Boeken

Hoe overleef ik… het Boekenfestijn?

Het Boekenfestijn is het Mekka van menig boekliefhebber. Maar het is ook overweldigend, massaal en vooral erg hebberig makend. Op elke tafel liggen wel twintig aantrekkelijke boeken, elk genre, elke schrijver, elke must read lijkt hier ruimschoots vertegenwoordigd.

Het is dan ook een heel karwei om het Boekenfestijn zonder al teveel schade te verlaten. Of dit nu schade aan je portemonnee is of aan je lichaam (je mandje of trolley wordt algauw te zwaar om nog te tillen maar koppig als je bent blijf je doorlopen, op zoek naar nog meer boeklekkers), het Boekenfestijn kan gevaarlijk zijn. Ik weet nog goed hoe overweldigd ik was toen ik er voor het eerst kwam. Hoe voorkom je dat je geveld wordt door het Boekenfestijn? Hoe voorkom je dat je er gesloopt vandaan komt? Ik bereid je voor met vijf ervaringstips:

Klaar voor het graaien: boeken, boeken en nog eens boeken!
Klaar voor het graaien: boeken, boeken en nog eens boeken!
 1. Zorg voor een plan van aanpak. Bedenk van tevoren dus voor welke boeken, of voor welk genre je naar het Boekenfestijn gaat. Ga je voor een specifieke schrijver of schrijfster? Shop je voor jezelf? Of sla je juist boeken in voor winacties op je blog, of voor cadeaus voor anderen? Wie van tevoren een zogenoemd gameplan heeft, kan gerichter keuzes maken, en dus makkelijker ‘nee’ zeggen tegen andere titels. Het is net als met een boodschappenlijstje naar de supermarkt gaan: je komt met minder overbodige boodschappen thuis.
 2. Laat die pinpas thuis. Sterker nog: waag het niet om de dag dat je naar het Boekenfestijn gaat zelfs maar naar je pinpas te kijken. Geloof me: je pinpas is je grootste vijand. Hou het bij contant geld. Op die manier leg je jezelf een grens op. En geloof me: die heb je nodig. Als je een budget met jezelf afspreekt, en je hier ook aan houdt, maak je vanzelf betere keuzes. Voor je portemonnee én je boekenkast.
 3. Sparkt dit joy? Oftewel: heb je dit boek ECHT nodig? Nu weet ik dat dit een overbodige vraag is voor de echte boekliefhebber, want zeg nou zelf; welk boek heb je nu niet in je boekenkast nodig? Maar echt, hou jezelf voor: is dit een boek dat ik echt ga lezen, of verdwijnt dit direct onderin de kast en blijft het daar liggen? Je zult zien dat bepaalde titels dan toch blijven liggen, en niet in je trolley eindigen.
 4. Neem niet teveel tassen mee, want: wat je niet kunt tillen, kun je ook niet kopen. Arriveer het liefst per fiets of met het openbaar vervoer. Een auto is namelijk voorzien van een kofferbak waar je je kluwen boeken makkelijk in legt. In een bus of trein is dit toch al lastiger. En kom je met de fiets, haal dan je fietstassen eraf. Dan kun je ze ook niet volladen met boeken. Een grote katoenen tas is voldoende. En past je voorgenomen buit er niet in? Ga dan een andere dag nog een keer, als het dan echt per se moet..
 5. Steek je handen uit je mouwen op het Boekenfestijn. Doe zoals ik en help met de op- en afbouw van het Boekenfestijn, of draai kassadiensten. Ik begin morgen met werken, en eindig daar zondag mee. Een weekje werken dus, en niet enkel en alleen geld uitgeven. Plus: wie meewerkt aan het Boekenfestijn heeft een personeelskorting van 20%. Het is dus een win-winsituatie.

Het Boekenfestijn in het WTC Expo in Leeuwarden is dit jaar van donderdag 16 tot en met zondag 19 april. Welke survivaltips hebben jullie voor het Boekenfestijn?

Advertenties

27 gedachten over “Hoe overleef ik… het Boekenfestijn?

 1. Leuk dat je meehelpt op het festijn. Hopelijk krijg je zó genoeg van boeken dat je ze niet eens meer wilt kopen!

  Mijn tip is, denk bij elk boek dat je wilt kopen aan je nog-te-lezen stapel. Is die al groot genoeg? Is dit boek écht nog beter dan wat je daar al allemaal hebt liggen? Of word je al moe bij het idee dat je dat nog allemaal moet lezen? Werkt bij mij!

 2. Leuk artikel! Maar, die tip van de fiets en het ov…? Ik brak mijn elleboog toen ik te zwaar beladen na een dag Boekenfestijn op de fiets stapte ;)
  Er werken is inderdaad erg leuk, heel gezellig en met een mooi voordeel! Dit jaar werk ik er niet, maar kom zeker langs om te kijken. Veel plezier daar!

 3. Mooi Tessa, dat je tips deelt en meewerkt op het Boekenfestijn. Ik herken het gevoel van overweldigend van de eerste keer Boekenfestijn. Dit jaar dacht ik daar toch een beetje anders over, inderdaad liggen er heel veel boeken met korting, maar aan de andere kant waarom zou ik de titel die ik toch al graag wilde hebben, niet gewoon gelijk kopen bij mijn favoriete boekwinkel, als hij direct uitkomt. Als Book Dectectives zouden we toch moeten weten dat zij misschien net die marge nodig hebben om te overleven….

 4. Een heel leuk en zinnig artikel! Geldt overigens ook voor boekenmarkten! Nog 2 tips die ik hanteer: vraag je af: moet dit boek echt in mijn boekenkast of kan ik het via de bieb ook lezen? En: ga alleen, want anders praat je elkaar nog meer boeken aan.

 5. Leuk stuk! Ik ging ook altijd naar het Boekenfestijn en kwam met heel veel leuks thuis. Tip: ga juist wel in het weekend, want dan word je zo gek van die mensenmassa dat ik altijd als vanzelf heel snel kan zien en bepalen of ik een boek wel of niet wil met als resultaat dat ik nooit te veel boeken meeneem, maar juist alleen de boeken die ik écht wil lezen. Maar toegegeven: doordeweeks is het wel een stuk relaxter natuurlijk ;) Leuk ook dat je er werkt trouwens!

  1. Ha, goede tip! De overige bezoekers als menselijk schild inzetten om je koopgedrag in te tomen! ;-)
   Ik ga in ieder geval morgen, om een titel te halen die niet zo overvloedig aanwezig is, en dan pas zondag weer, voor de rest, om mijn personeelskorting te benutten haha

 6. Fijne tips! Ik ga – net zoals Emmy zegt – altijd op een gunstig tijdstip. Het liefst door de week tegen openingstijd. En wat leuk dat je gaat werken daar, alleen al voor die extra korting zou je het doen :-)

  1. Ha, het was lastig me in te houden bij het uitpakken van alle titels! Ik wilde steeds verrukte kreetjes slaken en ‘oeehhh deze is goed!’ roepen bij wie er dan ook maar bereid was naar me te luisteren ;-)

 7. Eigenlijk gebruik ik al je tips niet haha. :p Wat ik wel doe: er vrij snel langs lopen en dan vallen alleen de boeken op die ik al eerder heb gezien. Ik koop namelijk liever niet teveel onbekende boeken.

  1. Uit angst een miskoop te doen? Ik laat deze ook vaak liggen, maar ik wil juist nieuwe schrijvers ontdekken (heb ik mij dit jaar voorgenomen) dus dan is het niet zo’n handige strategie. Wat het Boekenfestijn betreft zijn de supergoedkope boeken vaak de titels waar ze -ongetwijfeld met reden- beurs na beurs mee blijven zitten. Goed om dat in ieder geval in mijn achterhoofd te houden voor ik denk de koop van mijn leven te doen ;-)

  1. Ja, het was echt supertof om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en wat er bij zo’n megagroot festijn komt kijken qua voorbereidingen! Ik heb er in ieder geval veel geleerd :-)
   (en, ook niet onbelangrijk: ik heb alvast kunnen spieken bij de fijne literaire titels, en een route voor mezelf uitgestippeld)
   Ik ga morgen ook shoppen, een van de titels die ik op het oog heb is namelijk niet in grote getale aanwezig. Snel mijn slag slaan dus! Veel shopplezier :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s