Uncategorized

Ik lees Vlaams

“Nederlandse en Vlaamse lezers hebben een sterke voorkeur voor literatuur uit hun eigen gebied” viel onlangs op verscheidene nieuwssites te lezen. Wat blijkt? Nederlanders lezen weinig Vlaamse auteurs. En vice versa. Zonde, toch?

Het zou liggen aan de promotie en het aanbod in boekwinkels, media en andere platforms. Nu ken ik in mijn directe omgeving ook niet zo 1, 2, 3 iemand die verzot is op Vlaamse auteurs. Sterker nog: er zijn maar weinigen in mijn omgeving die verder komen dan het benoemen van Hugo Claus wanneer er gevraagd wordt naar bekende Vlaamse auteurs. Gelukkig is er de laatste jaren wel enige aandacht voor ze in de media.

Wat te denken van het boekenpanel in De wereld draait door dat zowel Griet op de Beeck (Kom hier dat ik u kus) en Kris van Steenberge (Woesten) tipte? En wat te denken van de literaire prijzen als AKO en Libris, die ook Vlaamse auteurs meenemen in de long- en shortlists? Maar is dat voldoende? Ik merk bij mezelf een voorkeur voor Nederlandse auteurs boven Vlaamse auteurs, maar waar die voorkeur vandaan komt kan ik niet benoemen. En daarmee is het een vrij stomme voorkeur.

Nog altijd een van mijn favorieten: Woesten
Nog altijd een van mijn favorieten: Woesten

Want Woesten vond ik een schitterend geschreven boek, Kom hier dat ik u kus recenseer ik begin volgende week maar tipje van de sluier: amai, wat een fraai boek. Ik hou van het Vlaamse taalgebruik, dat zo exotisch klinkt voor mij, een Hollander van boven de rivieren. Ik blogde er al eens eerder over: ik hou van het Vlaams. Dus waarom niet meer Vlaams lezen?

Er zijn zoveel Vlaamse auteurs te ontdekken. Wat bijvoorbeeld te denken van Herman Brusselmans (wat helaas niet mijn smaak is), Dimitri Verhulst, Saskia de Coster, Stefan Hertmans, Tom Lanoye, Peter Terrin en Christophe Vekeman? Stuk voor stuk bekende, gerespecteerde auteurs die in Nederland wellicht een groter lezerspubliek verdienen. Hoeveel werk van deze Vlaamse auteurs hebben jullie gelezen?

Mijn (extra) voornemen voor 2015 is om meer Vlaamse auteurs te lezen. Want: waarom niet? En daarbij kan ik jullie hulp goed gebruiken: Welke auteur of welke titel raden jullie mij aan? Welk boek moet ik absoluut lezen voor dit blog? Ik hoor het graag!

23 gedachten over “Ik lees Vlaams

 1. Nog 2 van mijn favorieten? Stefan Brijs met De engelenmaker en Bart Vercauteren met Het graf van de voddenraper. Deze laatste greep met 1 stem naast de Academica Debuutprijs die toen (dankzij veel promotie) naar Peter Buwalda ging. Eeuwig zonde, is zo,n mooi poetisch verhaal! De recensies kun je op mijn blog vinden.

 2. Bedankt voor de tip van Woesten! Deze ga ik direct even reserveren bij de bieb! Ook ik wil dit jaar meer van Vlaamse schrijvers lezen, gewoon uit nieuwsgierigheid!

   1. Nee hoor, ik voel helemaal met je mee! Hij kreeg niet voor niets de Bronzen Uil in Vlaanderen! Dat gun je iedereen toch om daarvan te genieten.?

 3. Wel grappig, als Vlaming lees ik meer Nederlanders dan Vlamingen! Maar als ik dan toch wat Vlaamse auteurs mag aanprijzen, dan zou ik ‘Wij en ik’ van Saskia De Coster toch willen aanraden. En de romans van Ann De Craemer (‘Kwikzilver’, ‘De seingever’, …).

  Nog een Vlaams onbekend pareltje: ‘De stad en de tijd’ van Jonathan Robijn, met mooie korte verhalen die zich afspelen in en rond Brussel.

  Veel leesplezier en groeten uit het zuiden!

  1. Ik lees als Vlaamse boekenblogger ook opvallend veel Nederlandse auteurs! Gek he?

   Ik zou je Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs aanraden, of de boeken van Diane Broeckhoven (De buitenkant van meneer Jules, Reiskoorts, …) Of als je liever een thriller leest Charly van Patrick De Bruyn bv. Recensies op mijn blog!

 4. Ik las ooit Annelies Verbeke, haar roman Slaap! En dan heb je natuurlijk nog Mijn leven op stelten van Krista Bracke. Ook Luc Deflo heb ik wel eens gelezen, een Vlaamse thrillerschrijver. Je hebt gelijk, we zouden meer Vlaams moeten lezen en het valt immers ook onder de challenge Ik lees Nederlands, toch?

 5. Ik heb pasgeleden De mythe van Methusalem van Jo Claes gelezen en alle boeken van Bram Dehouck. Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck vond ik een van de mooiste boeken van vorig jaar. Woesten staat ook nog op mijn verlanglijstje, na je recensie maar wat hoger zetten :)

 6. Ik zit hevig te graven, maar volgens mij heb ik alleen maar boeken van Toni Coppers en Patrick Conrad gelezen. Door de bovenstaande reacties heb ik weer genoeg voer voor mijn wish-list, haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s