Boeken

Sinterklaas literatuur

Met het Sinterklaasfeest voor de deur is het tijd om te kijken naar boeken die over de goedheiligman zijn geschreven. Niet perse de kinderboeken -hoewel ook in deze categorie opvallende, mooie titels terug te vinden zijn- maar vooral de meer volwassen boeken. Want ja, ook die bestaan.

steek je familie in de kleren1: David Sedaris – 6 tot 8 zwarte mannen: Het meest hilarische Sinterklaasverhaal dat ik heb gelezen komt van de meest getalenteerde korte verhalen-schrijver David Sedaris. Deze maand verschijnt het boek 6 tot 8 zwarte mannen, waarin ook zijn kijk op andere traditionele feesten is opgenomen, maar ik bedoel hier puur en alleen het korte verhaal zoals deze in de bundel Steek je familie in de kleren werd gepresenteerd. Een unieke kijk op de Sinterklaasviering, door de ogen van een op en top Amerikaan. In pijnlijk sarcastische zinnen beschrijft hij hoe belachelijk maar ook grappig het Sinterklaasfeest voor niet-Nederlanders is.

herman finkers2: Herman Finkers – Sinterklaas en de arme kindertjes: Herman Finkers schreef eerder al zijn eigen visie op het kerstverhaal, en nu is hij in de Sinterklaasviering gedoken. Bijzonder hierbij is dat hij niet alleen een leuk verhaal vertelt, maar dat er meerdere lagen zitten in de Sinterklaas-traditie. In dit boek, dat helaas slechts 32 pagina’s telt, komt Sinterklaas negen arme kindjes tegen, die hij redt. Finkers’ Sinterklaasverhaal bevat allerlei verwijzingen naar de traditionele Sinterklaasvertelling, waarover de komediant in De Wereld Draait Door uitgebreid vertelde.

3: Charlotte Dematons – Sinterklaas: In dit prentenboek vertelt Dematons over Sinterklaas, zijn afkomst, zijn woning, zijn pakjesboot en zijn Pieten zonder daarbij woorden te gebruiken. Het verhaal wordt enkel via illustraties verteld. Prachtige illustraties vol kleur, details en gevoel. Dematons won voor haar boek, dat uit 2007 stamt, in 2008 de Gouden Penseel -de literatuurprijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het voorafgaande jaar. Sinterklaas is een prachtig prentenboek, met een bijzondere omslag, en unieke illustraties.

Een voorbeeld van de prachtige prenten die in Sinterklaas staan.
Een voorbeeld van de prachtige prenten die in Sinterklaas staan.

arie bijl sinterklaas4: Jan de Bas & Arie Bijl – Sinterklaas, de mooiste Sinterklaasgedichten uit de Nederlandse literatuur: “Sint zat te denken, wat hij jou zou schenken”. Een klein beetje dichten voor Sinterklaasavond kunnen de meesten van ons wel, maar de poëzie in dit boek gaat toch iets verder dan dat. Voor de gedichten die in deze bundel zijn opgenomen is gekeken naar ‘de esthetische waarde, ook gekeken naar literair historische waarde en de toegankelijkheid van de gedichten’. Het zijn gedichten over Sinterklaas, of aanverwante zaken. Er zijn 136 gedichten opgenomen in dit boek. Onder de dichters bevinden zich Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans en Willem Wilmink. 

wild geraas5: Arnold-Jan Scheer – Wild geraas: Het enige non-fictie boek in deze reeks is tevens de meest interessante. In Wild geraas reist schrijver Arnol-Jan Scheer letterlijk de geschiedenis van Sinterklaas achterna. Hij komt op onbestemde plaatsen in Europa, ontmoet vreemde figuren en duikt diep in de geschiedvertelling van de goedheiligman. Wie waren zijn voorouders? Waar komt hij vandaan? Welke volksvertellingen zijn er? In Wild geraas tracht Schreer hierop een antwoord te geven.

* Bonusboek: Vonne van der Meer’s verhalenbundel December. Hierin staan verhalen die zich zowel rond de kerst- als Sinterklaasperiode afspelen.*

Advertenties

6 gedachten over “Sinterklaas literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s