Boeken

Top 14 boeken over de liefde

Valentijnsdag staat voor de deur, de lucht zindert van liefde en romantiek. Naast een romantische kaart, een bos bloemen of chocolaatjes ontvangen is het ook fijn om je in romantische literatuur te verdiepen. Ik zet de -in mijn ogen- veertien beste liefdesgerelateerde boeken op een rijtje.

1: Arthur Japin: Een schitterend gebrek: Veruit het mooiste boek van Arthur Japin en tevens een van de mooiste liefdesverhalen uit de moderne Nederlandse literatuur. Het verhaal gaat over de grote liefde van ’s werelds bekendste womanizer Casanova, Lucia, die hij volgens een korte vermelding in zijn memoires onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? En wat is er van Lucia geworden? Arthur Japin vertelt als geen ander over opoffering, onvoorwaardelijke liefde en rampspoed. Casanova zal nooit meer hetzelfde ogen na het lezen van Een schitterend gebrek.

arthur-japin-een-schitterend-gebrek

2: Gabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera: Alle temperament die Latijns-Amerikaanse literatuur te bieden heeft is samengebundeld in dit epische verhaal over een liefde die de test des tijd overwint. Op 13-jarige leeftijd wordt Florentino verliefd op Fermina, maar pas na het overlijden van haar echtgenoot, vijftig jaar later, krijgt hij de kans haar te veroveren. Ondanks zijn 622 amoureuze veroveringen is hij altijd van haar blijven houden, maar wordt dit ooit wederzijds?

3: Jane Austen – Trots en vooroordeel: Wie kent niet het verhaal van de Bennet-familie? Met Elisabeth en mr. Darcy. Met de nukkige moeder die elk van haar vijf dochters uitgehuwelijkt wil zien. Met de rustige, passieve vader die het allemaal over zich heen laat komen. En natuurlijk de bals, de tijdsgeest en complexe liefdesverhoudingen. Dit boek kan ik keer op keer blijven lezen, het verveelt nooit.

4: Haruki Murakami – Norwegian Wood: Zowel de verfilming als het boek zijn behoorlijk indringend. Murakami kruipt met Norwegian Wood onder je huid, en graaft zich hier diep in. Het verhaal gaat over een student die verliefd wordt op het vriendinnetje van zijn overleden beste vriend. Ondertussen probeert hij zijn plek te vinden aan de universiteit van Tokyo, en sluit hier een bijzondere vriendschap met een nogal platvloers meisje. Zijn liefde voor meisje 1 is rampzalig, zowel voor hem als voor haar, op een manier die alleen Murakami zo mooi onder woorden weet te brengen.

Norwegianwood_RS_V02.indd

5: Ronald Giphart – Ik ook van jou: Wat kan Ronald Giphart toch hartstochtelijk schrijven! In deze roadtrip annex liefdesroman vertelt hij over een nietsontziende liefde voor de mysterieuze Reza. Het boek gaat over liefde, seks, maar ook literatuur. Twee jonge schrijvers reizen door de Dordogne en halen verhalen op over deze drie onderwerpen, waarbij de liefde voor de ik-persoon (Ronald Giphart zelf) voor Reza centraal staat. Bijzonder, krachtig en erg meeslepend.

6: Charlotte Bronte – Jane Eyre: De jonge, maar niet erg knappe Jane Eyre krijgt in dit boek een betrekking op het landgoed van de norse meneer Rochester. Hoewel deze Rochester meermaals aangeeft haar uiterlijk niet te waarderen, groeit er toch een vriendschap tussen de twee, en algauw amoureuze gevoelens. Maar meneer Rochester heeft een donker geheim, dat hun prille liefde danig kan verstoren. Jane Eyre is mooi, prikkelt, verwondert en ontroert.

7: Rachel Simon – Het verhaal van mooi meisje: Dit moet wel het meest wonderbaarlijke liefdeskoppel uit de literatuur zijn. In de jaren ’60 in Amerika worden een dove, zwarte man en een blanke, stomme vrouw verliefd op elkaar. Ze ontsnappen uit de inrichting waarin ze leven maar raken elkaar en hun baby op noodlottige wijze kwijt. Het boek vertelt over hun zoektocht naar elkaar, waarbij ze beide nimmer opgeven. Hoop en liefde zijn zelden zo krachtig verwoord.

Het verhaal van mooi meisje_High

8: Helen Fielding – Het dagboek van Bridget Jones: Hierbij speel ik een beetje vals, want ik bedoel hier de gehele trilogie mee. Bridget Jones is een van mijn favoriete literaire personages, die telkens weer weet te verrassen. Haar geklungel in de liefde (moet ze nu wel of niet voor Marc Darcy kiezen?), haar strijd met haar gewicht, de dagboekvorm waarin elk boek is opgevoerd: het hoort bijna een beetje bij mijn opvoeding. Plus: de verfilmingen van deel 1 en 2 zijn erg fijn. Wie Het dagboek van Bridget Jones leest, sluit miss Jones onherroepelijk in zijn hart.

9: Jojo Moyes – De laatste liefdesbrief: Hoewel haar boek Voor jou ook prachtig is, wil ik liever De laatste liefdesbrief benoemen in deze Top 14. De laatste liefdesbrief is het verhaal over een vrouw die geheugenverlies heeft maar via een verstopte liefdesbrief van een man, die niet haar echtgenoot is, alsnog haar pad naar de liefde vindt. Haar verhaal speelt zich af in de jaren ’60, en in de hedendaagse tijd onderzoekt een journaliste een onbeantwoorde liefdesbrief die haar op het spoor van deze vrouw zet.

10: Haruki Murakami – Spoetnikliefde: Dit boek gaat niet zozeer over de schoonheid van liefde, maar meer over de vernietigende kanten van liefde. Hoe je jezelf letterlijk kwijt kunt raken aan een gebroken hart. In prachtige zinnen voert Murakami zijn lezers door een totaal uit symboliek opgetrokken verhaal over een jonge, Japanse man die zijn heimelijke liefde en beste vriendin gaat zoeken op een Grieks eiland wanneer zij daar na een samenzijn met haar vrouwelijke minnares verdwijnt.

11: Annejet van der Zijl – Sonny boy: Ook dit is weer een boek dat veel meer omhelst dan enkel de liefde, maar toch een prachtig liefdesverhaal in zijn kern heeft. In dit geval is dat de gevaarlijke liefde tussen de Surinaamse Waldemar en de Hollandse Rika, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zowel hun liefde als hun leven op het spel zetten bij het verzet. Hun opoffering voor de liefde is ontroerend, intens en hartverwarmend.

12: John Green – Een weeffout in onze sterren: Officieel gezien is het werk van John Green geen literatuur, maar door zijn schrijfstijl en volwassen overpeinzingen verdient hij hier toch een plekje. Het verhaal gaat over twee tieners, August en Hazel, die beide kanker hebben. Dit weerhoudt hen er echter niet van een diepgaande vriendschap en uiteindelijk prille liefde te laten ontluiken. Pas op: tranentrekker!

johngreen-weefout_copy

13: Jan Wolkers – Turks fruit: Vergis je niet, onder alle platvoerse, ordinaire seks die de ik-hoofdpersoon en Olga met elkaar hebben, is dit bovenal het verhaal van een intense liefde. De liefde voor Olga, die de hoofdpersoon, een kunstenaar, steeds weer verlaat, maar hem wel weer weet te vinden wanneer zij hem het hardst nodig heeft. Vergeet Vijftig tinten grijs, dit is pas expliciete, heftige liefde!

14: William Shakespeare – Romeo en Julia: Een klassieker. Iedereen kent het verhaal over de twee verliefden die niet samen kunnen en mogen zijn, en in hun ultieme poging toch samen te zijn, beide het met hun leven moeten bekopen. Het verhaal is vaak verfilmd, maar het boek blijft het meest intrigerend.

6 gedachten over “Top 14 boeken over de liefde

  1. Een mooi lijstje. Ik heb er 8 van de 14 gelezen. Op mijn liefdes-boeken-lijstje zouden ‘Verwante stemmen’ (Vikram Seth) en ‘Op zoek naar Julia’ (Jonathan Hull) absoluut een hoge plaats krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s