Recensie

Recensie: Het Marktplaatsmeisje

Carlijn Vis – Het Marktplaatsmeisje: uitgeverij Atlas Contact

Daten via Marktplaats. Het is een origineel concept, dat door Carlijn Vis in een even zo origineel boek is neergepend. In Het Marktplaatsmeisje neemt ze haar lezers mee in de wereld van Anna, een administratief medewerkster op een marketingkantoor die langzamerhand haar grip op de realiteit verliest wanneer ze zich onderdompelt in de wondere wereld van Marktplaats.

Het leven van Anna is erg gestructureerd. Haar appartement is netjes, haar dag deelt ze veelal in via blokken van een half uur, waarin ze een taak zo goed mogelijk probeert af te ronden. Ze werkt op een kantoor waar ze in tien jaar een positie heeft verworven waar ze bijzonder trots op is. Anna zorgt voor de facturering maar ook voor een algehele efficiënte werkomgeving, regelmaat en het vaatwasschema. Wanneer ze gevraagd wordt de verhuizing van het kantoor in goede banen te leiden, ontdekt ze de wereld van Marktplaats. Anna wil de oude kantoorartikelen verkopen via Marktplaats, maar ontdekt tegelijkertijd dat Marktplaats een uniek kijkje biedt in het leven van de verkopende partij.

Marktplaats wordt algauw een verslaving. Elke dag beloont Anna zichzelf met een rondje Marktplaats. Haar verslaving begint algauw extreme vormen te vertonen, en Anna weet geen maat te houden. Hierdoor komt ze in bizarre situaties terecht, waar ze zelf geen kwaad in ziet. Ondertussen wordt de werkdruk opgevoerd: Heleen, een nieuwe collega, passeert Anna snel als lieveling van de baas, en zit haar erg achter de vodden aan. Hoe lang kan Anna haar dubbelleven als Marktplaats-verslaafde en gemotiveerde kantoormedewerkster nog volhouden?

Carlijn Vis - Het MarktplaatsmeisjeHet Marktplaatsmeisje is een roman met twee kanten. Aan de ene kant is het een grappige, openhartige roman over een wel erg creatieve verslaving. Het concept is erg origineel; hoeveel kun je van een persoon te weten komen door puur te kijken naar de foto’s die hij of zij op Marktplaats zet? Anna weet hier via haar eigenzinnige logica erg veel details uit te pikken en die voor zichzelf te analyseren. Ze zoekt een partner die net zo geordend en netjes is als zijzelf, maar in hoeverre is dit mogelijk? Haar speurtocht naar een nieuwe vriend is even hilarisch als schrijnend. Bovendien rijst continu de vraag: hoe komt het dat Anna zo is geworden? Via flashbacks wordt een inkijkje geboden op haar jeugd, met een vader die allerminst een liefhebbend persoon was en met ernstige psychische klachten kampte.

Dit brengt mij direct bij de andere kant van dit boek. Het Marktplaatsmeisje is tevens grimmig, en wordt steeds duisterder naar het einde toe. Anna verliest de grip op haar leven zonder dat ze zich hier zelf van bewust is. Ze begint bovendien steeds meer op haar vader te lijken. Daarnaast kaart Vis enkele actuele thema’s aan, waaronder de huidige consumptiemaatschappij. De extreme kant hiervan wordt op bijzondere wijze verweven met het leven van Anna. Vis werkt gestaag naar het einde toe, dat mijns inziens nogal plotseling kwam. Het is niet het einde dat ik voor ogen had voor Anna, maar het is vrij onvermijdelijk.

Carlijn Vis heeft met Het Marktplaatsmeisje een verrassend leuke roman geschreven die me erg geboeid heeft. Haar schrijfstijl is toegankelijk en vlot, ze doet denken aan Hanna Bervoets, zowel qua originaliteit als stijl. Anna is daarnaast een interessant personage met scherpe kantjes die prettig zijn om te ontdekken en de verhaallijn is goed uitgewerkt. Ik heb dan ook eigenlijk niks op Het Marktplaatsmeisje aan te merken, enkel dat het te dun is.

Het Marktplaatsmeisje – Carlijn Vis €18,99

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands

logo_ikleesnederlands_a_v2

3 gedachten over “Recensie: Het Marktplaatsmeisje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s