Boeken

Hertmans wint AKO Literatuurprijs

Gisteravond werd in de uitzending van Nieuwsuur de winnaar van de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt. De winnaar is Stefan Hertmans met het boek Oorlog en Terpentijn van uitgeverij De Bezige Bij.

Hertmans was met nog vijf andere mannen genomineerd voor deze prestigieuze literatuurprijs, waaraan bovendien een geldprijs van €50.000,- aan verbonden is. Hertmans kreeg de prijs overhandigd uit handen van Job Cohen. Het boek gaat over de Eerste Wereldoorlog, waaraan de grootvader van Hertmans deelnam. De achterflap leest:

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Door de verhalen uit zijn jeugd vermoedde Hertmans dat de inhoud wel eens onthutsend kon zijn. Jarenlang durfde hij de schriften niet te openen. Tot hij het wél deed, en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.

Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. Hij citeert uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen,om uiteindelijk de ware toedracht te ontsluieren.

Opmaak 1

De jury roemde het boek door het onder andere een ”late meesterproef en onmiddellijke klassieker’ te noemen. Ook schreven zij: “Oorlog en terpentijn is een meesterlijk geschreven relaas van een dramatisch leven en een stuk Gentse familiegeschiedenis.”

Andere genomineerden dit jaar waren Tom Lanoye, K. Schippers, Guus Kuijer, nieuwkomer Wessel te Gussinklo en Frans Westerman.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s