Boeken

Shoplog: Het Boekenfestijn

Deze week staat voor mij in het teken van het Boekenfestijn. Ik heb er niet alleen heerlijk gewinkeld (zie hieronder) maar ook gewerkt. Ja ja, ik heb mijn handen uit de mouwen gestoken en keihard gewerkt voor mijn aankopen. Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag heb ik gewerkt, gisteren was het tijd om een trolley voor mezelf vol te laden. Met de survivaltips die ik afgelopen weekend deelde, zou dat geen probleem moeten zijn, toch?

Via Marlies van teatimebooks kwam ik erachter dat je naast shoppen ook prima een weekje kunt helpen bij het Boekenfestijn. Ik meldde mij vorige week dinsdag aan en kreeg woensdag direct de bevestiging: ik mocht komen werken. Ook mijn vriend gaf zich op en mocht komen werken. Maandag, dinsdag en woensdag heb ik geholpen met het opbouwen, het uitladen, het sorteren, het plaatsen en het schuiven van boekenstapels. Enorme stapels, die in grote karren klaarstonden om op tafel gelegd te worden. Ik denk dat het voor zich spreekt dat het leuk, maar ook zwaar werk was. Van mijn zorgvuldig bijgehouden en gelakte nagels is weinig meer over, en mijn rug voelt alsof er een tientonner op heeft gezeten. Maar het was vooral leuk, echt leuk. Om te zien hoe zo’n groots festijn wordt voorbereid, welk werk er achter de schermen wordt verricht en wat er allemaal bij komt kijken was ontzettend interessant om mee te maken.

En, ook niet verkeerd, doordat ik voornamelijk bij de sectie ‘Romans en literatuur’ werkzaam was, wist ik gisteren precies waar de door mij gewenste boeken zich bevonden. Dat kwam goed uit, want ik had de enige Haruki Murakami-titel al gespot, maar die was niet erg rijkelijk vertegenwoordigd. Donderdag was ik er dus als de kippen bij om ‘mijn’ Murakami veilig te stellen. Ook andere titels wist ik moeiteloos te vinden, handig! Ik moet zeggen dat ik me behoorlijk heb ingehouden (het is wel eens veel erger geweest) maar oordeel zelf:

shoplog boekenfestijn
De buit: ik hield het dit keer bij 7 titels.
 1. Haruki Murakami – De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren: Een Murakami kan ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Zeker niet als deze afgeprijsd is. De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren stond al tijden op mijn wensenlijst, en nu lag ‘ie eindelijk veilig in mijn trolley. Flaptekst:
  “Tsukuru Tazaki is opeens helemaal alleen. Zijn jeugdvrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen. En hij heeft geen idee waarom.
  Verlangen – naar vriendschap, liefde, een verloren jeugd: het is ondertussen een klassiek thema in het universum van Haruki Murakami, nu weer voortreffelijk verbeeld in zijn melancholieke, kleurloze hoofdpersoon.”
 2. F. Scott Fitzgerald – The Great Gatsby: Hoewel ik deze klassieker al eens las van een collega, wilde ik deze toch ook graag zelf in mijn boekenkast hebben. Het mooie omslag en het fijne prijsje zorgden dat ik overstag ging. Flaptekst:
  The Great Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald (1896-1940), en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw – een tijdperk, aldus The New York Times, waarin ‘gin het nationale drankje was, en seks de nationale obsessie’.
  Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby – jong, knap en verschrikkelijk rijk – lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.”
 3. Pierre Szalowski – Vissen veranderen bij kou van zwemrichting: Een bijzondere titel, een bijzondere omslag en een verhaal dat aanspreekt. Waarom zou ik dit boekje in vredesnaam niét meenemen? Flaptekst:
  “Op een winterdag hoort de elfjarige held van deze roman dat zijn ouders gaan scheiden. Zijn wereld stort in en hij bidt tot de hemel om hulp opdat de scheiding voorkomen wordt. De volgende dag is de stad Québec in de ban van de ergste sneeuwstorm aller tijden. De ijsinvasie verandert het leven van alle inwoners en zorgt uiteindelijk voor een hartverwarmende verbroedering. In dit prachtige verhaal laat Pierre Szalowski elk ijs smelten. Tegenstellingen worden overwonnen en een kleurrijke stoet personages laat zien hoe altruïsme, solidariteit en liefdadigheid kunnen zegevieren.”
 4. Charlotte Bronte – Jane Eyre: Ik meende dat ik het bekendste werk van de Bronte-zusters al had gelezen, maar tot mijn schaamte moet ik bekennen dat Jane Eyre daar niet bij hoort (de film heb ik daarentegen wel gezien). Tijd dus om daar verandering in te brengen! Ik kocht het boek in de originele, Engelse variant. Flaptekst:
  “Nog jong en onervaren ontvlucht Jane Eyre het weeshuis en haar hardvochtige stiefmoeder. Na ruwe jaren op een kostschool vindt ze werk als gouvernante op Thornfield Hill. Daar treft ze de liefde van haar leven: De duistere twintig jaar oudere, huiseigenaar Edward Rochester. Maar de sardonische Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van zijn griezelig kille landhuis.”
 5. Lesley Downer – Over een brug van dromen: Ik heb een zwak voor de boeken van Lesley Downer. De laatste concubine en De courtisane en de samoerai las ik met veel plezier. Het beeld dat zij van het 19e eeuwse Japan weet te schetsen is betoverend. Ik ben dan ook erg benieuwd naar Over een brug van dromen, de enige Downer die ik tot nu toe nog niet had gelezen. Flaptekst:
  “Japan, rond 1870. De dertienjarige Taka en de twee jaar oudere Nobu worden verliefd op elkaar, maar hun liefde is voor beide families onaanvaardbaar en moet tot elke prijs geheim blijven. Taka behoort namelijk tot de zuidelijke Satsuma-clan, en haar vader is een machtig man. Nobu behoort echter tot de noordelijke Aizu-clan, die in een bloedige burgeroorlog door de Satsuma is afgeslacht. Zijn familie, vernederd en tot een leven in armoede veroordeeld, heeft wraak gezworen. Nobu zal misschien Taka’s vader en broers moeten doden, terwijl Taka een onmogelijke keuze moet maken – tussen haar familie en de man van wie ze houdt.”
 6. Holly Smale – Geek girl: Ik zag dit boek veelvuldig op de blogs van medeboeknerds langskomen, maar het kwam er bij mij steeds niet van. Geek girl lijkt me een heerlijke, vrolijke roman. Ik kan niet wachten om in mijn eigen exemplaar -met bijzonder leuk omslag- te beginnen. Flaptekst:
  “Harriet Manners weet best veel; zo weet ze dat een mens gemiddeld 15 keer per dag lacht, hommels niet kunnen lopen, en dolfijnen met één oog open slapen. Ze is geen nerd, maar een charmante allesweter – een geek, zeg maar. Er is alleen één ding waar ze absoluut niets van begrijpt: mode. Maar hier komt verandering in als ze op een dag wordt gecast als model en besluit dat dit dé kans is om van haar geeky imago af te komen. Terwijl ze in hilarische situaties belandt, komt ze erachter dat er niet bepaald een klik is met de modewereld. Maar kan ze nog teruggaan naar de oude Harriet die ze ooit was?”
 7. Silvia Avallone – Staal: Italiaanse literatuur en ik: het is tot nu toe steeds een succesformule. Elena Ferrante, Francesca Melandri, Paolo Cognetti, Melania Mazzucco en natuurlijk Niccolo Ammaniti; ik verslond ze met veel plezier. Ik zie dan ook erg uit naar dit boek van Silvia Avallone, waar ik al vaker van hoorde maar, zoals het zo vaak gaat, nooit eerder aan toe kwam. Flaptekst:
  “De dertienjarige Anna en Francesca wonen in hetzelfde appartementencomplex in Piombino, een klein industriestadje aan de Italiaanse kust met uitzicht op het eiland Elba. Elba is voor de rijken en toeristen, en onbereikbaar voor het gewone volk dat zijn brood verdient in de plaatselijke staalfabrieken. De meisjes zijn vanaf hun vroege jeugd onafscheidelijk, maar op de drempel van volwassenheid moeten zij afscheid nemen van hun zo vertrouwde leven en begint alles te draaien om hun verlangen als vrouw bewonderd te worden. In hun troosteloze arbeiderswijk proberen Anna en Francesca hun ontluikende seksualiteit uit te buiten om de bedrukte sfeer thuis te ontvluchten. Dan komt op een dag de liefde uit een onverwachte hoek, waardoor de onoverwinnelijke vriendschap tussen Anna en Francesca op losse schroeven komt te staan.”

  Dit waren mijn aankopen van dit jaar wat het Boekenfestijn betreft. Hebben jullie al geshopt op het Boekenfestijn?

12 gedachten over “Shoplog: Het Boekenfestijn

  1. Dank je! :-)
   Ik had bij de Nederlandse literatuur en romans niet zoveel klassiekers gezien, maar bij de Engelse hoek des te meer: van Dracula tot Kafka’s The Trial. Veel plezier met shoppen!

 1. Mooi lijstje. Ik vind het knap dat je slechts acht boeken hebt ;) Voor mijn eigen best wil wacht ik tot november tot het weer bij mij in de buurt is.

 2. Je hebt nog goed weten te beheersen :-) Vissen veranderen bij kou van zwemrichting heb ik bij Anneke gewonnen en ik moet hem nog lezen. Toch maar eens werk van maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s