Boeken

Freaky Vrijdag Vraag

Eergisteren schoot er zomaar een gemene vraag door mijn hoofd. Een vraag die in mijn hoofd is rond blijven spoken, en waarmee ik jullie nu ook graag lastig val. De Freaky Vrijdag Vraag. 

De vraag die bij mij is binnen geslopen en die maar niet wil verdwijnen is: Welk boek/ welke boeken zou je redden als er thuis brand uitbreekt?*

keep-calm-and-save-the-books-5

Nu weet ik niet hoe jullie thuissituatie is, maar mijn huis is redelijk volgepakt met boeken. In boekenkasten, naast het bed, in stapeltjes naast de tv, zelfs in het hok! Maar welke van deze talloze boeken zou ik redden als er brand uitbreekt? Ten eerste zou ik wensen dat ik de tegenwoordigheid van geest heb om een grote mand te pakken en daar alles ingooi. Op die manier zijn er meer boeken mee te nemen. Terwijl ik deze post schrijf, dwaalt mijn oog steeds af naar mijn collectie Harry Potter-boeken. Deze zouden gegarandeerd in de mand terechtkomen.

Daarnaast zou ik ook zeker mijn e-reader grijpen, want: meerdere titels gegarandeerd onder mijn hoede. En dan.. blijft het leeg. Ik staar naar mijn boekenkasten en twijfel over het meenemen van alle titels. Ik kan zo gauw geen concrete selectie maken. Het komt er denk ik eerder op neer dat ik een grote graai in de kast maak en mijn mand zo ver mogelijk vul, ongeacht welke boeken erin belanden. Omdat ik dan toch bij de Harry Potter-hoek begin betekent dit ook dat mijn Bridget Jones-collectie, Het leek stiller dan het was van Eva Kelder, De overdosis van Helen Fitzgerald en De mannenmaker van Petra Kruijt veilig zouden worden gesteld, aangezien deze naast en op de Potter-boeken liggen.

Ik hoop natuurlijk dat ik nooit in een dergelijke situatie terecht kom, maar je weet het maar nooit. Hoe zit het met jullie? Welke boeken zouden jullie redden bij een eventuele brand? 

*Het redden van boeken komt uiteraard bovenop het veiligstellen van overige zaken, zoals foto’s, een laptop, geld, je partner, etc ;-)

20 gedachten over “Freaky Vrijdag Vraag

 1. Pfff.., ik moet er niet aan denken! Ik ben al weken bezig met mijn top 10 favoriete boeken, dus ik denk dat die het worden. Alhoewel, ik heb een prachtige Couperus-uitgave waarvan de oplage beperkt is, misschien moet ik die mee grissen. De rest leen of koop ik dan wel weer!

  1. Haha nee ik ook niet! Ik zat bij jou inderdaad wel te denken aan je Couperus-collectie (ik ga er voor de goede orde vanuit dat je die hebt). ‘Normale’ boeken zijn gelukkig vrij goed vervangbaar, maar zo’n speciale uitgave zou ik ook bewaren!

 2. YAY jij weet waar je bezoekers van houden hihi, ben dol op dit soort vragen!

  Tot 2 juli zou ik gezegd hebben: geen één, ik zou eerder mijn 3 “herinneringsbakjes” meenemen, maar na 2 juli zou ik zeggen: Dansen in de Hemel (waar ik in sta met mijn recensie) en Victus, de Engelse versie omdat de schrijver deze gesigneerd heeft (en voorzien heeft van een mooie boodschap) en de NL versie van dit boek omdat ik zo ondertussen verslaafd ben aan dat boek hahaha.

 3. Ik moest glimlachen toen ik je laatste zin las, want ik wou meteen antwoorden dat ik eerst onze cavia’s wil redden en vervolgens de onvervangbare foto’s. :) Wat boeken betreft zouden bij mij ook in de eerste plaats de Harry Potter-boeken in dat mandje belanden. In theorie zijn de meeste materiale zaken vervangbaar, dus ik vermoed dat ik naast de HP-reeks vooral gesigneerde boeken zou proberen mee te nemen op weg naar buiten.

  Ik hecht vooral veel belang aan al die onvervangbare zaken waar mooie herinneringen aan verbonden zijn. De print die we kochten tijdens onze huwelijksreis, foto’s, souvenirs, …

 4. Oh, wat een lastige zeg. Geloof dat ik, heel eerlijk gezegd, waarschijnlijk buiten op straat zou staan zonder ook maar iets mee te nemen (partner of kinderen heb ik niet, dat scheelt, haha).

  Gelukkkig staat de boekenkast van mijn woonkamer voor het raam, dus een optie zou nog zijn om zo veel mogelijk boeken naar buiten te gooien :-) Maar anders wordt het waarschijnlijk mijn gesigneerde Stephen Fry, mijn e-reader en fotoboeken.

 5. Mijn Lord of the Rings omnibus en zoveel mogelijk van mijn collectie van boeken van Raymond Feist. Ik hang toch het meest aan mijn fantasyboeken.

 6. Na mijn partner, foto’s en ander dierbare herinneringen zou ik denk ik mijn oude kinderboeken redden en mijn gesigneerde exemplaren, omdat daar de meeste herinneringen aan kleven. Alle andere boeken zijn vervangbaar.

  1. Klopt, boeken zijn inderdaad goed vervangbaar. Kiezen voor titels waarmee je een ‘band’ hebt lijkt me dan ook een verstandige keuze.
   Ik hoop dat ik in zo’n situatie mijn hoofd koel hou en de juiste dingen meeneem maar ik ben bang dat ik als een kip zonder kop en met mijn handen boven mijn hoofd geheven gillend de deur uitren ;-)

 7. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik boeken mee zou nemen, wel mijn fotoboeken omdat die grotendeels onvervangbaar zijn maar qua boeken… nee, ik heb (helaas) geen bijzondere exemplaren of gesigneerde boeken dus nee…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s