Must reads

Must reads: februari

Een nieuwe maand een nieuwe lijst must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Roel Bentz van den Berg – Bij het naderen van een brug: uitgeverij Atlas Contact

roel bentz vd berg naderen van brugMijn eerste must read is direct een intens boek. Een boek over rouw, afscheid en afstand. Bij het naderen van een brug gaat over de verdwijning van Mark. Na enkele maanden zijn er twee kampen ontstaan: een kamp die gelooft dat Mark nog leeft, en een kamp dat de hoop op Marks veilige terugkeer heeft opgegeven. Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven vertelt, volgens de uitgeverij door de een ‘verstrikt in de tussenwereld van een nabestaan, op doortocht naar wat hij `de werkvloer van de werkelijkheid noemt’ en door een ander ‘in ballingschap binnen de muren van een huis dat zich tegen haar heeft gekeerd’. Literair, diepzinnig en gevoelig; dat is mijn verwachting van deze roman. 

2: Sarah Meuleman – De zes levens van Sophie: uitgeverij Lebowski

sarah meuleman 6 levens sophieDit boek ligt mij al enige tijd vanaf mijn NTL-stapel aan te kijken. De omslag lokt me enorm, net als het verhaal. In de Dutroux-tijd groeien Hannah en Sophie samen op. Wanneer ze twaalf zijn, verdwijnt Sophie plotseling. Achttien jaar later woont Hannah als columniste in New York. Wanneer ze voor een biografie over de raakvlakken tussen drie grote schrijfsters, te weten Virginia Woolf, Agatha Christie en Barbara Follet, aan de slag gaat roept dit ook vragen op over haar eigen jeugd: wat is er met Sophie gebeurd? Wat weet Hannah?

 

3: Michel Faber – Het boek van wonderlijke nieuwe dingen: uitgeverij Atlas Contact

michel faber wonderlijke nieuwe dingenWie heeft het boekenpanel bij De Wereld Draait Door niet horen vertellen over dit boek? Ook ik was gegrepen door de bevlogenheid waarmee Het boek van wonderlijke nieuwe dingen werd aangeprezen en het is dan ook mijn voornemen deze laatste roman van Michel Faber in huis te halen. Het verhaal gaat over een man die als zendeling op reis gaat. Een missionaris onderweg naar een andere planeet gaat om het geloof te verbreiden. Een man die zijn vrouw achterlaat. De reis is niet zonder risico’s. Ver weg van huis en wat hem lief is, komt hij wonderlijke zaken tegen, maar ook zichzelf. Ook zo nieuwsgierig naar dit boek? Proef hier voor.

4: SJ Watson – Tweede leven: uitgeverij Ambo Anthos

sj watson tweede levenIk was compleet overdonderd na het lezen vanVoor ik ga slapen. De suspense sijpelde door elk woord, door elk leesteken heen, en hield me totaal in zijn greep. Wat zal SJ Watson’s tweede thriller Tweede leven met me doen? Dit tweede boek verhaalt over Julia, die plots wordt geconfronteerd met de dood van haar zusje Kate in Parijs. Via vriendinnen van Kate komt Julia erachter dat Kate een dubbelleven leidde, en haar onderzoek leidt al snel naar de charismatische maar mysterieuze Lukas. Julia gaat steeds obsessiever zoeken naar de oorzaak van Kates verdwijning, maar dit is niet zonder gevaar.

5: Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien: uitgeverij The House of Books

anthony doerr licht niet zien“Voor de liefhebbers van De boekendief“, prijkt er op het omslag. Nu ben ik daar over het algemeen niet erg van gecharmeerd, want elk boek is uniek, maar in dit geval prikkelde het me. Als je het licht niet kunt zien gaat over Marie-Laure, een blind meisje, in de Tweede Wereldoorlog. Wanneer zij en haar vader op de vlucht slaan voor de Duitsers, nemen ze een grote schat mee uit het museum waar haar vader voorheen werkte. Tegelijkertijd gaat het verhaal over Werner Pfenning, een Duitse jongen die zich aansluit bij de Hitlerjugend. Hij wordt naar het front gestuurd, en via omzwervingen belandt hij in het leven van Marie-Laure en haar vader. Anthony Doerr heeft tien jaar aan deze roman gewerkt, dus de lat ligt hoog. Ik zie er in ieder geval erg naar uit.

7 gedachten over “Must reads: februari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s