Must reads

Zomerboeken om naar uit te kijken

Het is officieel zomertijd. Tijd om vooruit te blikken naar de zomer. De zomercatalogi van de meeste uitgeverijen staan weer online. Hieronder zet ik per maand uiteen naar welke titels ik uitkijk. Onthou ze, zoek ze op, doe ermee wat je wilt, maar dit zijn de titels waar ik me het meest op verheug de komende maanden.

Mei:

 • Mhairi McFarlane – Als sterren aan de hemel staan: uitgeverij Boekerij: Een intens liefdesverhaal over Rachel en Ben, die elkaar na tien jaar weer tegen het lijf lopen. De klik is er nog steeds, maar er is zoveel voorgevallen vroeger.. Durft Rachel de sprong opnieuw aan?
 • Paula Hawkins – Het meisje in de trein: uitgeverij A.W. Bruna: Rachel zit elke ochtend in dezelfde trein en ziet ’s ochtends altijd hetzelfde stel op hun dakterras. Tot ze op een dag iets vreemds ziet. Ze stapt ermee naar de politie, maar doet ze niet meer kwaad dan goed?
 • Dola de Jong – En de akker is de wereld: uitgeverij Cossee: Een Nederlands stel vlucht vlak voor de Tweede Wereldoorlog naar Tanger. Onderweg pikken ze verweesde kinderen van verschillende nationaliteiten op. Eenmaal in Tanger proberen ze hun leven vorm te geven, maar de nazi-spionnen zitten overal.
 • Tess Gerritsen – Meisje vermist: uitgeverij The House of Books: Gerritsens eerste thriller uit 1994, voor het eerst vertaald in het Nederlands. Kat Novak is patholoog-anatoom en verricht sectie op de lichamen van twee jonge vrouwen die beide aan een overdosis zijn overleden. Novak vermoedt een verband, maar haar leidinggevenden luisteren niet. Ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Juni:

 • William Giraldi – Toen kwamen de wolven: uitgeverij Lebowksi: Vlak voor de winter worden in een afgelegen dorp in Alaska drie kinderen meegenomen door een troep wolven. Een van de ouders schakelt een wolvenexpert in, om jacht te maken op de wolven, maar wanneer de expert arriveert bevindt hij zich in een kat-en-muis-spel tussen de verschillende dorpsbewoners. Niemand blijkt te vertrouwen.
 • Jori Stam – Een volstrekt nutteloos mens: uitgeverij Atlas Contact: Een verhalenbundel over de de gruwelen die schuilgaan achter ogenschijnlijk onschuldige situaties. Zo is er een verhaal over een man die bij een bekende politicus inbreekt om zijn moeder te wreken en een kistendrager die identiteiten steelt.
 • Hanna Bervoets – En alweer bleven we ongedeerd: uitgeverij Atlas Contact: Een nieuwe columnbundel van Hanna Bervoets! “In strakke overpeinzingen beschrijft zij alledaagse rituelen en herkenbare bezigheden op geheel eigen wijze. Soms kritisch, vaak troostend en altijd verhelderend. Waarom schamen we ons na een nacht stevig doordrinken? Zijn de Disneyprinsessen écht zo seksistisch? Waarin schuilt de aantrekkingskracht van vermissingsverhalen?”.
 • Annemarie de Gee – De kus van een clown: uitgeverij Atlas Contact: De Gee verbindt vele levens met elkaar in deze roman. Zo is er een verhaal is over meneer Steeghuizen die een meisje aanrijdt, Harman Pekman, die op de begrafenis van zijn vader een clown ontmoet. Of Rosa, die van achteren wordt genomen door de vader van een vriendin. Alles wordt met elkaar verweven, of lijkt dit maar zo?
 • M.O. Walsh – Uit het licht: uitgeverij Ambo Anthos: In de zomer van 1989 wordt een meisje verkracht. Het dorpje Baton Rouge, waar het meisje woont, is minder idyllisch dan gedacht. Er wordt ingezoomd op vier verdachten, maar Walsh beschrijft ook het uiteenvallen van gezinnen, en de psychische gevolgen van een gedeeld trauma.
 • Sophie Kinsella – Niet te filmen: Moon uitgevers: Chicklit-auteur Sophie Kinsella schreef haar eerste Young Adult, over een meisje dat in de knoop zit met zichzelf. haar leven wordt beheerst door haar angststoornis, maar wanneer ze Linus ontmoet, komt ze weer tot bloei.
 • Emma Straub – Badgasten: uitgeverij Ambo Anthos: Een portret van een gezin op vakantie op Mallorca. Wat ogenschijnlijk vreedzaam begint, eindigt langzaam maar zeker in de onthullingen van geheimen, steekjes onder water en oude wonden die worden opgereten.

Juli:

 • Lucia Jang – De sterren tussen zon en maan: uitgeverij De Fontein: Een waargebeurd verhaal over een Noord-Koreaanse vrouw die de strafkampen en mensenhandel overleefde.
 • Fiona Higgins – Weg van alles: uitgeverij Ambo Anthos: Wanneer Paula hoort dat haar dochter digitaal gepest wordt en haar echtgenoot haar heeft bedrogen, pakt ze de camper en wil nog maar één ding: weg van alles. Ze trekt met haar kinderen door Australië, met als enige regel ‘geen technologie’.
 • Jules Renard – Peenhaar: uitgeverij Meulenhoff: In Peenhaar vertelt Renard over over het jongetje dat hij vroeger zelf was: een roodharige buitenstaander, uit een arbeidersgezin met een zwijgzame vader en kwaadaardige moeder. Zij vergalt zijn leven, tot hij besluit terug te vechten.
 • Claire North – Huid op huid: uitgeverij Signatuur: Kepler kan wisselen van persoon door iemand aan te raken. Soms raakt hij aan de geleende lichamen gehecht, zoals aan Josephine. Maar dan wordt zijn geliefde Josephine vermoord, terwijl de moordenaar het op hém, Kepler, had gemunt. 

Augustus:

 • Soseki Natsume – Ik ben een kat: uitgeverij Lebowski: Een roman met een bijtend commentaar op de Japanse samenleving tijdens de Meijiperiode (1868 – 1912), gezien door de ogen van een kat. Het boek verscheen van 1905-1906 in elf delen. 
 • Tom Winter – Met open armen: uitgeverij A.W. Bruna: De tweeling Jack en Meredith ervaren beide flinke tegenslagen in het leven, zowel op werkgebied als in de relationele sfeer. Beide gingen er altijd vanuit dat hun vader niet meer leefde, maar een opmerking van een onbekende leidt tot grote twijfel. Wat is waarheid, en is dat wel wat ze zochten?
 • Mary Louise Kelly – De kogel: uitgeverij The House of Books: Wanneer bij Caroline in een MRI-scan een kogel in haar hoofd wordt ontdekt, stort haar wereld in. Ze herinnert zich niet dat er ooit op haar is geschoten, en ze gaat dan ook op onderzoek uit. Caroline komt erachter dat ze is geadopteerd en dat haar biologische ouders zijn vermoord. Heeft het een met het ander te maken?
 • T.C. Boyle – Wie storm zaait: uitgeverij Meridiaan: Een roman over een stormachtige liefde tussen twee buitenstaanders: hij is Vietnamveteraan die niets voor elkaar krijgt en van de ene psychiater naar de ander loopt en onderwijl in slaapzakken buiten slaapt en wapens verzamelt. Zij is gescheiden, veertiger en fanatiek dierenliefhebster die bovendien tegen alles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld en autogordels.

September:

 • Karolien Berkvens – Het uur van Zimmerman: uitgeverij Lebowski: Loet Zimmerman denkt in blokken van vijftig minuten. Op de avond van zijn pensioen wordt hij beroofd van onder andere zijn horloge. Zonder een duidelijke tijdsmeting komt zijn leven op zijn kop te staan en denkt hij terug aan het verlies van zijn vrouw Lucy. Hij raakt ervan overtuigd dat de overvaller het op hem gemunt had, maar de politie wil hem niet geloven, laat staan helpen. Tijd om het heft in eigen handen te nemen.
 • Karin Bruers – Hongerzomer: uitgeverij Lebowski: Om haar 85-jarige moeder sneller een plek te bezorgen in een verzorgingstehuis overdrijft Anna haar dementieklachten. Gevolg: haar moeder eindigt op een gesloten afdeling met zwaar verwarde ouderen. Volledig ontdaan neemt ze haar moeder niet snel daarna in huis. Hoewel de rest van de familie tegen dit besluit is, volhardt Anna. Samen met haar moeder halen ze herinneringen op, met name over de hongerzomer van 1972.
 • Basje Bender – Brussel: uitgeverij Meulenhoff: De 27-jarige Elvie werkt in Brussel, e bubble van Europese ambtenaren en lobbyisten. Dit bevalt haar prima. Wanneer ze de Vlaamse tekenares Camille ontmoet, ontstaat er een een vriendschap zo licht en mooi als een zeepbel, maar ook net zo kwetsbaar. 

Dit zijn enkele boeken waar ik reikhalzend naar uitzie. Naar welke boeken kijken jullie uit? 

25 gedachten over “Zomerboeken om naar uit te kijken

 1. Wat verschijnt er weer veel moois. Op Het meisje in de trein en Badgasten verheug ik me ook enorm. En ik waa ‘m zelf nog niet tegengekomen, maar zie het nu bij jou, de nieuwe Karin Bruers gaat ook mijn lijstje. Verder ben ik heel benieuwd naar Onderweg met Roadie, het eerste boek van Thomas Acda.

  1. Onderweg met Roadie lijkt me ook best fijn. Het klonk me heel autobiografisch in de oren, jou ook? Vind het sowieso een bijzondere stap van Thomas Acda, ik vraag me steeds af hoe leuk hij schrijft. Inge Ipenburg maakte natuurlijk ook de overstap, en dat was een groot succes. Ik ben dus vooral afwachtend :-)

   1. denk dat er zeker autobiografische elementen in zullen zitten. Kan bijna niet anders. Naar zijn schrijfstijl ben ik ook benieuwd, weet dat hij wel in het Parool een column heeft over koken (of heeft gehad), maar dat is toch wat anders dan een roman. Een goede verhalenverteller is hij in elk geval, dus we zullen zien hoe hij dat in een boekvorm zal gieten.

   1. Ik twijfelde ook heel lang, maar heb het uiteindelijk toch gekocht. Sommige boeken moet je gewoon in het Engels lezen :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s