Boeken

Top 10: boeken over boeken

Boeken gaan over van alles: liefde, vriendschap, (zelf)ontwikkeling, het maken van keuzes, moord, doodslag, de dood, gevoelens, emoties en nog tal van andere zaken. Maar boeken kunnen ook over boeken zelf gaan.

Er zijn fraaie boeken geschreven over literatuur, het reilen en zeilen van boekhandels, liefde voor literatuur en/of lezen of schrijvers geschreven. Ik zet hieronder mijn tien favoriete gelezen, dan wel te lezen, boeken uiteen die precies over dit onderwerp gaan: boeken an sich.

1: De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle Zevin:
Dit fijne boek las ik afgelopen zomer, en nog steeds spookt het verhaal weleens door mijn hoofd. Het boek gaat over een boekhandeleigenaar, die in zijn eentje een meisje opvoedt. Hij brengt haar zijn liefde voor boeken bij, en elk hoofdstuk wordt ingeleid met een boekentip van Fikry aan zijn dochter.

2: De boekendief – Markus Zusak: Dit boek is bijzonder populair onder bloggers en is bovendien verfilmd. Terecht, want het is een prachtig relaas -verteld vanuit de ogen van de Dood, over een jong, dapper meisje die in de Tweede Wereldoorlog boeken steelt van de Duitsers. Zo voorkomt ze dat deze verbrand worden. Natuurlijk is dit niet voor gevaar, en de Dood wacht zijn kans af om haar tot zich te nemen, maar op wonderbaarlijke wijze ontsnapt zij hem steeds. Dit maakt hem nog nieuwsgieriger: waarom zou een jong meisje haar leven op het spel zetten voor een paar boeken?

3: Het geheim van Penumbra’s boekwinkel – Robin Sloan: Dit boek is meer dan enkel een roman over een boekwinkel, dit is een avonturenboek. Het gaat over een jongeman die in de boekhandel van Penumbra komt werken, in de nachtdienst -het is een winkel die 24 uur per dag geopend is. Hij komt erachter dat een select groepje klanten bezig is middels bijzondere, oude boeken, een eeuwenoud mysterie te ontrafelen. Een mysterie over de boekdrukkunst, en over het leven zelf.

4: De boekwinkel – Deborah Meyler: Dit boek hielp me uit mijn leesdip. Het is een boek over een jonge vrouw die leert op eigen benen te staan, als boekhandelmedewerkster in New York. Er staan enkele fraaie stukken in over de verschillende types mensen die je in de boekhandel kunt treffen, over de verschillende medewerkers die een boekhandel kan aantrekken. Ik verwachtte met De boekwinkel een roman te treffen, maar het bleek veel meer te zijn dan dat. Het is bij vlagen literair, bevat goed uitgewerkte uiteenzettingen over kunst, literatuur en het leven en bovendien worden de New Yorkers als volk apart op de hak genomen.

5: De bibliothecaresse van Auschwitz – Antonio Iturbe: Mijn mooiste boek van 2013. Ik las dit boek in een ochtend uit, ik kon maar niet stoppen met lezen. De titel verraad het al: Auschwitz had een bibliothecaresse: Boeken waren streng verboden – het bezit ervan werd onmiddellijk bestraft met de dood-  maar toch waren er acht in omloop. Die waren in beheer bij een vijftienjarig meisje, Dita. Dat de personages in het boek echt hebben bestaan, maakt De bibliothecaresse van Auschwitz des te indrukwekkender. De kracht van boeken wordt hier sterk in benadrukt, maar Iturbe blijft tegelijkertijd realistisch: er zijn zelfs gruwelen waar het lezen en voordragen van boeken niet tegen helpen.

6: De voorlezer van 6:27 – Jean-Paul Didierlaurent: Dit boek heb ik onlangs van uitgeverij Xander ontvangen. “Zo charmant en onvergetelijk als Amélie”, staat op de omslag. Amélie is één van mijn lievelingsfilms, dus dat legt de lat hoog. Het boek gaat over de Fransman Guylain Vignolles. Elke ochtend neemt hij de trein van 6:27 uur naar zijn werk. In zijn treincoupé leest hij voor. Hij neemt een stapel papier mee en begint op een vast tijdstip voor te lezen: een recept uit een kookboek, een alinea uit een thriller of een pagina uit een geschiedenisboek. Dan komt hij in contact met een vrouw die alles in zijn eenzame, teruggetrokken leven zal veranderen.

7: De boekhandel – Penelope Fitzgerald: Dit boek is een heruitgave. De boekhandel dateert uit 1978, maar uitgeverij Karmijn brengt deze roman in april dit jaar opnieuw uit. Het gaat over de weduwe Florence, die in het afgelegen en geïsoleerde kustplaatsje Hardborough een boekhandel begint. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot, want waar Florence verwacht dat heel het plaatsje op een boekhandel zit te wachten, blijken haar medebewoners allen een mening te hebben over haar initiatief. Ze is zonder het zelf te weten een slangenkuil ingestapt.

8: De leestip – Shelly King: Ook dit boek is nieuw. Het is deze maand verschenen, en heeft mij alleen al vanwege de omslag erg nieuwsgierig gemaakt. Gelukkig spreek ook het verhaal absoluut aan. Maggie raakt haar baan kwijt en neemt een baantje bij een tweedehands boekenwinkel aan zodat ze niet noodgedwongen bij haar moeder hoeft in te trekken. Tijdens het lezen van een uitgave van Lady Chatterly’s Lover van D.H. Lawrence vindt ze de ­ liefdesverklaringen van twee geliefden die elkaar, zo lijkt het, nog nooit in het echt hebben ontmoet. Maggie ­besluit op zoek te gaan naar deze Henry en Catherine om ze te verenigen én het boekwinkeltje te redden van de ­ondergang.

9: The Bookshop Book – Jen Campbell: Een Engelstalige titel mag in dit rijtje niet ontbreken, vind ik. Jen Campbell heeft meerdere boeken over boeken c.q. boekhandels geschreven. Een hele bekende is de in het Nederlands vertaalde ‘Gekke dingen die klanten in boekhandels zeggen‘. Ik kies nu echter voor The Bookshop Book. Het boek gaat, zoals de titel al enigszins verraadt, over boekwinkels. Campbell is erin geslaagd een mooi vormgegeven boek te schrijven over de bijzondere boekwinkels die de wereld rijk is. Ook Nederland is vertegenwoordigd, met Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Verder is ook de oudste boekwinkel ter wereld, de kleinste boekwinkel ter wereld en zelfs een undercover boekwinkel toegevoegd. Ik heb dit boek helaas (nog) niet in bezit, maar heb het enkel doorgebladerd. Daar moet gauw verandering in komen.

10: Mijn jaar met Salinger – Joana Rakoff: Mijn laatste boek in deze Top 10 is zeker niet de minste. Mijn jaar met Salinger vertelt het waargebeurde verhaal van Joana Rakoff, die op 23-jarige leeftijd naar New York verhuist en daar een baan krijgt bij het literaire agentschap van J.D. Salinger (The Catcher in the Rye). Ze is verantwoordelijk voor het beantwoorden van fanmail en begint met standaardbrieven, maar langzaam aan begint ze in naam van Salinger brieven te beantwoorden. Wat ik in de eerste plaats interessant vind is het kijkje in de keuken bij het management van zo’n wereldberoemde schrijver maar bovendien vind ik het geweldig te lezen over andere tijden. Op de achterflap is te lezen: “Ze brengt haar dagen door in het ouderwetse kantoor waar men nog werkt met dictafoons en schrijfmachines.” Fantastisch, toch?

Dit is mijn Top 10 van boeken over boeken. Welke titel mag er in jullie favorietenlijst niet ontbreken?

21 gedachten over “Top 10: boeken over boeken

 1. Ik ben het helemaal eens met De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar. Ik vond dat boek super mooi en het raakte me echt. En een boek dat ik nog moet lezen, maar waarin boeken volgens mij ook redelijk centraal staan zijn de boeken van Carlos Ruiz Zafon.

  1. Haha leuk hoe meningen soms enorm kunnen verschillen. Als het niks voor je is, is het niks voor je. Mij beviel Een weeffout in onze sterren niet zo; als je er geen goed gevoel bij hebt, lekker zo laten.

 2. Wat een mooi overzicht! Ik heb alleen “De boekendief” gelezen en vond het een vervelend boek. Gelukkig maar dat meningen verschillen ;-)

  “Het geheim van Penumbra’s boekwinkel” en “De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar” liggen al wel in mijn kast…

 3. Er is zoveel geschreven over boeken in boeken! Leuke lijst, onlangs las ik Blok de boekhandelaar van mijn vader van Jan Brokken, omdat dit een ‘Hollandse’ setting heeft vond ik dit uiteindelijk leuker als al die buitenlandse boekenboeken, maar er staan er nog een paar op je lijst die ik wil proberen.

  1. Bedankt voor de tip! Een Hollandse setting maakt het inderdaad geloofwaardiger. Ach, er zijn nog zoveel boeken te ontdekken. Ik las onlangs over een boek genaamd ‘Mevrouw Hemmingway’, een roman over de vier vrouwen van Ernest Hemingway. Lijkt me ook erg mooi.

 4. ‘De boekenwinkel’ heb ik pas gelezen, was echt een mooi boek en inderdaad meer dan je verwacht! Ik heb het wel in het Engels gelezen, dat doe ik meestal als de schrijver engelstalig is. Ik zag onlangs ‘De boeken van Sara Lindqvist’ van Katarina Bivald liggen in de boekenwinkel, die zou ik ook graag willen lezen, dat verhaal spreekt me erg aan, ken je die al?
  ‘De Boekendief’ ligt in de boekenkast maar ik ben er nog niet in begonnen… ik denk dat het mijn volgende trein-boek wordt, aangezien ik ‘De Boodschapper’ van Zusak heel goed vond!
  Ik wordt in ieder geval heel blij van je lijstje!! Ik heb een zwak voor boeken over boekenwinkels, ik heb zelf in een boekenwinkel gewerkt dus ik kan me daar heel snel in inleven…

 5. Hoi Tessa,

  Toevallig kwam ik je lijstje tegen (leuk!!), maar het klopt niet helemaal wat je zegt over De Boekhandel van Fitzgerald. Het is geen ‘heruitgave’ (zoals de andere boeken die je noemt dat ook niet zijn – het zijn allemaal ‘vertalingen’. Een heruitgave betekent dat het eerder in het Nederlands is uitgegeven met bijvoorbeeld een andere titel of een ander omslag en een ander isbn). Het boek is pas nu voor het eerst in het Nederlands uitgegeven, wat na zoveel jaar toch wel bijzonder is, vooral omdat Fitzgerald in het buitenland een hele beroemde auteur is. Niet voor niets stond ze viermaal op de shortlist van de Booker Prize, oa met De Boekhandel, en één keer won ze de prijs ook. In 2013 is een vuistdikke biografie over haar leven geschreven door een van de beste biografen van Engeland.

  Hartelijke groet,
  Wilma Seijbel – uitgever uitgeverij Karmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s