Boeken

Book Detectives: L.S. Meppel

Boeken kopen via internet? Waarom niet boeken kopen in de boekhandel, een boekhandel bij jou in de stad? Nederland is mooi, en elke stad bevat prachtige, unieke boekhandels. Boekhandels die verloren gaan in het aanbiedingsgeweld van de internetsites, de grote handelaren en de illegale downloads. Boekhandels met persoonlijke service, lezingen, boekpresentaties en een uniek assortiment. Tijd dus om deze lokale boekhandels in kaart te brengen met de Book Detectives.

Vandaag laat ik jullie kennismaken met tweedehands boekhandel L.S. in Meppel.

Een dag met mijn boekenclubzusters op pad staat gelijk aan het bezoeken van boekhandels. Petra Kruijt liet ons haar stad Meppel zien, en leidde ons algauw naar L.S. Meppel, de tweedehands boekwinkel van de stad. Zodra ik binnenstapte wist ik: dit is geen doorsnee tweedehands boekwinkel. Het aanbod is er divers, scherp geprijsd en in grote getale aanwezig.

Het assortiment

L.S. Meppel heeft veel, heel veel te bieden. Bij binnenkomst staat aan de rechterhand een enorme wandkast gevuld met thrillers. Daartegenover, aan de linkerhand, staat een kast met kinderboeken. Niet alleen recente kinderboeken, maar vooral ook oude, klassieke kinderboeken. De een een beetje gehavend door het verstrijken van tijd, de ander juist nog mooi ingebonden, het tijdsverloop negerend. De vergeelde, stukgelezen exemplaren van bijvoorbeeld Dik Trom en Afke’s Tiental deden me sterk denken aan het assortiment boeken op de Deventer Boekenmarkt. Prachtig om te zien, uniek om in huis te hebben.

Een wand vol thrillers
Een wand vol thrillers
meppel kinderboeken
Een greep uit de selectie van kinderboeken
meppel kinderkast
De andere kant van de kinderboekenkast

Achter de kast met kinderboeken staan drie grote wandkasten gevuld met romans en literatuur. In tegenstelling tot wat je bij andere tweedehands boekhandels vaak treft, staan de boeken hier op alfabetische volgorde. Ideaal, want zo kon ik direct op zoek naar Murakami (helaas, niet gevonden) en andere gewenste literatuur. Maar leuker is het om hier rustig rond te kijken, en je te verbazen over het brede aanbod. Van Cathy Kelly tot Sophie Kinsella, van Tommy Wieringa tot Isabel Allende: ze hebben allen een plekje in L.S. Meppel. Ook Oek de Jong, Roald Dahl -met zijn romans voor volwassenen-, W.F. Hermans, David Sedaris en Louis Couperus staan hier in de kasten. En wel tegen hele scherpe prijzen.

meppel kind en literatuur
Wandkasten vol literatuur en romans

Zo kocht ik Marisha Pessl’s Calamiteitenleer voor gevorderden, een reusachtig boek van ruim 550 pagina’s, voor slechts €3,50! Ik vind het nu, een volle week later, nog steeds een van de beste koopjes die ik in tijden deed. Ook mijn boekzusters slaagden hier prima. Bovendien zijn de boeken die hier staan nog in prima staat. Geen vergeelde pagina’s, geen enorme ezelsoren, geen scheuren of vlekken: hier wordt goed op de boeken gepast.

Het interieur

Wie zich laat tegenhouden door het voorste deel van de winkel, met de thrillers, kinderboeken, de literatuur en de grote kassa, kijkt niet goed. De winkel loopt na de romans en literatuur door naar achteren. Via een smal gangetje, vol met boekenkasten, kom je in het achterste gedeelte van de winkel. Hier staan alle non-fictie boeken, zoals maatschappelijke, politieke, religieuze of hobbyboeken, en is er een hoekje met stripboeken. Ook hier valt de ruime hoeveelheid boeken op. Wat een verzameling!

Meneer Mink, eigenaar van de winkel en enthousiast boekverzamelaar.
Meneer Mink, eigenaar van de winkel en enthousiast boekverzamelaar.

Meneer Mink, eigenaar van de boekhandel, legt uit: “We hebben 30.000 boeken online staan, maar evenzoveel in de winkel. We hebben geen specialisaties, maar willen juist laagdrempelig en toegankelijk zijn voor ieder die een boek wil kopen.”

meppel gangetje non fictie
Gangen vol non-fictie.
meppel gangetje naar kassa
Meneer Mink is nooit ver weg.
Het stripboekenhoekje
Het stripboekenhoekje

L.S. Meppel bestaat nu 14 jaar, en na het derde jaar begon de winkel kostendekkend te draaien. Naast de boekhandel bezit de familie nog enkele andere zaken, en bovendien is er een woonappartement gevestigd in hetzelfde pand als de winkel (wat een vreemde gewaarwording is: achter in de winkel kun je gedempte stemmen horen vanuit het aansluitende appartement). Noodzakelijk, zegt Mink, want: “Van enkel deze boekhandel kunnen we niet leven. Dat levert lang niet voldoende op.” En dat is zonde, want deze tweedehands boekhandel heeft zoveel te bieden: een goed assortiment, scherpe prijzen en bovendien goede kwaliteit boeken.

Eindoordeel

L.S. Meppel is een niet te missen boekhandel als je op bezoek bent in Meppel. Het biedt een prachtig scala aan boeken, die merendeels in perfecte staat verkeren, en de prijzen zijn er ook erg scherp. Ik heb hier met veel plezier rondgesnuffeld, heb me verwonderd over de aanwezige, vrij recente boeken en ben met een geweldig boek tevreden weggegaan. Verwacht hier niet de boek Top 60 van het CPNB maar wel een fijne winkel, met een vriendelijke eigenaar en een ruime keuze aan titels. Wat kun je je nog meer wensen bij een tweedehands boekhandel?

  • Deze boekhandel is geschikt voor: Echte boekliefhebbers
  • De beoordelingspunten die L.S. Meppel krijgt zijn: 4, Ruime keuze, uurtje blijven hangen. 

meppel plattegrond

  • Boekhandel L.S. Meppel
  • Adres: Hoofdstraat 107, 7941AE, Meppel
  • Telefoonnummer: 0522-245613
  • Facebook/ Twitter: geen

Ook op pad als Book Detective? Kijk hier hoe ook jij mee kunt doen!

LOGO

14 gedachten over “Book Detectives: L.S. Meppel

  1. Even dacht ik dat de eerste foto een foto van jouw boekenkast was :-D. Maar de boekhandel ziet er nog zo authentiek uit. Je kunt de boeken bijna ruiken haha. Leuke post!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s