Boeken

Book Detectives: Kooyker

Boeken kopen via internet? Waarom niet boeken kopen in de boekhandel, een boekhandel bij jou in de stad? Nederland is mooi, en elke stad bevat prachtige, unieke boekhandels. Boekhandels die verloren gaan in het aanbiedingsgeweld van de internetsites, de grote handelaren en de illegale downloads. Boekhandels met persoonlijke service, lezingen, boekpresentaties en een uniek assortiment. Tijd dus om deze lokale boekhandels in kaart te brengen met de Book Detectives.

Vandaag laat ik jullie kennismaken met Boekhandel Kooyker in Leiden.

kooyker entree
Boekhandel Kooyker, gelegen in een drukke, gezellige winkelstraat in hartje Leiden.

Kooyker is verbonden met de geschiedenis van Leiden. De boekhandel kent zijn bestaan in 1863 en is sinds mei dit jaar weer geopend, in de Breestraat. Hiervoor was het onderdeel van Selexyz en Polare, maar moest wegens het faillissement van deze boekketen voor langere tijd sluiten. Willeke van der Meer heeft de boekhandel nieuw leven in geblazen. Een winkel met een levendige geschiedenis dus.

Kooyker is weer terug in hartje centrum. In de drukke, gezellige Breestraat prijkt Kooyker weer op de gevel. Bij binnenkomst valt echter direct op dat er nog wordt gewerkt aan de nieuwe winkel. De wanden zijn rijkelijk gevuld met boeken maar in het midden van de winkel is nog ruimte over voor tafeltjes met boektitels. Het is een ruime winkel, en deze wordt nu deels goed ingevuld. Aan de rechterzijde is een lange wand met tijdschriften, hiernaast zijn de kookboeken, en verder de winkel inlopend staan hier de non-fictie titels. De rechterzijde is bestemd voor de kassa’s, de literatuur, het Engelse aanbod, fantasy en jeugd.

Het assortiment

Wat direct opvalt is de ruime collectie literatuur, Engelse boeken en fantasy. Deze drie genres zijn rijkelijk vertegenwoordigd. Er is zelfs een Fantasy Leeswijzer in de winkel terug te vinden. Ik was aangenaam verrast door de grote collectie fantasyboeken; meestal is dit een ondergeschoven kindje in boekhandels, maar bij Kooyker zien ze in dat het fantasygenre groeit, en een grote fanbase heeft. Ook de Engelse boeken zijn rijkelijk vertegenwoordigd. Ik zag vele toptitels terug in zowel de wandkasten als op het tafeltje dat ernaast staat. Onder andere nieuwste David Nichols, Haruki Murakami en Graeme Simsion liggen klaar om meegenomen te worden.

Kooyker english tafel
De Engelse toptitels verzameld op een kleine tafel: met onder andere David Nicholls, Ali Smith, Graeme Simsion en Sarah Waters
Zelden heb ik zoveel fantasy-boeken in een boekhandel aangetroffen.
Zelden heb ik zoveel fantasy-boeken in een boekhandel aangetroffen.

En dan de Nederlandse literatuur. Deze wand loopt door van de kassa tot de trap in het midden van de winkel, waarna het genre afgewisseld worden door de Engelse boeken en de fantasy-hoek. Ik heb hier menig boek terug kunnen vinden, en kocht hier zelfs een boek voor mezelf: Albrecht en wij van Lodewijk van Oord. Ik heb ook gekeken voor een nieuwe Murakami om aan mijn collectie toe te voegen, maar het merendeel van de aanwezige Murakami’s heb ik al in bezit. Desondanks stonden er toch negen titels van Haruki Murakami in de wandkasten. Een goede score.

Volle wandkasten vol literaire titels: zo zie ik het graag.
Volle wandkasten vol literaire titels: zo zie ik het graag.
kooyker Murakami
Een mooie hoeveelheid Murakami’s in de schappen: altijd een goede graadmeter.

Hier zag ik dat Kooyker net als Boekhandel Veenendaal in Amersfoort gebruik maakt van bandjes. Hierop delen boekhandelmedewerkers hun boekentips; ze lichten op het bandje, dat om het omslag zit, toe waarom je die specifieke titel niet mag missen.

Achterin de winkel is de kinderhoek, maar deze is niet erg opvallend. Het is niet duidelijk kenbaar, behalve het plakkaat Jeugd dat boven de kasten hangt. Ook de kinderboeken zijn goed vertegenwoordigd, en ook dit genre heeft een eigen aanbiedingstafeltje. Helemaal achterin staan de meer serieuzere boeken; kunst- en fotografie, hobbyboeken en andere non-fictie. Ook is er een muur met Ramsj-titels.

kooyker jeugd

Het interieur

Toen ik binnenkwam zag ik dat dit een winkel is die nog bezig is te vernieuwen. De inrichting vindt voornamelijk aan de wanden plaats. Een enkele tafel hier en daar bieden aanbiedingen, toptitels en bijzondere titels, zoals een grote Nederlandsche Vogelen 1770-1829 van Nozeman & Sepp. Achter de trap, die naar de eerste verdieping leidt -die nog ingericht moet worden- staat een enorme houten tafel. Hier kunnen signeersessies worden gegeven, en andere activiteiten verzorgd.

kooyker bosatlas
Bijzondere titels bij Kooyker: bijvoorbeeld dit reusachtige Nederlandsche vogelen 1770-1829.

Daarnaast is de ruimte om, rond en naast de trap handig gebruikt. De trap bevindt zich in het midden van de winkel, maar vormt geen obstakel maar een handig kernpunt van toptitels, aanbiedingen en speciale koopjes. Aan weerskanten van de trap zijn bijzondere titels terug te vinden. Links de literaire aanbiedingen, aansluitend bij de literaire boeken aan die kant van de winkel, rechts hebbedingetjes als kalenders en kaartjes en de top 10 bestverkochte boeken. De ruimte onder de trap wordt benut voor enerzijds een computer voor medewerkers om informatie op te zoeken en in te voeren, en anderzijds voor lage tafeltjes met daarop enkele boeken tentoongesteld, zoals bijvoorbeeld het enorme boek Nederlandsche vogelen 1770-1829.

Langs, onder en naast de trap staan meerdere aanbiedingstafels en -rekken.
Langs, onder en naast de trap staan meerdere aanbiedingstafels en -rekken.
kooyker boekenkraam
Naast de kassa staat een interessante boekenkar, die bovendien te koop is!

Het eindoordeel

Kooyker is een begrip in Leiden, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast werd toen ik in de winkel rondliep. Het is een ruim, overzichtelijk pand met een meer dan respectabele collectie boeken. De literatuurwand is indrukwekkend, het aantal Engelse titels is verrassend en de manier waarop Kooyker inspringt op de toenemende interesse in fantasyboeken is vooruitstrevend.

De inrichting van de winkel mag dan niet spectaculair zijn, dit doet niks af aan de hoge kwaliteit en kwantiteit boeken die zij hier beschikbaar hebben. Ik heb hier een boek gekocht die hoog op mijn wensenlijstje stond en ik heb hier in alle rust rond kunnen lopen -hoewel het personeel erg behulpzaam was en mij in eerste instantie vroeg of ik ergens mee geholpen kon worden. Wie in Leiden is moet absoluut eens bij de vernieuwde Kooyker komen kijken, het is een bezoekje meer dan waard.

  • Deze boekhandel is geschikt voor: Echte boekliefhebbers
  • De beoordelingspunten die Kooyker krijgt zijn:4, Ruime keuze, uurtje blijven hangen
  • kooyker plattegrondBoekhandel Kooyker
  • Breestraat 93, Leiden
  • Twitter: @Kooykerleiden
  • Website: http://www.kooyker.nl
  • Facebook: Jazeker, klik hier.
  • Telnr: 071-3040130

Ook op pad als Book Detective? Lees hier hoe je mee kunt doen!

LOGO

 

12 gedachten over “Book Detectives: Kooyker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s