Boeken

SOTTBC in Rotterdam

In september bestaat de Sisterhood of the Travelling Book Club (SOTTBC) alweer 2 jaar. In die tijd hebben we verschillende steden bezocht, maar de laatste wending die onze groep heeft genomen is wel heel leuk: we gaan op bezoek in de stad waar één van ons woont. Vorige keer was dat Meppel, de thuisstad van Petra, gisteren was dat Rotterdam, het thuis van Mo.

Ik ga nu even ontzettend generaliseren maar: ik ken Rotterdam -tot gisteren- enkel als stad waarvan het centrum nou niet bepaald over naar huis te schrijven is. Saai, sfeerloos, massaal. Wel met leuke, goede winkels, maar geen prettig winkelgebied. Tot gisteren. Mo liet ons de andere kant van Rotterdam zien: een stad met gezellige straatjes, leuke winkeltjes en gezelligheid. Westblaak, het Eendrachtsplein, Witte de Withstraat; stuk voor stuk straten die een heel ander beeld geven van Rotterdam. We lunchten bij OPEN, een biologisch restaurantje met een echte huiskamersfeer. De broodjes hebben er geweldige namen, zo had ik een Miss Piggy en er was een Little Italy, EZ Going en de Crazy Dutch Goat. Lekker!

Het boek dat we bespraken was De consequenties van Niña Weijers. We zaten allen wel redelijk op één lijn, ware het niet dat er over de details nog enige discussie was. Zo vonden Petra en ik het begin, met de beschouwingen over kunst, erg interessant maar Mo en Sue vonden het boek juist traag op gang komen. Komende week verschijnt mijn recensie van De consequenties, dus ik ga hier nog niet al teveel weggeven over onze bevindingen. Laat ik wel zeggen: we snappen waarom Weijers’ debuutroman op de shortlist staat van de Libris Literatuurprijs 2015.

We hebben ook kunstzinnig gedaan; bij TENT bekeken we de tentoonstelling van Witte de With en Hidde van Schie. Moderne kunst, met felle kleuren, gigantische schilderijen van onder andere vogels, lichtflitsen, films en neon. Hierna hebben we uiteraard een bezoek gebracht aan de bekendste boekhandel van Rotterdam: Donner. Wat een grote, mooie winkel! Ik heb er met veel plezier rondgelopen en uiteraard gekeken of er nog een Murakami-titel voor me tussen zat die ik nog niet in huis had. Helaas. Sue is wel geslaagd voor een Murakami: zij kocht de trilogie 1Q84. Voor onze eerste boekmeeting hebben we natuurlijk het eerste deel van 1Q84 gelezen, onze boekenclub is gegrondvest op Haruki Murakami, en nu gaat Sue dus ook voor deel twee en drie. Ik kocht er uiteraard ook een paar boeken, namelijk:

rotterdam bookhaul

  1. Nina Polak – We zullen niet te pletter slaan: Anna en Schard, dochter en zoon van twee moeders, groeien op in een polder, een idylle van Hollandse tolerantie. Totdat op een gewone dag, om volwassen redenen, en onder luid gejank van de hond, een grote gele taxi een van de moeders wegvoert, en er alleen nog te spreken valt van een mislukt experiment. Jaren na de rommelige scheiding treft Anna _ uitzichtloos verliefd op een kunstenaar die bezig is zichzelf onsterfelijk te maken _ haar grote broer aan op de stoep voor haar huis. Schard is net terug uit India, waar hij zich heeft willen wijden aan iets groots en goeds. Terwijl hun moeders zich voorzichtig weer gelukkig prijzen, confronteert een hete zomer de twee halfbloedverwanten met hun eigen haperende liefdeslevens, hun romantische fantasieën, en elkaar.
  2. Paula Hawkins – The girl on the train: Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
    Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien? (TKG: Ik kocht dit boek in het Engels, omdat ik niet kan/ wil wachten op de Nederlandse vertaling. Dit boek trekt mij namelijk enorm aan.)

We sloten de dag af met een rondje door de Markthal, niet te missen, en een etentje bij Pierre. Heerlijk! Rotterdam heeft me aangenaam verrast, en ik zal zeker nog eens terugkomen voor de Markthal. Hier liepen we nu, in verband met tijdsgebrek, vlug doorheen, maar ik zag van alles waar ik ruimer de tijd voor wil nemen.

De volgende keer zijn mijn boekzusters te gast in mijn stad, Leeuwarden. Leuk! Ik ben nu al dingen aan het opschrijven, een planning aan het maken, en te zoeken naar (culturele) dingen om te doen. Tot in juni!

9 gedachten over “SOTTBC in Rotterdam

    1. Ik ook nog op de mijne. Het was een boek waar ik gemengde gevoelens over heb. Lastig om die zo gauw te verwoorden. Maar ik ben wel van plan deze week de recensie online te zetten, dus wordt vervolgd!

    1. Dat was het inderdaad! Dat is ook het leuke van op pad gaan met een local; je ziet net even een andere kant van een stad/ plaats dan je verwacht. Ik wil zeker terug naar Rotterdam, nog meer sfeer opsnuiven :-)

  1. Leuk verslag van een leuke stad, vooral die Markthal inderdaad. Het is maar goed dat die hier niet om de hoek zit, ik zou geen euro spaargeld overhouden en bovendien tonnetje rond worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s