Boeken

Mijn leestrucs

Ik kreeg via Facebook onlangs de vraag: hoe lukt het jou om zoveel boeken te lezen? Daar moest ik even over nadenken want ja: ik lees inderdaad veel boeken (dit jaar staat mijn doel op 120). Maar hoe lukt mij dat?

In deze blogpost zal ik enkele tips geven waardoor iedereen meer (en sneller?) kan lezen. Want tijdsgebrek is een veelgehoord excuus, maar is ook een van de eerste excuses die te verwerpen zijn.

 • Ik smokkel tijd. Ja, je leest het goed. Ik maak graag gebruik van gestolen momenten om te lezen, al zijn het maar een paar pagina’s. Moet je ergens -ook al is het maar een kort ritje- met de trein heen? Of met de bus? Lezen! Ook al zijn het maar tien pagina’s, je houdt feeling met het verhaal en de tijd besteed je nog nuttig ook!
 • Daarbij is wel de voorwaarde dat je een boek bij je hebt. Ik ga dan ook nauwelijks de deur uit zonder boek. Oke, als ik een verjaardag heb of een ander feestje dan zal ik mijn boeken niet gauw meeslepen, maar ga ik naar het werk of ga ik de stad in dan zorg ik er altijd voor dat ik een boek (of e-reader!) in mijn tas heb.

Wees dus niet bang voor de korte tijdspanne waarin je kunt lezen. Elk moment is weer mooi meegenomen, toch? Dat betekent echter niet dat je je altijd maar moet verstoppen achter een mooie omslag. Regel nummer 1: je sociale leven moet er niet onder gaan lijden! Vriendlief zit me soms meewarig aan te kijken als ik weer thuiskom met een nieuw boek, of demonstratief mijn boek op de bank leg als planning voor de avond maar hé: ik kijk liever niet mee met Studio Sport, de Champion League of UEFA cup wedstrijden dus we hebben vaak een win-win situatie! Is er echter geen voetbal op tv, dan maken we er uiteraard samen een leuke avond van. Ik heb daarnaast het ‘geluk’ dat mijn vriend pas veel later thuis is dan ik. Hierdoor heb ik elke avond tenminste drie uren voor mezelf om te lezen of bloggen.

keep-calm-and-love-reading-4Ik ben een gelukkige boeknerd, want ik ben gezegend met een baan waarbij ik veel kan lezen. Ja, jullie lezen het goed: ik lees op mijn werk! Ik ben gemeenteambtenaar (dat zou al genoeg moeten zeggen) en ik werk aan een servicebalie en in een callcenter. Heb ik een dienst aan de servicebalie? Jammer, dan komt er natuurlijk niets van lezen. Heb ik echter een dienst aan de telefoon, dan weet ik dat ik aan lezen toekom. Komen er geen gesprekken binnen, dan zit ik met mijn neus in een boek. Sterker nog: ik sta er bij mijn collega’s om bekend. Zalig, toch?

Tot slot ben ik gezegend met een hoog leestempo. En dat scheelt. Zeker met een boekenblog, waarbij ik toch wel steeds voor nieuwe feed wil zorgen. Een boekverkoper vroeg me eens hoeveel boeken ik gemiddeld per week lees, en ik kon daarop ‘drie’ antwoorden. Netjes gemiddelde, toch? Natuurlijk hangt het wel van het soort boek af. Thrillers en romans lees ik snel, maar een mooi literair boek vraagt vaak al om meer leestijd, en daar wil ik ook echt de tijd voor nemen. Slow reading is echter niet een term dat in mijn woordenboek voorkomt.

Boekhangovers zijn mij gelukkig ook vreemd. Langer dan een halve dag blijf ik niet hangen in een verhaal. En daar ben ik blij mee. Het betekent niet dat ik niet emotioneel betrokken raak bij een verhaal (vaak juist wel) maar ik kan het daarna vrij snel van me af schrijven -ik wacht nooit dagenlang met het schrijven van een recensie- en daarna is mijn hoofd weer vrij voor een nieuw boek. Heerlijk! Zo is het voor mij makkelijker om met een schone leeslei te beginnen.

Wat niet te doen:

Voorkom afleiding: leg die mobiele telefoon eens weg! Als je constant afgeleid bent door social media, spelletjesverzoeken, whatsapp-berichtjes of mails die binnenkomen, lukt het je natuurlijk nooit om een verhaal fatsoenlijk in je op te nemen. De tv (luid) aan hebben staan helpt natuurlijk ook niet echt voor de concentratie, en hoewel ik er verzot op ben is lezen in bed voor het slapengaan niet altijd aan te raden: je valt algauw in slaap, omdat het vermoeiend is voor je ogen (let op: hierbij spreek ik vooral uit eigen ervaring).

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Welke leestips hebben jullie?

35 gedachten over “Mijn leestrucs

 1. Goede tips Tessa! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook nog veel andere dingen leuk vind naast lezen. Tijdens een kort treinritje kijk ik het liefst naar buiten en in de wachtkamer bij de tandarts op huisarts hebben ze hele leuke tijdschriften die ik moeilijk kan weerstaan. Als ik vrij ben is het bijna onmogelijk om voor een langere tijd in mijn boek te lezen, maar dat is niet erg. Dat haal ik wel weer in als de kleine meneer op de basisschool zit ;-)

  1. Haha, dat is gelukkig ook al bijna zover ;-) tot die tijd schijnen kinderdagverblijven soms ook te werken!
   Tijdschriften zijn inderdaad ook erg fijn, maar ik denk dat het ook wel van het boek zelf afhangt of je daarin door wilt blijven lezen of dat er gerust iets anders tussen mag komen.

 2. Het meeste doe ik ook, en wat helpt. Lees gewoon wat je zelf leuk vindt en niet wat populair is in de media, Kan een handige leidraad zijn als het bij je smaak past maar soms is het totaal anders dan je smaak en dan gewoon het volgende boek lezen van de schrijver die beviel enz.
  een boek wat je bevalt lees je ook sneller, dan een boek wat je tegen staat.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Ik merk het ook bij mezelf: lees ik een boek dat minder goed bevalt, dan grijp ik allerhande excuses aan om ‘even’ niet te hoeven lezen, bijvoorbeeld de was doen, een tijdschrift erbij pakken, tv kijken etc.

 3. Goeie tips. Ik lees tijdens mijn lunch en wanneer ik maar zin heb. Ik werk niet en ben dus veel thuis. En soms heb ik een leesdagje, als ik me te moe voel om iets anders te doen. Ik heb altijd mijn boek bij me als ik naar de kapper ga, naar het ziekenhuis of een andere plek waarvan ik weet dat ik er moet wachten.

 4. Fijne tips! Ik heb ook altijd een boek bij me, simpelweg omdat ik altijd mijn telefoon bij me heb en daar iBooks op heb. M’n iPad leest toch fijner hoor. Toen ik nog alleen naar school reisde, las ik ook heel veel! Tegenwoordig reis ik met een studiegenootje en daardoor lees ik veel minder, maar toch.. Voor het slapen gaan vind ik juist heerlijk omdat ik zo lekker in slaap val.

  1. Dat is ideaal! Je telefoon heb je immers altijd bij je!
   Je valt inderdaad lekker in slaap met een boek, maar heb je het nooit dat je het zonde vind dat je op zulke slaapmomenten niet lekker verder kunt lezen? (stomme, belangrijke slaap!)

 5. Ik lees heel vaak op het schoolplein als ik plek heb om te zitten, maar ook als een leerkracht afwezig is en we geen vervangtaak hebben. En vaak ook op de bus, ik mag die iPad dan bij hebben, boeken gaan altijd boven iPads. En ik heb ook het goede voornemen om 25 boeken te lezen dit jaar, en minder te facebooken. Het jaar is bijna 2 weken bezig en ik zit in boek 5 nu. Daar ben ik wel blij mee. En lezen voor het slapen is voor mij ideaal. De meeste tips doe ik onbewust al, maar mooi artikel heb je ermee kunnen vullen :) xxx

   1. Idd, en dat denk ik ook. Ik moet gemiddeld twee boeken per maand lezen, wil ik het halen. Ik zit nu al 2 maanden voor. Als ik mijn doel bereikt heb blijf ik toch doorlezen xxx

 6. Superleuke blogpost! Ik wil graag meer lezen en zal het ook wel moeten doen voor mijn opleiding. Ik lees al meer dan eerder maar het kan beter! Ik denk dat de het anti-mobieltjesbeleid wel gaat werken :)

   1. Ik zit op de opleiding leraar Nederlands en moet in mijn eerste jaar 15 stuks recente letterkunde lezen. Valt in het niet bij jouw 120, haha! Alleen hebben wij een mondeling aan het eind van het jaar en moeten wij bepaalde proza-analytische kwaliteiten hebben en dat is zo moeilijk!

 7. Ik heb geen tips maar vertel graag over twee momenten dat ik meestal wel lees. Zoals je waarschijnlijk weet woon ik het grootste deel van het jaar in Mozambique. Mijn Portugees is erg ‘basic’. Langere en diepzinnige gesprekken in ’t Portugees kan ik niet voeren. Verjaardags-bijeenkomsten duren hier uren en uren. Ik ga graag mee op voorwaarde dat ik mijn e-reader mag meenemen. Na een uurtje kwebbelt iedereen er aardig op los in een mix van Portugees en Shangana. Dat is het moment dat ik (geoorloofd) mag afhaken … ik zoek dan een rustiger plekje op – meestal ergens onder een boom en begin te lezen. Dan mag zo’n feest best lang duren. Ik laat regelmatig mijn gezicht zien. Praat weer 10 minuutjes mee en zoek dan mijn boek weer op.
  En een tweede moment is bijna dagelijks. Ik haal meestal mijn vrouw op met de auto bij haar werk. Officieel werkt ze tot 17u. Ik sta dan met de auto te wachten. Maar het kan zomaar half zes zijn voor ze daadwerkelijk naar buiten komt. Dat was eerst bijzonder ergerlijk. De oplossing … ik zit lekker te lezen in de auto en dan maakt het me niet uit of het 10 minuten later is of een half uur …

  1. Hoi Koen, bedankt voor je mooie reactie!
   Het verjaardagsvoorbeeld is wel erg fijn. Als ik weer eens op vakantie ga naar Vietnam, en daar sociaal meega naar vrienden en kennissen die onderling toch enkel Vietnamees spreken, neem ik ook een boek of e-reader mee!
   Fijn dat je zulke momenten voor jezelf inbouwt. Klinkt als een goed leven!

 8. Goede tips. Wat een mazzel heb jij dat je kunt lezen tijdens werktijd! Ik neem ook altijd een boek mee als ik ergens naartoe ga. Ik lees ook altijd in de reclames tijdens tv-programma’s. Zodra de reclame begint pak ik mijn boek en lees ik weer een stukje.

 9. Ik lees het liefst thuis, op de bank of in bed. Soms met Enrico ernaast die aan het gamen is, maar liever in m’n eentje. Ik ben zo snel afgeleid door omgevingsgeluiden en dan vooral stemmen, dat het me niet echt lukt als ik niet alleen ben.

   1. Ja, dat gelukkig wel hoor! ^^ Enrico heeft soms diensten tot 21:00 dus dan kan ik heerlijk lezen & anders ga ik gewoon naar een andere ruimte.

   2. Oh heerlijk! Gelukkig maar :-)
    Ik heb zelf ook de luxe dat mijn vriend tot ’s avonds 8u werkt, terwijl ik uiterlijk 5u klaar ben! Lang leve de privémomenten!

 10. Mijn tip is: kijk minder televisie! Als je een programma zit te kijken, vraag je dan af of je niet liever een boek zou lezen. Ook als je een beetje doelloos aan het surfen of facebooken ben kan je jezelf deze vraag stellen. Bij mij is het antwoord vaak ‘ja’ en dan verplaats ik me weer naar mijn leesstoel, waar geen computer in de buurt is ;)
  Het is ook handig om een vast tijdstip te kiezen. Ik lees bijvoorbeeld altijd na het eten van 8 tot 9 uur, als ik thuis ben.

 11. Herkenbare tips, ik heb tegenwoordig altijd mijn e-reader mee onderweg. Weegt niet zo veel en zo pik ik in de trein en soms op het perron tijdens het wachten op de trein weer een paar pagina’s mee.

  En zoals Lalagè ook schrijft, ik kijk veel selectiever tv. Kijk echt programma’s die ik graag wil zien en blijf niet zitten zappen en kijk bijvoorbeeld niet meer dagelijks (uit gewoonte) naar programma’s als DWDD ofzo. Heb je zo weer een paar uurtjes leestijd te pakken.

  Voor dit jaar heb ik juist besloten om geen uitdaging te stellen, en juist soms eens wat langer te genieten van een boek ipv gelijk door naar het volgende. De afgelopen jaren las ik gemiddeld twee boeken per week, dus ben benieuwd op hoeveel ik eind dit jaar zal uitkomen.

  1. Klopt helemaal, daarmee vind je juist ook wat meer innerlijke rust, zodat het lezen ook weer lekkerder gaat. Ik zet de tv tegenwoordig ook later aan.
   Hoe gaat het tot nu toe met je nieuwe -ongetwijfeld heel fijne- leesvoornemen? Geniet je nu meer?

  1. Ja, dat blijft herkenbaar. Het hangt denk ik ook van het boek zelf af: lees je een boeiend, meeslepend boek, dan zul je -denk ik- minder snel geneigd zijn iets anders te doen. Valt het boek mee qua spanningsboog of leesbeleving, dan is de stap om iets anders te doen ook sneller gezet.
   Lukt het je wel er een balans in te vinden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s