Boeken

NS Publieksprijs nominaties

Gisteravond werden in de uitzending van De Wereld Draait Door de genomineerden voor de NS Publieksprijs bekend gemaakt. Ook dit jaar maken weer zes titels kans op de publieksprijs.

Dit zijn de volgende boeken:

 1. Ventoux – Bert Wagendorp
 2. Debet – Saskia Noort
 3. De kraamhulp – Esther Verhoef
 4. Toen ik je zag – Isa Hoes
 5. Kieft – Michel van Egmond
 6. Geachte heer M. – Herman Koch

Van deze zes heb ik er drie gelezen en gerecenseerd, te weten: Saskia Noort, Esther Verhoef en Isa Hoes, oftewel alle dames van de genomineerden. Van deze boeken maakte de thriller van Esther Verhoef de meeste indruk op me. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het Nederlandse publiek zal stemmen.

Mijn favoriet: De kraamhulp van Esther Verhoef
Mijn favoriet: De kraamhulp van Esther Verhoef

Opvallend vind ik dat er weer een sportboek bij zit. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het succes van Gijp -ook van Michel van Egmond, de winnaar van vorig jaar. In de boekhandels zijn -in mijn ogen- steeds meer sportboeken terug te vinden op prominente plekken en in top 10-boeken.

Wat vinden jullie van deze samenstelling? Zijn jullie het eens met de keuzes? Missen jullie een boek? En welke van deze zes krijgt jullie stem?

10 gedachten over “NS Publieksprijs nominaties

   1. Ja, zelfs Kieft :-) Maar dat is vooral omdat ik die cadeau kreeg van een vriendin die (destijds) bij de uitgever van dat boek werkte. Zou hem niet direct zelf gekocht hebben. Maar desondanks was het wel een lekker boek.

    Oh ja, zo’n stapel heb ik ook. Het is toch ook gewoon fijn om wat leesvoer achter de hand te hebben, voor “je weet maar nooit” ;-)

 1. Tja, dit is de gemiddelde smaak van Nederland… Ik heb op mijn favoriet gestemd: ‘Het leek stiller dan het was’ van Eva Kelder, maar dat is meer voor de vorm dan dat ik denk dat dat echt iets oplevert. ‘De kraamhulp’ en ‘Toen ik je zag’ wil ik nog wel graag een keer gaan lezen.

  1. Tja, dat is volgens mij kenmerkend voor deze prijs. Op een populair boek van A.F. Th vd Heide en een Grunberg na zijn het toch vooral populistische, makkelijkere boeken die het grote publiek aanspreekt. En dat zie je terug. Geen Kris van Steenberge, Eva Kelder of ander puur literair talent in de top 6. Ik heb nu puur gekeken naar deze 6 titels en wat daaruit mijn beste boek is, in dit geval Esther Verhoef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s