Recensie

Recensie: Donderdagskinderen

Nicci French – Donderdagskinderen – Uitgeverij Ambo Anthos

Na een sterk maandag- en dinsdagboek maar een tegenvallende woensdagthriller was ik erg benieuwd naar welke kant de schaal van Donderdagskinderen zou doorslaan.

In dit vierde boek over de eigenzinnige psychotherapeut Frieda Klein wordt er ingezoomd op haar verleden. Voorgaande boeken lieten veel te raden over inzake het verleden van Frieda Klein, meer dan hints naar een roerig verleden hier en daar kreeg je niet. Dat maakt Nicci French in Donderdagskinderen ruimschoots goed. Frieda wordt door een oud-schoolvriendin die haar hulp inroept voor haar tienerdochter. Zij blijkt verkracht te zijn in haar eigen huis, in haar eigen bed, maar haar moeder gelooft haar niet. De wijze waarop het meisje is verkracht en de zinnen die de dader tegen haar sprak doen Frieda beseffen dat een kweller uit haar verleden weer terug is. Iets soortgelijks overkwam Frieda als tienermeisje.

Ze is dit keer vastbesloten de dader op te sporen, en reist hiervoor terug naar haar geboortedorp. Daar moet ze niet alleen haar oud-klasgenoten onder ogen komen, maar ook haar moeder, met wie de band niet erg warm is. Ook vrienden van vroeger, die ze sinds haar plotselinge vertrek uit het dorp niet meer heeft gezien, ontvangen haar niet allen even hartig. Frieda krijgt steun bij haar zoektocht door Jozef en Reuben, maar hoe komt ze erachter wie van haar vroegere vrienden de dader is zonder teveel van zichzelf weg te geven? Frieda beseft dat ze snel moet handelen, voor het verleden haar inhaalt.

Donderdagskinderen-Nicci-FrenchIk zal niet zeggen dat Donderdagskinderen de spannendste Frieda Klein-thriller is die Nicci French tot nu toe schreef. Het is echter wel één van de meest intrigerende reeksen. De focus ligt op de geschiedenis van Frieda, en dat is interessant genoeg. Interessant genoeg om mij aan de pagina’s gebonden te houden. Interessant genoeg om de aandacht er continu bij te houden. Haar terugkeer, de stroeve verstandhoudingen met haar oud-schoolgenoten en haar moeder, de ongemakkelijkheid: alles is even goed en helder beschreven door Nicci French. Je leeft ontzettend mee met Frieda, en haar zoektocht naar zichzelf en de waarheid.

Want laten we niet vergeten dat het vinden van de verkrachter Frieda’s prioriteit heeft. Haar zelf opgezette onderzoek, waarbij ze gesteund wordt door Jozef en Reuben maar van de lokale politie weinig hulp hoeft te verwachten, leest echter als een detective in plaats van een -al dan niet literaire- thriller. Langzaam maar zeker streept ze verdachten af van haar lijstje, in een stijl die sterk doet denken aan Robert Galbraith’s Koekoeksjong. Het is prettig te lezen dat Nicci French ook een andere weg durft in te slaan met hun hoofdpersonage.

Met Donderdagskinderen heeft Nicci French mij definitief weer voor zich ingenomen. De nieuwste thriller, Denken aan vrijdag, is inmiddels verschenen. Ik zie gretig uit naar de volgende plotontwikkelingen die het schrijversechtpaar voor Frieda in petto heeft.

Donderdagskinderen – Nicci French €19,95

3 gedachten over “Recensie: Donderdagskinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s