Boeken

The Book Detectives in Amsterdam

Met twee bookdetectives sterk waren we gisteren te vinden in Amsterdam, Jenny en ik. Om boekhandels op te sporen, te boekshoppen én een cultureel uitstapje te maken naar het Rijksmuseum. 

Van tevoren hadden we al in gedachten langs welke boekhandels we wilden gaan. Helaas bleek één van deze winkels niet geopend op maandag, dus vervolgden we onze weg naar de volgende boekhandels. We bezochten The American Book Center, Athenaeum boekhandel en Scheltema. Van één van deze drie boekhandels verschijnt zeer binnenkort een Book Detectives-verslag op dit blog. Ik slaagde in ieder geval goed: Bij Athenaeum kocht ik -hoe kan het ook anders- een nieuwe Haruki Murakami. Hard boiled wonderland en het einde van de wereld ontbrak nog in mijn collectie. Bij de sale van Scheltema haalde ik tevens De jacht op Adele van Ned Beauman. En, ook niet onbelangrijk, ik heb Jenny aan haar eerste Haruki Murakami geholpen. Ze kocht Spoetnikliefde, mijn favoriete boek van Murakami.

athenaeumHierna wisten we gauw onze weg naar het Rijksmuseum te vinden. De bibliotheek daar kende ik enkel van foto’s, en die zagen er prachtig uit. Tijd dus om de bibliotheek met eigen ogen te aanschouwen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk hadden we onze weg gevonden. De toegang tot de bibliotheek is -in tegenstelling tot de rest van het museum- gratis. En de bibliotheek is indrukwekkend. Heel indrukwekkend. De leeszaal is afgebakend met metershoge wanden die tot de nok gevuld zijn met boeken. Oude, ingebonden boeken met gouden opdruk, maar ook bijzondere tijdschriften vullen de wanden. In de zaal zelf mogen geen foto’s gemaakt worden, maar vanaf de Eregalerij wel. Het zonlicht viel hier prachtig naar binnen, en het leverde mooie plaatjes op. Ook de Rijksmuseumbibliotheek zal uitgebreid besproken worden op dit blog, dus ik hou het voorlopig bij één enkele foto:

rijksmuseum biebWat erg bijzonder bleek, is dat we na het bezoeken van de bibliotheek vrije toegang hadden tot de rest van het museum. We werden nergens gecontroleerd op toegangstickets, hoewel er wel voldoende beveiliging rondliep. We waren na de Eregalerij de weg naar beneden een beetje uit het oog verloren en waanden ons zonder dat we het doorhadden zo in een andere zaal, met fraaie schilderijen, de beroemde poppenhuizen, en ander moois. We hebben verder rondgelopen, en kwamen uiteindelijk ook bij de Nachtwacht uit. Bijzonder, want we hadden er niet eens mogen staan.

rijksmuseum nachtwachtOok de boekenkist van Hugo de Groot, De regenten van het Spinhuis en Nieuwe Werkhuis te Amsterdam van Karel Dujardin en Stilleven met boeken van Jan Davidsz de Heem hebben we bezichtigd. Het was dus een onverwachts cultureel gevulde middag. Zeker de moeite waard om nog eens te herhalen!

Zijn jullie al eens in de bibliotheek van het Rijksmuseum geweest? Wat vonden jullie ervan?

13 gedachten over “The Book Detectives in Amsterdam

    1. Ja, we hadden ook verwacht direct op de Eregallerij uit te komen, maar onze eerste stop was de leeszaal zelf. Van daaruit zijn we door de bewaking (!) naar boven verwezen, naar de Eregallerij. En van daaruit konden we overal gaan en staan waar we wilden haha

  1. Het Rijksmuseum staat zeker op mijn lijstje om te bezoeken! Grappig dat je gewoon vanuit de bibliotheek, die er overigens ook prachtig indrukwekkend uit ziet, zo het museum in kunt lopen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s