Boeken

Ik Lees Nederlands

Leesuitdagingen, ik hou ervan. Ik heb natuurlijk mijn eigen Haruki Murakami-project, waarbij ik elke maand een boek van Murakami lees, een Goodreads-challenge maar ik doe ook mee aan de leesuitdaging Ik Lees Nederlands. En die uitdaging heb ik voor dit jaar gehaald. En hoe!

Ik stelde mezelf als doel tenminste 30 Nederlandse boeken te lezen, of beter gezegd: oorspronkelijk Nederlandstalig werk te lezen. Mijn Goodreads-challenge bestaat uit 100 boeken (die ik overigens ook al voorbij ben maar dat terzijde), en ik vond 30 procent een schappelijk percentage om de leesuitdaging mee aan te gaan. Ik had me er vorig jaar niet aan meegedaan, en ik moet zeggen dat dat in mijn ‘nadeel’ heeft gewerkt. Ik wist namelijk niet dat ik vanuit mezelf al zoveel Nederlands las!

ikleesnederlandsIk heb op dit moment namelijk niet 30 boeken op de teller staan, maar al 50. Vijftig origineel Nederlandse boeken, bijna de helft van mijn totaal aantal gelezen boeken! Ik zal me voor volgend jaar een pittiger doel voor ogen moeten stellen. Zestig boeken? Vijfenzestig?

Wat hebben jullie dit jaar voor leesuitdagingen laten vastleggen? En gaan jullie die halen? :-)

21 gedachten over “Ik Lees Nederlands

  1. Haha leuk idee voor een blogpost! :-) Ik ga me erover buigen. Ik heb in ieder geval het geluk dat ik ook op mijn werk veel kan lezen. Plus: ik heb een vrij hoog leesritme dus ook dat scheelt!
   Voor de rest kan ik nu uit mijn hoofd bedenken dat je ook gebruik moet maken van wacht- en reismomenten: zorg dat je altijd een boek in je tas hebt :-)

 1. Wow wat lees jij veel! Mijn doel is om voor de uitdaging: ‘Ik lees Nederlands’ tien boeken te lezen. Ik lees niet zo snel, maar ik pas ben begonnen aan boek nummer zes dus het gaat vast lukken om de uitdaging te voltooien.

 2. Er zijn al zoveel ‘challenges’ in het leven (ivm werk bijvoorbeeld) dat ik het verrek om mezelf een opdracht (challenge) te geven voor iets dat ik gewoon leuk vind om te doen … en dat is lezen. Ik lees omdat ik dat graag doe, niet om één of andere score te halen.

  1. Oh het plezier van lezen staat ook zeker voorop. Ik vind het gewoon leuk om mezelf te prikkelen en tegelijkertijd bij te houden hoeveel ik eigenlijk per jaar lees, aangezien ik deze vraag zo vaak krijg. Maar je hebt gelijk: het moet vooral leuk zijn.

 3. Jeetje, wat veel boeken! Ik vraag me soms ook af hoe het jullie lukt om zoveel te bloggen. Hoe.. lees je zoveel? Ik red de boeken van Een perfecte dag voor literatuur nog maar net! Een boek per twee weken is meer dan genoeg voor mij. Misschien lees ik erg langzaam of doe ik te veel dingen ernaast of zit te lang op Facebook.. ik weet het niet. Ik red het soms niet eens om elke dag te lezen. Ik heb 15 boeken bijgehouden op Goodreads en mezelf 20 boeken als doel gesteld in een jaar. Het voelt alsof ik al veel meer gelezen heb. Maar ik tel ook geen boeken mee die ik door een deadline niet uit heb kunnen krijgen, ook al had ik ze voor 3/4 deel gelezen. Twee boeken (de honderdjarige man die uit het raam klom en verdween en het rosie project) heb ik naast Een perfecte dag voor literatuur gelezen.

  Mezelf meer tijd gunnen om te lezen, dat is wel alvast een mooi goed voornemen voor 2015 :)

  1. Ik ben gezegend met een callcenterbaan waarbij ik veel aan lezen toe kom, en een vriend die ’s avonds niet voor 8 uur thuiskomt dus ik heb veel tijd voor mezelf. Tijd die ik -onder andere- besteed aan bloggen en lezen.
   Je moet ook niet zoveel Facebooken haha :-)
   Mooi voornemen. Gun jezelf meer boeken!

   1. Haha, boeken gun ik mezelf genoeg, maar de tijd om te lezen.. minder! Hoewel iedereen me altijd associeert met lezen en ik altijd wel een boek bij me heb.

 4. Wow, goed dat je je Ik Lees Nederland challenge al heb gehaald en ver voorbij bent zelfs. Ik heb die van mij iets te hoog ingeschat, want ik had gehoopt 35 en zit nu op 26, maar ik ga geen 9 NL boeken meer lezen dit jaar. Mijn totale challenge (100) moet nog wel lukken, zit nu op 92.

  Overigens zijn de challenges voor mij meer een richtlijn. Ik ga niet als een dolle nog lezen als ik het niet dreig te redden. Red ik het niet, ook prima. Het begon voor mij eigenlijk als grapje, om eens bij te houden hoeveel boeken ik in een jaar had gelezen, omdat veel mensen vroegen hoeveel ik lees, kwam de eerste keer op 58 ofzo. En besloot toen het jaar daarop voor 100 te gaan. Ook een extra reden voor zo’n challenge was om gewoon vaker een boek te pakken ipv voor de tv te hangen of te surfen op internet.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Voor mij is het leuk als naslagwerk, ik maak mezelf echt niet druk of ik het wel of niet ga halen. Lezen moet vooral leuk blijven. Het viel me dit jaar echt op hoeveel Nederlandse schrijvers en schrijfsters ik eigenlijk lees. Dat had ik als minder, veel minder ingeschat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s