://berlijn-blog.nl/6-restaurants-met-panoramablik/

  Je zal de meeste links al wel gevonden hebben.
  Zie net deze: http://berlijninfo.nl/ en een reisgids die jou vast aanspreekt: http://www.bol.com/nl/p/berlijn-is-van-vandaag/1001004011259115/

  Een vriendin komt regelmatig in Berlijn. Mocht ik nog wat moois horen, dan geef ik het door.
  Krijg ineens zin om er ook weer heen te gaan!

  Geniet ervan!

 7. Ik ben vorige week met mijn vriend 4 dagen naar Berlijn geweest. Was ontzettend leuk! East Side Gallery is inderdaad echt een aanrader om een echt goed beeld van de muur te krijgen. Wil je het Reichstag bezoeken dan moet je van te voren even reserveren. Toegang is gratis, maar zonder reservering mag je niet naar binnen. Wij hebben zon Hop on hop off bustour gedaan, zodat we heel makkelijk naar alle hotspots werden gebracht. We hebben ook een ochtend gewandeld door Tiergarten, een ontzettend groot en mooi park.

  1. Ah, goed om te weten! Ik was er met mijn optimistische hoofd zonder voorbereiding naartoe gegaan haha
   Tiergarten klinkt goed, zeker als het een beetje leuk lenteweer is, klinkt dat als een absolute must

 8. Oh jaloers. Heb zelf in oktober ’14 een bezoekje gebracht aan de Duitse hoofdstad. Als je opzoek bent naar een stad met een historische achtergrond dan ben je aan het juiste adres. Berlijn heeft mij persoonlijk enorm hard verrast. De stad gaf me in het begin een akelig gevoel. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. De mensen zijn er heel gastvriendelijk, open en héél alternatief. Daar houd ik wel van. Ik heb zelf ook een blog. Natuurlijk heb ik geschreven over de Berlijnse muur, East-side Gallery en nog zoveel meer. Veel plezier en geniet er vooral van! Dikke zoen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s