Uncategorized

Mijn favoriete boekstagrammers

Ik zei het al eerder: Ik hou van Instragram. Omdat ik visueel ben ingesteld -ik let in films bijvoorbeeld ook altijd op kleine details in de achtergrond of het decor an sich- hou ik ervan me op deze social media-app te presenteren als boekblogger. Wat ik doe buiten het bloggen om en wat ik lees, presenteer ik hier in beeld. 

Het fijne van Instagram is dat ik niet de enige ben die dit zo doet. Er valt, zeker op literair gebied, zoveel te ontdekken. Veel medebloggers hebben een account (denk: Jenny, Judith, Miranda, Inge, Yolanda en nog vele anderen) maar ook veel uitgeverijen en schrijvers. Hun accounts bieden mij een uniek kijkje achter de schermen, en datzelfde hoop ik via mijn eigen account ook te doen. Wat ik echter nog leuker vind is rondstruinen op Instagram en nieuwe boek-accounts ontdekken. Ik kan enorm gegrepen worden door vorm, kleur en thematiek.

Op basis van deze drie voorkeuren heb ik een overzicht gemaakt met mijn tien favoriete boek-Instagramaccounts. Dit zijn zowel Nederlandse -hoewel niet heel veel- als ook buitenlandse accounts; foto’s zijn immers universeel.

1: @Ernest_hedgingway – De literaire egel met de perfecte naam. Dit egeltje claimt van lezen en slapen te houden en dit uit zich in uiterst schattige foto’s van het egeltje met zijn neus -ogenschijnlijk- in boeken, naast boeken, op boeken en tussen boeken. Ik kan met een gerust hart zeggen dat dit kleine egeltje mijn hart heeft gestolen.

2: @Cinnamon_reads: Dit is de -Engelstalige- Instagram van een Nederlandse blogster, die op www.cinnamonetcetera.nl in het Engels blogt over vooral boeken. Ik volgde haar al voor ik doorhad dat ze een Nederlandse is en bovendien -sinds kort- blogt. Haar foto’s zijn stilistisch bijna altijd perfect, en ze weet me steeds te verrassen door goede titels mooi in beeld te brengen, en creatief met haar manier van fotograferen om te springen.

3: @Lottelikesbooks: Haar naam zegt het al: Lotte houdt van boeken. Deze Duitse boekverslaafde volg ik al langere tijd en ze blijft me verbazen met 1; de hoeveelheid foto’s die ze post en 2; de goede kwaliteit van deze foto’s. Het is altijd prettig om bij anderen af te kijken hoe zij hun Instagram-acount inrichten, en @lottelikesbooks stelt eigenlijk nooit teleur. Het meest jaloers ben ik op haar fijne boekenkasten, die ze dan weer op kleur, dan weer op thema presenteert.

4: @Bookmateriality: Deze boekenliefhebster is volgens eigen zeggen ‘gefascineerd door de materialen van boeken en de leeservaring zelf’. En dat levert interessante foto’s op. Minimalistische foto’s met enkel een boek en een bordje eten erop, boekselfies -zowel binnen als buiten-, drukke boekenkasten of juist simplistische foto’s van een boek in een hand met een gekleurde achtergrond. De mix werkt: het is altijd afwachten wat haar volgende foto zal worden, maar dat het aantrekt, staat voorop.

5: @Darnius: Ik vond @Darnius via onze gedeelde voorkeur voor Haruki Murakami. Deze account kent meerdere, prachtige, foto’s van het werk van Murakami. De foto’s zelf zijn minimalistisch, treffend en altijd een tikje duister. Felle kleuren zul je op dit account niet tegenkomen, maar dat is juist de kracht en de herkenning. Boekfoto’s worden afgewisseld met zomaar ineens een foto van een bewolkte hemel met overvliegende vogels. Voorzien van een boekquote, dat dan weer wel.

6: @Bookselfish: De quote waarmee deze boekliefhebber zich voorstelt is: “Books are friends, not food“. Een op zichzelf niet zo veelzeggende quote want: wie zou er nou boeken eten? Maar het verwijst naar Finding Nemo, waarin een stel haaien zegt: “Fish are friends, not food“. De foto’s zijn licht -iets te overbelicht misschien zelfs- maar doen stuk voor stuk romantisch aan. Bij deze boekliefhebber is het makkelijk wegdromen over boeken, boeken en nog eens boeken.

7: @Books.photography: De accountnaam zegt het al: hier worden boeken gefotografeerd. Enkel boeken, en niks anders. Geen verdwaalde kerstboom, geen verdwaalde Starbucksbeker, gewoon: puur boeken. Met witte, dan wel lichte, achtergrond, en een korte vraag of kort onderschrift erbij. De foto’s van @books.photography zijn even overzichtelijk als rustgevend.

8: @Lillytales: Deze Australische boekfanaat is niet alleen blogger, zelfbenoemd bibliophile en boekrecensent maar ook boeklegger-maakster. Via haar website kunnen deze houten boekenleggers gekocht worden, en ze deelt haar creaties natuurlijk ook via Instagram. Daarnaast deelt ze veel boekenfoto’s, die elk licht en zacht van kleur zijn en vooral niet te duister en hysterisch druk. En daar ben ik sowieso een voorstander van.

9: @Penguinbooks: Deze uitgever van de mooie, welbekende pockets houdt zich bezig met allerlei facetten van de literatuur, niet enkel met hun eigen uitgaves, hoewel die natuurlijk de boventoon voeren. Ze regrammen (Instagram’s versie van retweeten) foto’s van andere boekliefhebbers, staan stil bij belangrijke literaire events en feestdagen en hebben bovendien humor.

10: @Vintagebooksdesign: Dit is de meest artistieke boekaccount die ik volg. De makers van dit account zijn creatief, posten veel foto’s en weten steeds weer te verbazen. Zo hebben ze van 9 foto’s samen 1 geheel weten te maken. Hoe? Elke foto beslaat een hoekje uit een boek en samen vormen ze het boek. Verder brengen ze altijd bijzondere omslagen in beeld, maar ze zijn ook niet vies van mooie architectuur en andere vormen in ‘het wild’.

Kennen jullie een van deze accounts? Of weten jullie een account die hier niet tussen staat maar die het vermelden absoluut waard is? Laat het me vooral weten! 

*Mij volgen op Instagram? Dat kan via @toffetessa ;-) *

Advertenties

9 gedachten over “Mijn favoriete boekstagrammers

 1. Instagram? Ik kijk wel eens als iemand een linkje op twitter achterlaat of zo, maar verder heb ik er nog nooit wat mee gedaan. Het is eigenlijk gewoon een verzameling plaatjes? Met commentaar erbij? Maar weer anders dan Pinterest (daar vind ik niets aan)?

  Jij maakt me nu wel nieuwsgierig. Misschien toch eens kijken. Ga ik eerst jou volgen, en dan zien we wel weer. :-)

  1. Haha ja het is Twitter zonder tekst ;-) Inclusief hashtags, de mogelijkheid om mensen via een @ te taggen en natuurlijk mensen volgen en gevolgd worden .
   Ik vind foto’s altijd erg leuk, dus voor mij is Instagram perfect. Kom er dus maar gauw bij!

 2. Ik hou ook van Instagram. Heerlijk om zo door wat foto’s te struinen en ik vind het ook een fijne app om zelf foto’s te delen (overigens niet alleen maar over boeken). Bedankt voor de tips, ik ze volgens mij niet allemaal, dus die ga ik zeker even bekijken.

 3. Aaah wat lief Tessa! Dankjewel :) En even genoemd worden tussen Ernest Hedgingway en Lottelikesbooks is echt heel fantastisch, want ik vind beide accounts echt fantastisch! Ik ben bang dat ik de kwaliteit en kwantiteit van lottelikesbooks lang niet haal, (hoe doet ze het!!??) maar je moet ergens beginnen. <3

 4. Wat een leuke blogpost! Altijd leuk om nieuwe accounts te ontdekken. Ik moest gniffelen om “geen verdwaalde Starbucksbeker”, want dat vind ik ook maar niks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s