Boeken

Lieve meneer Murakami

Of ‘Beste meneer Murakami’, ‘Hoi Haruki’ of toch een meer respectvol ‘Geachte heer Murakami’? Sinds vrijdag is het mogelijk je prangende levensvraag aan Haruki Murakami te stellen. Op een speciaal daarvoor in het leven geroepen website staat hij klaar om antwoord te geven op allerhande vragen.

Ik stel me voor dat Murakami dit op dezelfde manier aanpakt als Arnon Grunberg in Vrij Nederland, maar dan van kortere duur. Via de site kun je hem het vuur aan de schenen leggen. ‘Waar komt toch die obsessie met katten vandaan?’ is een voor de hand liggende, maar je zou ook kunnen vragen naar een oplossing voor een persoonlijk probleem. Hoe over een oude liefde heen te komen bijvoorbeeld. De vragen kunnen in alle talen gesteld worden, en in februari en maart zal Murakami zelf antwoord geven op de vragen. Niet-Japanners zijn echter nog in het nadeel: de site is geheel Japans, dus navigeren wordt mogelijk problematisch. 

ask murakami
Printscreen van de site waarop lezers hun vragen aan Haruki Murakami kunnen stellen.

Maar wat stel je een schrijver die zelden in de publiciteit treedt, die zichzelf daarmee op bepaalde wijze in mysteries hult en die mogelijk niet eens antwoord geeft op jouw vraag, omdat het aanbod nu eenmaal overweldigend zal zijn? Het liedje van Joan Osborne, One of us. Hierin zingt ze: what would you ask if you had just one question? Natuurlijk is Murakami geen God, maar ik kan me voorstellen dat fans zich deze vraag wel stellen, om vervolgens met een zo origineel mogelijke vraag op de proppen te komen.

Ik denk nog na over een vraag aan Murakami. Ik heb dan ook tot eind januari de tijd om met een vraag op de proppen te komen.

Welke schrijver zouden jullie een vraag willen stellen? En weten jullie ook welke vraag jullie hem/haar zouden stellen? 

7 gedachten over “Lieve meneer Murakami

  1. Ik vind Murakami een van de beste schrijvers van dit moment. Hij is al vaker genoemd voor de Nobelprijs, en ik hoop dat hij hem ooit wint. Hij verdient hem. Maar ik heb geen idee wat ik hem zou moeten vragen. Mysterieus is soms ook erg leuk. :)

  2. Ik wil eigenlijk wel een vraag aan jou stellen. Ik heb vorig jaar De kleurloze… gelezen en mwah, dat was niet helemaal mijn ding. Toch wil ik nog wel wat meer lezen van deze auteur (sssst, ik vermijd stiekem het spellen van z’n naam). Ik heb Norwegian Wood nog in huis, is dat wat? En heb je anders een mooie aanrader? ^^

    1. De kleurloze.. moet ik nog lezen. Ik hoop dus dat deze mij beter bevalt dan jou :-)
      Norwegian Wood is heel erg mooi. Die ga ik binnenkort herlezen. Het is een verhaal over de liefde, maar ook over eenzaamheid, maar bevat prachtige dialogen.
      Iets minder zwaar op de hand maar minstens zo mooi is Spoetnikliefde, mijn recensie van december. Het boek is geheel symbolisch, maar is zo schitterend! Als je mijn recensie hebt gelezen, weet je wat ik bedoel :-) Ik gok dat je Spoetnikliefde wel kunt waarderen. Veel plezier met je verdere Murkami-ontdekking! ^^

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s