Must reads

Must reads: maart

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Shelly King – De leestip: uitgeverij Boekerij

leestipEen stapel boeken en een olijke kat: meer is er niet voor nodig om mij -vormgevingsgewijs- over de streep te trekken. Gelukkig spreekt het verhaal ook aan, waardoor De leestip niet kan ontbreken op mijn must reads voor deze maand. Het gaat over Maggie, die haar baan verliest en noodgedwongen weer bij haar moeder gaat wonen. Ze vindt werk bij een tweedehands boekwinkeltje, waar ze bij het lezen van een bijzondere uitgave van Lady Chatterly’s Lover enkele liefdesverklaringen. Verklaringen van mensen die elkaar ogenschijnlijk nooit hebben ontmoet. Ze gaat op zoek naar de mensen achter deze liefdesverklaringen, en doet tevens een poging het boekwinkeltje van een ondergang te redden.

2: Samuel Bjørk – Ik reis alleen: uitgeverij Luitingh Sijthof

ik reis alleenDeze thriller wordt aangeraden door Jo Nesbo, zelf ook niet de minste. Het verhaal spreekt in ieder geval aan, dus ik ben zeer benieuwd naar de stijl en spanningsopbouw. De thriller gaat over rechercheursduo Holger Munch en Mia Krüger. Ze onderzoeken de moord op een zesjarig meisje die opgeknoopt is teruggevonden in een veld, met vreemde poppenkleren aan en een vliegtuiglabel met de tekst ‘Ik reis alleen’. Naast Jo Nesbo heb ik eigenlijk weinig Noors gelezen, in tegenstelling tot Deense en Zweedse thrillers. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe Bjørk zich in vergelijking met zijn collega’s verhoudt. Munch en Krüger zijn ongetwijfeld interessante personages -dat is namelijk vaak zo bij thrillers, uit welk land dan ook- maar hoe interessant? Ik ontdek het graag.

3: M.R. Carey – Het meisje met alle gaven: uitgeverij A.W. Bruna

het meisje met alle gavenNog een thriller, deze echter vrolijk gekleurd en ogenschijnlijk opgewekt geel. Maar vergis je niet: dit is wel degelijk een thriller. En, als ik andere bloggers mag geloven, eentje van formaat. Het enige dat ik van het verhaal weet is wat er op de achterflap wordt verkondigd: “Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze wordt opgehaald en naar het klaslokaal wordt gebracht. Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht.” Naar verluid is dit de enige informatie die je moet hebben voor je begint met lezen, omdat het boek veel mysteries, plottwists en onthullingen behelst, die je leeservaring vormen. Ik hou het hier dan ook bij en haast me spoedig naar de boekwinkel.

4: Gregoire Delacourt – Alles wat je ziet: uitgeverij A.W. Bruna

alles wat je zietGregoire Delacourt ligt onder vuur. Door actrice Scarlett Johansson. En dat heeft alles te maken met deze roman, Alles wat je ziet. Hierin krijgt de twintigjarige Arthur Dreyfuss in 2010 bezoek van niemand minder dan Scarlett Johansson. Totaal onverwachts staat ze op een avond ineens bij hem voor de deur. Ze heeft zijn hulp nodig. Net als Het meisje met alle gaven is dit een boek waar ik inhoudelijk nog weinig over weet, maar me toch door aangetrokken voel. Ik bepleitte het op dit blog al eerder: ik hou van afwijkende verhalen. Volgens mij past dit boek prima in dat straatje. Tegelijkertijd is Delacourt ook bekend van de roman De lijst van al mijn wensen, dat juist erg indrukwekkend en serieus is. Het kan dus alle kanten uit, en dat is voor mij in dit geval het interessantst.

5: Takashi Hiraide – De kat: uitgeverij J.M. Meulenhoff

de katJapanse literatuur, wat trekt het me toch aan. De kat van Takashi Hiraide is de nieuwste Japanse roman die ik wil verslinden. Het boek gaat over een jong schrijversechtpaar dat elkaar weinig meer te zeggen heeft. Ze wonen, redelijk tevreden met hun leven, in een rustige buitenwijk van Tokio. Hun leven verandert als er op een dag een kat komt binnenlopen, en er een gewoonte van maakt bij ze terug te komen. Door de aanwezigheid van de kat begint het echtpaar ook weer met elkaar te praten. In eerste instantie nog enkel over de kat en diens gewoontes, maar gaandeweg worden de gesprekken intenser, en wordt hun leven weer gevuld met vreugde, licht en schoonheid. Het boek belooft poëtisch te zijn, ik ben in ieder geval ontzettend nieuwsgierig naar de stijl en opbouw.

16 gedachten over “Must reads: maart

      1. Ik zie mijn reactie niet meer: Eigenlijk trekken alle titels me wel aan, maar vooral “De kat”. Ik hou van katten en van Japanse literatuur.

  1. Ik heb gisteren De lijst van al mijn wensen van Gregoire Delacourt uitgelezen. Dat vond ik een heel fijn boek, dus daarom ben ik wel benieuwd naar ‘Alles wat je ziet’. Daarnaast wil ik Ik reis alleen zeker ook hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s