Recensie

Recensie: Versplinterd

Dani Atkins – Versplinterd: uitgeverij De Fontein

Geheugenverlies is een veelbesproken thema in de literatuur. Er zijn thrillers over geschreven, waarvan Voor ik ga slapen van S.J. Watson de bekendste is, maar ook literaire vertellingen, waaronder Eclips van Bernlef en Vergeting van Daan Heerema van Voss. Dani Atkins vertelt in haar roman over een jonge vrouw die na een ongeluk haar geheugen kwijt lijkt te zijn. Of is hier meer aan de hand?

Rachel Wiltshire is achttien als ze met haar beste vrienden uit eten gaat. Het zal de laatste avond zijn dat ze allen samen kunnen komen, voor ieder zijn eigen weg gaat. Sarah, haar beste vriendin, Jimmy, haar beste vriend, Sam, haar vriendje en Cathy, de nieuwste aanwinst voor hun vriendengroep, genieten van een gezellig etentje wanneer alles ineens compleet misgaat. Een auto komt met hoge snelheid op hun restaurant afgereden, en Rachel komt klem te zitten tussen de tafel en een stoel. Net op tijd weet Jimmy haar te redden, maar hierbij komt hij zelf om het leven. Rachel is voorgoed verminkt met een groot litteken op haar gezicht, maar nog belangrijker is dat haar leven hierna nooit meer zo mooi en goed zal zijn. Wanneer ze vijf jaar later op een avond Jimmy’s graf bezoekt, komt ze opnieuw ten val.

Als ze wakker wordt in het ziekenhuis, is alles anders. Haar vader, die kanker heeft, is opeens kerngezond, en ook Jimmy leeft nog. Wat is hier aan de hand? Haar verloofde Sam, haar vader en Jimmy proberen zo goed als het gaat door te dringen tot Rachel, maar haar herinneringen aan wat er sinds de verschrikkelijke avond in het restaurant is gebeurd, verschillen totaal met de herinneringen van de anderen. Is ze gek geworden? Rachel gaat op zoektocht naar haar verleden, en komt hierbij tot een aantal schokkende onthullingen. Bovendien voelt ze zich vervreemd van Sam: in haar herinneringen heeft ze hun relatie verbroken, in haar nieuwe werkelijkheid zijn ze verloofd. En dan is er nog de aantrekkingskracht die Jimmy op haar heeft: wil ze meer zijn dan vrienden?

verspinterd

Het grote nadeel van Versplinterd is dat het niet meer bladzijdes heeft. Veel te vlug was dit verhaal uit. Zonde! Personages hadden meer diepgang kunnen krijgen, Rachels zoektocht had langer mogen duren, haar vriendin Sarah had meer ruimte kunnen krijgen, haar vader had een belangrijkere rol mogen spelen. Ook de geschiedenis van Rachel en Jimmy had beter uitgelicht kunnen worden. Nu bleven de personages enigszins oppervlakkig. Dat is een groot gemis, want het verhaal zelf is zo sterk. Ik was compleet overdonderd door het einde. Hier ga ik natuurlijk niets over zeggen, maar mijn tip: hou de zakdoekjes gereed.

De liefde die opbloeit tussen Rachel en Jimmy is van tien kilometer afstand te voorspellen, net als de afstand tussen Rachel en Sam, maar de manier waarop Atkins dit verwerkt, is toch verrassend. Het raadsel over Rachels ‘herinneringen’ blijft tot op het einde onopgelost. Hierdoor blijft er een zekere spanning overeind, die je door de pagina’s doet vliegen. Atkins schrijfstijl is daarnaast ook nog eens erg toegankelijk, waardoor het eind veel te vroeg in zicht komt. En wanneer je daar bent staat je wereld ineens op zijn kop. Wat een sterk einde! Heftig, intens maar o, zo mooi. Weet waar je aan begint, deze roman zal je versplinterd achter laten.

Versplinterd – Dani Atkins €18,99

Advertenties

6 gedachten over “Recensie: Versplinterd

  1. Ik heb het boek ook gelezen, en ik vond het einde juist zó stom :D Ik heb daarom extra genoten van je recensie, omdat ik het zo ook eens vanuit een andere hoek kan bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s