Must reads

Must reads: januari

Een nieuwe maand (in dit geval zelfs een nieuw jaar), een nieuwe must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Milena Michiko Flasar – Een bijna volmaakte vriendschap: uitgeverij Cossee

bijna volmaakte vriendschapIk zal het meteen toegeven: ik kijk al maanden uit naar dit boek. Aangezien deze vandaag uitkomt, verwacht ik dat Een bijna volmaakte vriendschap mijn eerste aankoop van 2015 zal zijn. Het boek gaat over het isolement waarin vele Japanners zich bevinden. De hoofdpersoon, een teruggetrokken jongeman, betreedt voor het eerst in tijden weer de buitenwereld. Hij eindigt op een bankje in een park, waar hij een kantoorklerk ziet zitten met zijn lunchtrommeltje. Eerst werpen ze alleen schuwe blikken op elkaar, maar uiteindelijk zitten ze op hetzelfde bankje en vertellen ze elkaar verhalen. Over hun leven, de tegenslagen, hun teleurstellingen en schaamte. Tot de klerk op een dag ineens niet meer verschijnt.

2: Gonzalo Torne – Echtscheiding in de lucht: uitgeverij Atlas Contact

echtscheidign in de luchtEen boek over scheidingen en ellende in de liefde; hoe leuk kan dat zijn? Ik ontdek het graag in Echtscheiding in de lucht,  een boek vol pijnlijke anekdotes over het liefdesleven van Juan-Marc. Zijn tweede huwelijk staat op springen, en hij zoekt zijn heil op Facebook en het nachtleven van Barcelona. Omdat hij wil begrijpen waarom zijn leven zo is geëindigd, denkt hij terug aan zijn eerste huwelijk met Helen, dat hem bijna zijn leven kostte. Dit lijkt me geen opbeurend, verfrissend verhaal maar wel een fijn, cynisch boek over de mislukkingen in de liefde en de eigen bijdrage van mensen daarin. Ik ben erg benieuwd of dit beeld dat ik ervan heb, zal kloppen.

3: Josh Malerman – De kooi: uitgeverij A.W. Bruna:

kooi josh malermanIk ben ontzettend benieuwd naar deze thriller. Ik hoor er namelijk al positieve geluiden over van andere bloggers. Het boek gaat over een gezin dat nog nooit hun huis heeft verlaten. Want buiten is het gevaarlijk, buiten is alles op zwart gegaan: ‘zij’ zijn buiten, en de wereld is stil gevallen. Er is geen communicatie, geen radio, geen televisie, niks. Ze mogen niet gezien worden, maar toch besluit Malorie met haar kinderen naar buiten te gaan. Weg uit hun beschermde cocon, waar de kozijnen zaten dichtgetimmerd, de ramen zijn afgedekt met matrassen en de deuren vergrendeld zijn. Ze moeten wel weg, maar zetten hiermee hun leven op het spel. Jachtig, beklemmend, gehaast: volgens mij is dit een steengoed boek.

4: Ronald Giphart – Harem: uitgeverij Podium

haremEindelijk; een nieuwe roman van Ronald Giphart! Ik bewonder zijn stijl en zijn humor en ben sinds de middelbare school al weg van zijn boeken. Ik heb het geluk gehad hem de hand te mogen schudden in 2013, en zie logischerwijs ontzettend uit naar deze nieuwe roman, Harem. Hierin schrijft Giphart over Liam, die in een Zweedse blokhut probeert zijn debuutroman te schrijven. De hoofdpersoon is zijn vader, de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope (roepnaam Mac).  Middels foto’s, geruchten en gesprekken tekent Liam het verhaal van zijn vader op, over diens jeugd in Amsterdam, het tragische lot van zijn beste vriend Hampus en het legendarische harem. Harem lijkt mij een lekker dik gevulde roman met vele verhaallijnen, voorvallen, personages en gebeurtenissen. Ik kan niet wachten! 

5: David Nicholls – Wij: uitgeverij Boekerij

wijSinds De eerste dag, dat in 2010 verscheen en ook fraai verfilmd is als One Day, wacht ik al op een nieuw boek van David Nicholls. Zijn superieure dialogen, de romantische inslag en het knap in elkaar gezette verhaal over een intense liefde hebben me voor altijd voor hem ingenomen. En nu is er dan Wij, zijn nieuwste roman. In Wij realiseert Douglas Petersen zich dat hij op het punt staat zowel zijn zoon als zijn vrouw kwijt te raken. Hij heeft een enkele zomer-roadtrip door Europa die ze samen maken om hen op andere gedachten te brengen en ze bij zich te houden. Zijn zoon gaat uit huis, en Douglas beseft dat hij de verstoorde relatie tussen hen moet zien te verbeteren voor het te laat is. Zijn vrouw vindt hun huwelijk welletjes geweest, nu ze niet meer de directe zorg voor hun zoon delen. Maar hoe wint hij haar liefde terug? Hij zal in de zomer alles op alles moeten zetten.

10 gedachten over “Must reads: januari

  1. Vooral Harem ben ik erg benieuwd naar, ik heb afgelopen jaar voor het eerst een boek van Giphart gelezen en vond dat erg goed (Ik Ook Van Jou). Ik heb hem een keer samen met Kluun gezien bij ons in het dorp en dat was ook erg leuk :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s