Boeken

Mijn must read klassiekers

De Augustus Klassieke Literatuur Maand (AKLM) van mede-blogster Sandra ligt nog maar net achter ons, maar daarmee is mijn drang om klassiekers te lezen niet verdwenen.

Ik las To Kill A Mockingbird van Harper Lee en Nooit meer slapen van W.F. Hermans. Maar ik wil meer klassiekers lezen, zowel Nederlandse als buitenlandse. Welke klassiekers willen jullie nog altijd lezen? Dit is mijn top 5:

eline vere gesnede* Eline Vere – Louis Cuperus: Ik kocht dit boek afgelopen zomer op de Deventer boekenmarkt, en ik ben nog altijd zeer in mijn nopjes met mijn mooie, oude, bijna versleten versie die bovendien ook krantenknipsels en andere informatie over het boek bevat. Couperus debuteerde in 1889 met dit boek, en het maakte hem direct beroemd. Het is een portret van Eline, een jonge vrouw die zich in de gegoede kringen van de Haagse burgerij aan het eind van de 19e eeuw. Ze kan zich maar moeilijk aanpassen en verliest zichzelf in dromerijen, bang als ze is voor de werkelijkheid.

hobbit* De Hobbit – J.R.R. Tolkien – Eigenlijk zou ik hier kunnen opscheppen over hoe graag ik The Lord of the Rings zou willen lezen, maar eerlijk gezegd is die opgave me te groot. Dan maar De Hobbit. Minstens zo leuk, maar flink veel korter. De films heb ik tot nu toe allemaal gezien dus ik ben benieuwd hoe ze de magie overbrengen in het boek. Bovendien is het een enkel boek dat is opgedeeld in drie films: dat maakt per definitie nieuwsgierig! In De Hobbit wordt het avontuur van Frodo’s oom, Bilbo Baggings, beschreven. Samen met dertien dwergen en de tovenaar Gandalf gaat hij op pad om een schat te vinden en tevens het huis van de dwergen terug te veroveren van de draak Smaug. Maar hij vindt ook de ring, waarmee alles uit The Lord of the Rings in werking wordt gezet.

the catcher in the rye* The Catcher in the Rye – R.D. Sallinger: Dit is in mijn ogen de klassieker met de mooiste omslag, en tevens de omslag die mij het meest aantrekt. Het boek is een van de grote Amerikaanse klassiekers en speelt al jaren door mijn hoofd. Het verhaal biedt geen opzienbarende verhaallijnen of plottwists maar is een fijne vertelling over de schijnwereld van de Amerikaanse droom. Tiener en schoolverlater Holden Caufield vertelt over zijn visie op de wereld, op vrienden, kennissen en volwassenen in zijn leven. In zijn ogen zijn zij ‘nep’. Het boek wordt geroemd om zijn scherpe observaties, en is uitgegroeid tot een klassieker die tot de verplichte lectuur op Amerikaanse highschools behoort.

de avonden* De avonden – Gerard Reve: Nog een Nederlandse klassieker. Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik nog niks van Gerard Reve heb gelezen, maar daar wil ik graag verandering in brengen. De avonden is de debuutroman van Reve en stamt uit 1947. Het gaat over Frits van Egters. Kort na de Tweede Wereldoorlog voelt hij zich beklemd door zijn eigen, donkere gedachtes en de kleinburgerlijke omgeving waarin hij verkeert. Met de kerstdagen wordt hij geplaagd door nachtmerries en het enige dat hem op de been houdt zijn humor en de hoop dat er toch een hoger en groter iets bestaat. Hoewel de opzet van dit boek erg deprimerend klinkt, en Reve ook kritiek heeft gekregen op dit werk, er werd onder andere door Godfried Bomans beweerd dat Reve zijn gezond verstand was kwijtgeraakt, is het toch een roman die mij erg aantrekt. De pessimistische kijk op de wereld sluit goed aan bij de nasleep van de verwoestende oorlog waaruit Nederland net was ontsnapt. Het psychologische aspect van dit boek is voor mij dan ook eerder een voorwaarde dan een bezwaar.

moby-dick-203x300* Moby Dick – Herman Meville: Dit boek spreekt al sinds jonge leeftijd tot de verbeelding. Ik kwam er verwijzingen van tegen in Suske & Wiske-strips maar las het boek nooit. Tijd om daar verandering in te brengen! Moby Dick, het verhaal behoeft eigenlijk weinig uitleg, zo bekend is het, maar ik ga toch een korte samenvatting geven: Ismael is de verteller van deze klassieker, waarin kapitein Ahab op jacht gaat naar de witte walvis die jaren daarvoor zijn been had afgebeten. Ismael is de enige overlever van deze mythische strijd. Ik vermoed dat het boek mij qua opvattingen over walvissen erg gaat tegenstaan, want mijn lievelingsdieren zijn en blijven dolfijnen en de zeebiologie heeft mij altijd aangetrokken. Toch lijkt het me erg interessant om te lezen over de opvattingen die mensen vroeger hadden over deze fantastische dieren.

Kennen jullie een van deze klassiekers? Welke raden jullie me aan? 

Advertenties

12 gedachten over “Mijn must read klassiekers

 1. O wat heerlijk dat je hier tijd voor vrijmaakt! Het zijn niet voor niets klassiekers. Jarenlang las ik tussen Kerst en Oud en Nieuw ‘De avonden’ van Reve (zoals het verhaal zich afspeelt in die dagen). En ‘Eline Vere’ las ik een paar maanden terug, ik raakte helemaal verslingerd aan het personage!
  Maar ik moet bekennen dat ik Salinger niet heb gelezen…

  1. Wat goed dat je Gerard Reve ook echt tijdens de kerstperiode las. Misschien een optie voor de komende kerstdagen..!
   En Eline Vere blijft tot de verbeelding spreken. Iedereen die ik erover spreek is razend enthousiast. Gelukkig heb ik thuis mijn bijzondere exemplaar. Daar ga ik denk ik gauw in beginnen!

 2. Heyyy wat leuk!
  Ik heb alleen Eline Vere, Moby Dick en De avonden gelezen uit jouw lijstje. Uiteraard raad ik je Eline Vere aan. Mocht je nog iets zwaarders willen lezen dan is De verwondering van Hugo Claus een fijn boek. Succes!!

  1. Eline Vere lonkt inderdaad wel erg verleidelijk naar me. Ik denk dat die gauw (lees: de volgende AKLM) sowieso aan de beurt is. Ik vond het ook veelzeggend dat zoveel andere bloggers daar de afgelopen editie voor kozen.
   Wat vond jij van Moby Dick? Ik vernam net van iemand anders dat zij er niet doorheen kon komen.
   Hugo Claus; fijne tip! Dank je! :-)

   1. Ik vond Moby Dick mooi, maar ik leg zelden een boek weg dus wellicht ben ik geen goede graadmeter ;) Als je Moby Dick leest en benaderd alsof het een kinderboek is, is het makkelijker te lezen.

 3. Ha Tessa, ik vond Moby Dick heel erg zwaar om doorheen te komen… dat is me nooit gelukt! Ik vond echter Dracula van Bram Stoker een van de mooiste klassiekers die ik gelezen heb. Vooral door de prachtige beschrijvingen en meanderende zinnen (af en toe ook spannend ;-)). Ook Jane Eyre en Pride and Prejudice is heel erg leuk. Ik vond Heart of Darkness ook erg mooi, maar dat zijn heel veel mensen niet met me eens helaas haha.

  1. Oh dat klinkt niet goed..Waar lag dat aan? De manier van schrijven? Trage verhaallijnen?
   Dracula wil ik erg graag nog lezen, vroeger bij mijn opa en oma thuis verslond ik de -zeer realistische- zwartwit stripboeken over Dracula die ze op hun naaikamertje hadden liggen. Ik vond Frankenstein heel erg gaaf, is het daarmee te vergelijken qua stijl en beschrijvingen?
   Heart of Darkness ken ik niet, maar ik heb inmiddels een mentale notitie gemaakt. Dank je wel!

 4. Catcher in the Rye vond ik niet super, verder heb ik ook nog Cannery Row gelezen van John Steinbeck. Ik vond de beschrijvingen in dat boek erg pakkend en beeldend. En klassiekers die ik nog wil lezen, dat zijn er heel veel, onder andere De Avonden, maar bijvoorbeeld ook Lolita van Vladimir Nabokov.

 5. Grappig… ik heb het ook op mijn herfstbucketlist staan om een klassieker te lezen maar gezien de stapel die ik nog heb liggen, geen idee of ik er aan toe zal gaan komen… Sallinger heb ik trouwens op de middelbare school gelezen voor mijn leeslijst van Engels. Ik kan me nog herinneren dat het boek best wel indruk maakte en dat ik ook blij was dat het tijdens mijn eindgesprek werd behandeld waarbij de leraar eigenlijk verbaasd was dat ik het ook daadwerkelijk had gelezen en niet gebruik had gemaakt van een samenvatting…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s