Boeken

Mijn 10 favo boeken door vrouwelijke auteurs

“Lees meer vrouwen!” Het is een veelgehoorde kreet op internet, en er zijn ook mooie initiatieven om lezend Nederland ‘aan de vrouw’ te krijgen. Aangezien het december is, een maand waarin ik veel zal terugblikken op het afgelopen jaar, heb ik een top tien gemaakt van de mooiste boeken, geschreven door vrouwen.

Persoonlijk lees ik zowel mannelijke als vrouwelijke schrijvers, maar ik merk -ook bij mezelf- dat de balans nogal eens doorslaat naar de mannelijke kant. “Niks mis mee, toch? Als het boek maar goed is.” Natuurlijk, maar het probleem met die doorslaande balans is dat de vele prachtige boeken die door vrouwen worden geschreven, vaak niet het brede publiek bereiken waar ze zoveel recht op hebben. Dit zal ook blijken uit mijn onderstaande lijstje van tien boeken die door vrouwen zijn geschreven en die ik dit jaar las.

Mijn tien bevatten zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs, en de genres lopen uiteen van literatuur tot chicklit. Van elke titel heb ik dit jaar op dit blog een recensie geschreven. Neem mijn lijstje door en bedenk ook eens voor jezelf: wat waren voor jou de mooiste boeken geschreven door vrouwen dit jaar?

 • Eva Kelder – Het leek stiller dan het was: Een verbluffend mooie roman over het uitvliegen van een meisje die zichzelf constant naar beneden haalt. Gevoelig, precair en ontroerend.
 • Gillian Flynn – Verloren vrouw: De slimst opgezette thriller die ik in tijden las. Flynn speelt met psychologie, zet haar lezers continu op het verkeerde been en weet -ondanks de opzet- de spanning erin te houden.
 • Bregje Hofstede – De hemel boven ParijsDeze roman gaat over de opbloeiende liefde tussen docent en studente in Parijs, en de geschiedenis die zich daarbij in zijn hoofd lijkt te herhalen. Ik was getroffen door de stijl, de diepgang van de personages en het verloop van het verhaal.
 • Karin Amatmoekrim – De man van veel: Het gym mag dan haar bekendste boek zijn, ik werd ontzettend gegrepen door De man van veel. Dit waargebeurde verhaal, ingekleurd met de creativiteit van Amatmoekrim, bezorgde mij kippenvel, liet me niet meer los en is ontzagwekkend mooi geschreven.

eva kelder het leek stiller dan het was

 • Julia Keller – Onderhuids: Een thriller schetste zelden zo’n treffend, naargeestig tijdsbeeld. Keller blinkt uit in het opwekken van ongemak, kruipt bij haar lezers onder de huid en laat je compleet overdonderd en verdwaasd achter.
 • Elisabeth Ostnas – Koortsmeisje: Dit -veel te- dunne boekje heeft me totaal verrast. In koortsachtige, gejaagde zinnen beschrijft Ostnas de waanbeelden van een jong meisje wiens stiefmoeder dood gevonden wordt. Het verhaal zit het meisje dicht onder de huid, en het is onmogelijk dit verhaal halverwege te laten liggen. Door moet je, door!
 • Petra Kruijt – Laat me jou zijn: Mijn boeksister heeft een prachtige roman geschreven over twee zussen die elk liever op de ander willen lijken. Het bevat humor, liefde, goede plotontwikkeling en is zonder meer de leukste chicklit die ik dit jaar las!
 • Maartje Wortel – IJstijd: De manier waarop dit verhaal verteld is, is even bijzonder als huiveringwekkend. De liefde tussen James en Marie is gedoemd te mislukken, en Vogel gebruikt de taal als speeltje om hier een beeld van te schetsen. Prachtig, zowel in schrijfstijl als verhaalvorm.

koortsmeisje

 • Anne-Gine Goemans – Glijvlucht: Dit boek heeft me ontzetend verrast; ik had niet verwacht dat het zo leuk, liefdevol en aandoenlijk zou zijn. Goemans coming-of-age roman is vlot geschreven, bevat humor, wonderlijke personages en ongewone situaties, elk even treffend en liefdevol beschreven door Goemans.
 • Marisha Pessl – Nachtfilm: Dit is niet zozeer een boek dat gelezen moet worden, maar wat beleefd moet worden. Het bevat niet alleen tekst, maar ook foto’s, krantenknipsels, internetpagina’s en ander visueel materiaal. Het totaalplaatje is overdonderend, en ondanks het grote aantal pagina’s wordt je vervoerd, vergeet je de wereld om je heen en word je onderdeel van de spookachtige wereld die Pessl schetst.

Hebben jullie een -of meerdere- titel(s) gelezen? Wat vonden jullie van deze boeken?

19 gedachten over “Mijn 10 favo boeken door vrouwelijke auteurs

 1. Ik heb geen enkel boek van je lijstje gelezen, maar ik lees op tijd en stond ook wel vrouwelijke auteurs. Mijn favorieten: Lisa Jackson, Sharon Bolton, Marelle Boersma, Hella S. Haasse en natuurlijk Jojo Moyes!

  1. Fijne namen, ik heb ze opgeschreven. Jojo Moyes vind ik ook een fijne schrijfster, Marelle Boersma heb ik nog altijd ‘klaarstaan’, zucht: lange leeslijst! Lisa Jackson en Sharon Bolton ken ik niet van naam dus die zoek ik op, en Hella S. Haase: ik moet tot mijn schaamte bekennen nog niks van haar te hebben gelezen..oeps! Tijd om daar verandering in te brengen :-)

 2. Ik ken geloof ik maar de helft van de boeken, maar ik ben blij één van mijn favorieten tegen te komen (‘Glijvlucht’). Naast jouw rijtje wil ik graag Elke Geurts en Jannah Loontjens noemen.

 3. Ik ken geloof ik maar de helft van de boeken, maar ik ben blij één van mijn favorieten tegen te komen (‘Glijvlucht’). Naast jouw rijtje wil ik graag Elke Geurts en Jannah Loontjens noemen.

 4. Het leek stiller dan het was, dat is sowieso mijn favoriete boek van 2014. Naast IJstijd heb ik niets van je lijst gelezen. Er staan wel wat vrouwelijke auteurs op mijn ‘to read’ lijstje, waarover sowieso binnenkort een blog.

 5. volgens mij heet de schrijver van IJstijd Maartje Wortel.

  een tip: Siri Hustvedt. ze schrijft zeer interessante romans. Nederlandse vrouwen: Nina Weijers en Nina Polak schreven beide een indrukwekkend debuut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s