Uncategorized

Must reads: December

Een nieuwe maand, een nieuwe must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Werner Brauning – Rummelplatz: Uitgeverij Lebowski

rummelplatzRummelplatz wordt ofwel een prachtige, intense roman ofwel een dikkerd die ik liever in de hoek werp. Het is in ieder geval een boek dat mij enorm aantrekt, al is het alleen al omdat dit een zogenoemde ‘verboden roman’ was toen deze voor het eerst werd uitgegeven. Rummelplatz gaat over het leven in de DDR tussen 1949 en 1953. In een fictief mijnstadje komt een schare bijzondere personages bijeen die elk hun eigen draai in de naoorlogse dagen proberen te vinden. Dit vuistdikke boek ligt op de tafel te wachten tot ik eraan durf te beginnen. Dat zal niet lang meer duren, ik ben ontzettend benieuwd!

2: Cecilia Ahern – Love, Rosie: Uitgeverij Prometheus

love rosieAlweer een Ahern op mijn must reads. In juli stond haar roman Zo word je verliefd nog op mijn lijst, en nu haar nieuwste roman Love, Rosie. Ik heb sinds P.S. Ik hou van je geen roman van Ahern meer gelezen, dus beide boeken staan op mijn NTL-lijst gegrift. Love, Rosie gaat over Alex en Rosie, die sinds hun kindertijd onafscheidelijk zijn. Waneer Alex met zijn ouders van Dublin naar Boston verhuisd, stort haar wereld in. Maar, besluit ze, als ze een studie gaat volgen in Boston, hoeft ze slechts een jaar zonder Alex te overbruggen. Helaas komt het leven tussen haar en haar plannen te staan, maar altijd blijft ze in haar achterhoofd verlangen naar Alex.

3: Arto Paasilinna – De zelfmoordclub: Uitgeverij Wereldbibliotheek

zelfmoordclubDit boek, uit 2012, met een even bizarre als duistere titel, heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Dit komt door mijn voorkeur voor aparte verhaallijnen. Denk: David Sedaris en Haruki Murakami, maar zeker ook John Irving met zijn beren en worstelen. Het boek gaat over een groep mensen die in een bus naar het Noorden van Finland rijdt om, elk om hun eigen redenen, zelfmoord te plegen. Onderweg komt elk van hen echter terug op hun beslissing, maar de buschauffeur is vastbesloten het oorspronkelijke plan uit te voeren. Hoewel de titel een duister verhaal beloofd, lijkt me dit juist een maf, komisch boek over het leven, in plaats van het verlaten van het leven.

4: Olga Kortz – Onnozele kinderen: Uitgeverij Prometheus

onnozele kinderenOlga Kortz verkreeg festivalfaam op onder andere Night Writers en Lowlands, en met Onnozele kinderen debuteert ze als romanschrijfster. In de roman wordt het leven van Olga Kalf onder de loep gelegd door Olga Kalf. Ze werkt als talentvolle copywriter bij een pr-bureau, maar merkt dat ze in het dagelijks leven niks met haar talent kan. Wanneer haar relatie verbroken wordt, worstelt ze met de vraag hoe het mogelijk is lief te hebben in een wereld die daar niet op zit te wachten. Ze houdt zichzelf en de maatschappij een spiegel voor. Waar is het misgegaan? Onnozele kinderen wordt omschreven als een ‘meedogenloos’ boek, met ‘vlijmscherpe observaties’.

5: Karen Rose – Heb je me gemist?: Uitgeverij De Fontein

heb je me gemistKaren Rose is een thrillerschrijfster waarmee ik dit jaar voor het eerst kennis maakte. Haar thrillers bevatten niet alleen veel spanning, maar ook een vleug romantiek. Haar nieuwste thriller Heb je me gemist? gaat over hoofdofficier van justitie Daphne Montgomery. Na een zware tijd heeft ze een goed leven opgebouwd voor haar en haar zoon, maar dan wordt hij ontvoerd. Haar vertrouwen in de medemens wordt danig op de proef gesteld, en ze vermoedt in eerste instantie dat de ontvoering van haar zoon te maken heeft met een recente zaak waar ze aan werkt, maar niets is minder waar. Het blijkt een persoonlijke aanval te zijn, en met FBI-agent Joseph Carter probeert ze de ware toedracht te achterhalen en haar zoon terug te krijgen.

Advertenties

12 gedachten over “Must reads: December

  1. Ik ben vooral benieuwd naar Rummelplatz en De zelfmoordclub. De laatste doet me qua bizarheid wat denken aan de film ‘Little miss sunshine’, ken je die? Zo niet, lijkt die me wel wat voor jou :-) Ik hou ook wel van dingen die in eerste instantie niet lijken te ‘kloppen’.

      1. Ja klopt, maar volgens mij draait Love, Rosie nog niet, maar het leek me inderdaad wel een leuke film :) Van het andere boek wist ik eigenlijk niet dat daar een film van was :O

  2. Leuk! Ik heb ‘De zelfmoordclub’ al een tijd in mijn kast staan omdat iemand het me aanraadde en het mij ook meteen aansprak. Toch is het er nog niet van gekomen om het te lezen. Ik heb net een ander boek uit, dus ik ga er vandaag meteen in beginnen!

  3. Leuk! Ik heb ‘De zelfmoordclub’ al een tijd in mijn kast staan omdat iemand het me aanraadde en het mij ook meteen aansprak. Toch is het er nog niet van gekomen om het te lezen. Ik heb net een ander boek uit, dus ik ga er vandaag meteen in beginnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s