Boeken

Top 5 non-fictie

Ik lees ze niet veel, non-fictie boeken, maar er zijn er toch een paar die me zijn bijgebleven cq waar ik met veel plezier in lees.

1: Paulien Cornelisse – Taal is zeg maar echt mijn ding: Ik heb het al eens eerder verkondigd: ik ben fan van Paulien Cornelisse. Ik hou van haar uiteenzettingen, voorbeelden en komische taalgebruik. Hoe ze elke keer de vinger precies op de zere plek weet te leggen; knap. In Taal is zeg maar echt mijn ding zijn haar leukste, grappigste en meest scherpe columns gebundeld, en ik pak het boekje er nog steeds af en toe bij. Het leest heerlijk weg en ik ben en blijf fan. De opvolger En dan nog iets was ook erg leuk, maar Taal is zeg maar echt mijn ding echt favoriet.

de dag dat ik doodging2: Tania Bongers – De dag dat ik doodging: Ik lees niet veel waargebeurde verhalen maar deze kreeg ik -zonder daartoe verzocht te hebben- opgestuurd door de uitgeverij. Zodra ik begon met lezen wist ik: dit is een intens, indrukwekkend en vooral prachtig verhaal. De strijd die Tania Bongers voor haar ongeboren kindje aangaat is ontroerend, heftig en hartverscheurend. Ze heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt en dit boek heb ik hierna aan velen aanbevolen en uitgeleend, met dezelfde uitkomst: iedereen was tot tranen geroerd. Dat zegt denk ik wel genoeg: De dag dat ik doodging is prachtig.

3: Elie Wiesel – Nacht: Een van de meest indringende verhalen die ik ooit las, was die van Elie Wiesel. Deze Joodse man overleefde een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog maar verloor zijn hele familie en vertelt hierover in het prachtige, poetische Nacht. Ik heb dit boek ademloos gelezen, en daarna opnieuw en opnieuw gelezen. Nacht is een boek met een verhaal dat de wereld moét weten, kennis van moét hebben. De dag waarop hij aankomt in Auschwitz is de dag waarop het licht in zijn leven voorgoed dooft, en het nacht wordt. Prachtig, intens en vooral een echte must read.

mieters4: Wim Daniëls – Mieters!: Dit boekje las ik vorig jaar en ik heb me er reuze mee vermaakt. Het beschrijft zowel het taalgebruik als de gang van zaken in de jaren ’50 van de vorige eeuw, en leest heerlijk weg. Er staat een heus woordenboek in met ‘echte’ jaren ’50-termen en deze worden bovendien uitgebreid toegelicht. Een heerlijk boek voor taalnerds als ikzelf, en bovendien een fijn boek voor eenieder die geïnteresseerd is in dit boeiende tijdperk. Bovendien: ik ben gek op gedateerd taalgebruik en gebruik termen als ‘mieters’ en ‘jolijt’ dagelijks. 

5: Rens Kroes – Powerfood: Mijn laatste favoriet is een kookboek. Normaal gesproken ben ik niet echt een keukenprinses – geef mij een pakje Knorr Wereldgerechten en ik ben een tevreden mens- maar dit boek zet mij wél aan het koken. Vooral de pasta met zalm is favoriet. De chocoladekoekjes en saoto staan nog op mijn probeer-lijst, maar ik haal vooral ideeën en voedingstips uit het boek. Het is prachtig vormgegeven en heerlijk om doorheen te bladeren. Plus: dankzij Rens Kroes weet ik precies welk drankje lekker én nuttig is om ’s avonds te drinken om lekker te kunnen slapen. Haar kamille/citroen/honing/gemberthee is ideaal en -ook niet mis- nog lekker ook! De vetvlekken zitten inmiddels op de pagina’s; Powerfood is een superfijn kookboek.

Momenteel lees ik Lena Dunham’s boek Not that kind of girl en ik heb ook het boekje Eik bes leuk van Jan Kuitenbrouwer klaarliggen, beide non-fictie. Not that kind of girl bevalt tot nu toe erg goed! Lezen jullie veel non-fictie?

Advertenties

11 gedachten over “Top 5 non-fictie

  1. Haha toevallig :-)
   Ik lees het -vind ik zelf- ook te weinig, terwijl het zo leuk kan zijn! Het boek van Lena Dunham bijvoorbeeld bevalt erg goed. En zo zijn er vast nog veel meer andere fijne non-fictie titels

 1. Ik lees ook best wel graag non-fictie. Maar als ik zo naar mijn gelezen boeken van dit jaar kijk zijn dat vooral biografieën geweest. Maar ook boeken over taal (Paulien Cornelisse is ook favoriet), creativiteit en geschiedenis lees ik graag.

  Ben zelf nu ook bezig in het boek van Lena Dunham. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

   1. Haha, ja, volgens mij is heel boekbloggend Nederland erin bezig.

    On writing (over lezen en schrijven) van Stephen King kan ik iig aanraden, ook al heb je niet zo veel met King, hij schrijft heel interessant over het schrijfproces maar ook over boeken.lezen. De biografie over Roald Dahl (verhalenvertellen) is erg goed. En de biografieen geschreven door Annejet van Zijl vind ik altijd heel fijn (over Annie MG Schmidt en Heineken bijvoorbeeld).

    En hou vooral ook mijn blog in de gaten, want de komende tijd verschijnen er een paar recensies van biografieën en een post met meer tips :-)

   2. Oeh, mooie tips, dank je wel!
    Het boek van Stephen King lijkt me erg mooi, en leerzaam.
    Annejet van der Zijl is inderdaad een bekende naam, misschien moet ik daar ook eens in duiken. Ik hou in ieder geval je blog in de gaten! Leuk dat er nieuws komt over dit onderwerp :-)

 2. Ik moet dus echt Nacht wat hoger op mijn stapel leggen. Op jouw aanraden moest ik destijds het boek gewoon kopen, dus moet het nu ook eens gaan lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s