Recensie

Recensie: De zoon

Jo Nesbo – De zoon: uitgeverij Cargo

Een Jo Nesbo zonder Harry Hole: hoe interessant is dat? Met De zoon bewijst Jo Nesbo dat hij ook zonder zijn vaste personages zijn lezers weet te boeien. De zoon is verrassend, spannend en heeft bijzondere personages.

Zo is er Sonny. Deze zoon van een overleden politieagent is aan lager wal geraakt na de zelfmoord van zowel zijn vader als zijn moeder. Hij zit een lange gevangenisstraf uit en is verslaafd aan heroine. In de gevangenis is hij degene naar wie de medegevangenen zich wenden als ze hun zonden willen opbiechten. Ondertussen neemt hij, deels onder dwang, straffen van anderen op zich. Tot hij van een medegevangene hoort dat de dood van zijn vader geen zelfmoord was, maar kwade opzet, omdat hij op het spoor zat van een mol binnen de politie. Sonny ontsnapt uit de gevangenis om wraak te nemen op degenen die zijn vader hebben vermoord. Hij verblijft anoniem bij een opvanghuis voor verslaafden, waar hij vriendschap sluit met Martha, één van de medewerksters.

De andere hoofdpersoon in De zoon is Simon, een politieagent en de vroegere beste vriend van Sonny’s vader. Hij werkt als rechercheur op de afdeling Moordzaken en wordt, zonder dat hij dat weet, op de moorden gezet die Sonny pleegt. Hij is gelukkig getrouwd, maar zijn vrouw is ziek: langzaam maar zeker wordt ze blind. Simon is tevens mentor van Kira, een jonge rechtenstudente die een verplichte periode bij de politie moet werken. Ze blijkt echter meer in haar mars te hebben dan noodzakelijk is en is een goede aanwinst voor het team. De hoofdrol van de slechterik in De zoon wordt vertolkt door De Tweeling, een schimmige, intelligente en vooral genadeloze onderwereldfiguur die nergens voor terugdeinst.

jo nesbo de zoonDeze nieuwste thriller van Jo Nesbo barst van de gebeurtenissen, moordaanslagen en spanning. Van de ontsnapping uit de gevangenis, de eerste moord en het mysterie van de mol bij de politie tot de vorderingen in het politieonderzoek: je moet je aandacht er goed bij houden. Daarnaast krijgt ieder personage diepgang en aandacht. Er wordt meermaals geschoven met het perspectief, waardoor er meer dimensie in het verhaal komt. Daarnaast zorgt Nesbo ervoor dat elk van zijn personages hun eigen charmes hebben, ondanks hun duistere kanten. Sonny bijvoorbeeld is innemend, charmant en heeft op iedereen die hij ontmoet een kalmerende werking. Tegelijkertijd gaat hij genadeloos te werk bij zijn wraakpoging.

Deze veelzijdigheid hebben meer personages. Ook Simon, die aan de ene kant een gedreven rechercheur is maar aan de andere kant ook met verslavingsproblemen kampt, is geloofwaardig geportretteerd. En De Tweeling, de schurk in dit verhaal, lijkt rechtstreeks weggelopen te zijn van een James Bond filmset. Hij is gevaarlijk, intelligent en bovenal genadeloos. De manier waarop hij omschreven wordt door zowel Nesbo als de hoofdpersonen zorgt voor een onbehaaglijk gevoel. En daarin ligt de kracht van Nesbos boeken. Zowel de spanning als de uitwerking van plots en personages is altijd bovengemiddeld goed.

Nesbo weet als geen ander zijn lezers het verhaal in te trekken en pas weer los te laten als de laatste letter is gelezen. Ook bij De zoon was dit het geval. Er was feitelijk geen ontsnappen aan: ik moest en zou het verhaal zonder onderbrekingen uitlezen. Ik zat letterlijk aan de pagina’s gebonden. Dit komt mede door de hoge mate van spanning die constant voelbaar is. Er ligt constant dreiging op de loer, en dit, aangevuld met even sympathieke als gevaarlijke personages, zorgt voor een gevaarlijke mix.

Wees dus gewaarschuwd voor je aan De zoon begint. Eenmaal begonnen, is het moeilijk hieraan te ontsnappen. Nesbo blijft verrassen. Ook De zoon is van bijzonder hoge kwaliteit. En dat zonder Harry Hole.

De zoon – Jo Nesbo €19,99

4 gedachten over “Recensie: De zoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s