Must reads

Must reads: November

Een nieuwe maand, een nieuwe must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Lodewijk van Oord – Albrecht en wij: Uitgeverij Cossee

albrecht en wijDe aanvoerder van dit lijstje is de roman Albrecht en wij, die deze week werd besproken door het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Nu ben ik niet een slachtoffer van het Matthijs Nieuwkerk-effect (vergelijkbaar met Oprah), want dit boek had ik al in mijn vizier. De cover is bijzonder aanlokkelijk, en ook het verhaal blijkt sterk te zijn. Het boek verhaalt over de strijd tussen een dierentuindirecteur en de neushoornspecialisten over het aankopen van de laatste mannelijke neushoorn. Het laatste boek dat ik las dat deels over een dierentuin ging was er een van John Irving –De beren los-, en ik wil graag lezen over een ‘maatschappijkritisch boek’ dat zich afspeelt in een dierentuin.

2: Petra Kruijt – Laat me jou zijn: Uitgeverij Z&K

laat me jou zijnHoe kan het nieuwste boek van mijn boeksister Petra Kruijt in dit rijtje ontbreken? Ja, ik doe schaamteloos aan vriendjespolitiek, maar in dit geval vind ik dat toelaatbaar. Petra (ja, ik mag haar zo noemen) schreef een chicklit over de zussen Susan en Lisan. Susan wil vrij zijn. Haar (te drukke) baan en haar relatie, waarin ze niet zichzelf kan zijn, breken haar op. Wanneer ze naar San Francisco vertrekt om haar vrijheid te vinden, neemt Lisan, die altijd in haar schaduw heeft geleefd, langzaam maar zeker haar leven over. Extra leuk: ik ben uitgenodigd om naar de boekpresentatie te gaan!

3: Robert Galbraith – Zijderups: Uitgeverij Boekerij

robert galbraith zijderupsRobert Galbraith is J.K. Rowling, dat is internationaal bekend. Ik las eerder The Cuckoo’s Calling, een eerste detective over het detectiveduo Cormoran Strike en Robin. Ik was erg onder de indruk van The Cuckoo’s Calling (in het Nederlands vertaald naar Koekoeksjong) en ben dan ook erg benieuwd of deze nieuwe detective me net zo in de ban zal houden. Zijderups gaat over de vermissing van de echtgenote van schrijver Owen Quinne. Zijn laatste manuscript, waarin hij onthullende portretten schetst van zijn vrienden en kennissen lijkt hier alles mee te maken te hebben. Dan wordt Quinne dood aangetroffen, en moeten Strike en Robin in een race tegen de klok de moordenaar zien te vinden. Ik kijk ontzettend uit naar dit boek, vooral om te zien hoe Rowling/Galbraith haar personages heeft laten groeien.

4: Lars Kepler – Stalker: Uitgeverij Cargo

stalker lars keplerEindelijk, een nieuwe Kepler! Ik hou van de schrijfstijl, van de suspense, het personage Joona Linna en de gruwelijke zaken in de thrillers van Lars Kepler, en ben dus ook erg benieuwd naar deze nieuwste thriller. De omslag is in elk geval beangstigend genoeg. In Stalker is Zweden in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers heimelijk filmt en deze filmpjes voor de moord op YouTube zet. Wanneer er een bewusteloze man bij het laatste slachtoffer wordt gevonden, wordt er getracht middels hypnose de onschuld van de man te bewijzen. Maar de hypnose roept enkel meer vragen op. Het is aan Joona Linna om deze zaak op te lossen, maar die is onvindbaar..

5: Peter Buwalda – Suzy vindt van niet: Uitgeverij Bezige bij

suzy vindt van nietZijn roman Bonita Avenue is een bestseller, maar nu laat Peter Buwalda zich van een heel andere kant zien. Ik heb Bonita Avenue tijdens mijn vakantie naar Thailand, alweer vier jaar geleden, gelezen en was er enorm van onder de indruk. Ik beschouw het nog altijd als een van de mooiste Nederlandse romans die ik heb gelezen. Daarom was ik ook zo verrast toen ik zag dat hij een columnbundel heeft geschreven, Suzy vindt van niet. Ik vraag me af of hij zijn gevoel voor emotie en detail hierbij voortzet of dat Suzy vindt van niet een totaal andere belevenis gaat worden. Buwalda is sinds een jaar columnist bij de Volkskrant, en zijn eerste 52 columns zijn in dit boek gebonden. Ik ben in elk geval razend nieuwsgierig!

10 gedachten over “Must reads: November

 1. Leuk rijtje weer! Ik ben zelf erg benieuwd naar de nieuwe van Kepler, omdat ik die serie echt super vind. Wist trouwens nog niet dat er ook een nieuwe boek is van Robert Galbraith, dus die noteer ik direct ook eventjes!

  1. Dank je!
   Ja, Lars Kepler schrijven echt gaaf hè? Volgens mij zijn ze volgende week in NL, onder andere in Zwolle voor een lezing.
   En Robert Galbraith, zo gaaf! De eerste las ik in het Engels en die was erg indrukwekkend, maar ik vond J.K. Rowling’s andere ‘volwassenenboek’ Een goede raad ook erg goed geschreven. Ze blijft fantastisch!

 2. Peter Buwalda stond pas met een mega interview in de Volkskrant. Hij is wel bezig met zijn nieuwe boek, maar dat gaat nog wel eventjes duren. Hij is in ieder geval helemaal hoteldebotel op Suzy ;). Maare, zien wij elkaar bij de boekpresentatie van Petra?

 3. Gave cover inderdaad en een intrigerend onderwerp van ‘Albrecht en wij’. Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden. Ennnn natuurlijk van ‘Laat me jou zijn’. Hopelijk kun je erbij zijn op 11 november, zou ik heel leuk vinden! @Jenny cool dat jij erbij bent!

 4. Ik al een klein stukje van ‘Laat me jou zijn’ kunnen lezen, en kan niet wachten tot het complete boek uit is en ik verder kan lezen! Ik ben ook bij de presentatie op 11 november :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s